Bejelentkezés

Selyemút: Üzbegisztán

Kalandozás a Selyemút mentén Közép-Ázsiában.

Ázsia szívébe, az egykori szovjet tagköztársaságba, Üzbegisztánba látogatunk. Taskent, a Selyemút országának fővárosa után meglátogatjuk az egykori legendás karavánút mesés városait. Hajdani kereskedők, nomádok nyomát követve hatolunk mind mélyebbre a Kizil Kum sivatagba. Útközben a mesés és titokzatos kelet városainak mindmáig lenyűgöző építészeti emlékeit nézzük meg, majd a mecsetek és erődfalak között a közép-ázsiai bazárok forgatagába vetjük magunkat. Tarts velünk Közép-Ázsián szívébe, a legendás Selyemút mentén!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Taskent – a poszt szovjet főváros,
- Kizil Kum sivatag,
- Bukhara történelmi központja (UNESCO világörökség),
- mecsetek, bazárok,
- Szamarkand (UNESCO világörökség),
- Itchan-Kala,
- Khíva történelmi óvárosa (UNESCO világörökség).
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Időpontok
 • 1. nap Taskent

  1
  Érkezés Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe. Utunk a nemzetközi repülőtérről indul, ahol a határátlépési formalitásokon túlesve bérelt buszra szállunk, és szállásunkra utazunk. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Taskent, Szamarkand

  1
  Korai reggelit követően városnézésre indulunk. Taskent a Selyemúttól északra, a Tien - Shan hegység nyugati peremén helyezkedik el. Az üzbég főváros nagy része szocialista nagyvárost idéz hatalmas nyílt terekkel, ahol a városközpont tele van parkokkal és szökőkutakkal. Programunkat a Khast Imon komplexum megtekintésével kezdjük, amely az ország vallási központja, és az ország függetlenségének elnyerése után építettek. Itt megnézhetjük a világ legrégebbi koránját, egy muzulmán egyetemet, újonnan épített mecseteket. Felfedezzük az öreg várost a Chorsu bazár mellett ahol ízelítőt kaphatunk a Közép Ázsiai bazárok forgatagából, kavalkádjából. Ebédre megkóstolhatjuk Közép Ázsia, és Üzbegisztán nemzeti ételét a plovot, vagy más jellegzetes helyi ételt. Miután megtekintettük az 1966-os földrengés, és a II. világháború áldozatainak emlékművét, felvesszük csomagjainkat a szálláson, és kimegyünk a taskenti pályaudvarra. Innen vonattal a mintegy 300 km távolságra fekvő Szamarkandba utazunk. Indulást követően kitapasztalhatjuk az üzbég vasúttársaság szolgáltatásait, barátkozhatunk a helyi emberekkel. A táj egyre kopárabb, ahogy behatolunk Kizil Kum sivatagba, mely Üzbegisztán területének kétharmadát foglalja el. Nagyjából 4 órás utazást követően, késő este érkezünk meg Szamarkandba, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 3. nap Szamarkand

  1
  Szamarkand a hajdani selyemút városai közül talán a leglátványosabb és a legjobb állapotban fennmaradt. Az emberiség egyik legősibb települése, mely az időszámításunk előtt kezdett épülni. Nagy Sándor hódításai között előkelő helyen szerepelt, a selyemút egyik legfontosabb állomása volt a fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál. Az iszlám építészet számtalan csodálatos emlékét láthatjuk itt. Megtekintjük a Amur Timur (Timur Lenk) mauzóleumát, a Regisztán teret, az iszlám világ talán leghíresebb csempedíszével, valamint az egyik medresze homlokzatán a Korán valamennyi előírását semmibe véve szarvasokat kergető oroszlánokkal. Folytatjuk Timur kedvenc felesége, Bibi által épített, az akkori a világ legnagyobbjának számító mecsettel, és megnézzük Bibi mauzóleumát is. A helyi piac pedig elképesztő áruválasztékával, színeivel, nyüzsgésével szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Ebéd után következik Shahr-I-Zindah, „az élő királyok nekropolisza”, a még mindig üzemelő temető, ahol katonai és városi vezetők, továbbá az uralkodó rokonai nyugszanak, s ahol Timur rokonai és udvarának előkelőségei építettek szebbnél szebb mauzóleumokat. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 4. nap Szamarkand, Buhara

  1
  A mai napon célunk Buhara városa, ahova ismét vonattal utazunk. Délelőtt még egy utolsó séta Szamarkandban, majd busszal kimegyünk a pályaudvarra, hogy ismét igénybe vegyük az üzbég vasúttársaság immár ismerős szolgáltatásait. Az út időtartama kb. 3 óra, így kora délután érkezünk Buharába, ahol szállásunk elfoglalása után megkezdjük ismerkedésünket a várossal. Sétálunk a Lyabi-Hauz téren, felkereshetjük a tértől nem messze található a zsidó negyedet is. Este igény esetén meglátogathatjuk a híres buharai fürdőt, a Borzi Kord–ot. Eredetileg ez férfifürdő, de turistacsoportok jó eséllyel lefoglalhatják az egész fürdőt pár órára. Vacsora után visszatérünk szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 5. nap Buhara

  1
  Ma megnézzük Közép-Ázsia szent városának, a több mint ezer éve fennálló Bukharának egyik szimbólumát, a Kalon minaretet, mely 47 m magasságával közép Ázsia legmagasabbja. Ezen kívül több száz mecset és számos medresz szolgál lenyűgöző látnivalókkal. Itt áll az Ulugbek medresze, amely Közép-Ázsia legrégebbi vallási iskolája, és az Abdul Aziz Khan medresz. Az Ismail Samanid és Chasma Ayub mauzóleumok után elsétálunk azokhoz a különleges árkádokhoz, melyek alatt egykor kereskedők sokasága árusította a legkülönbözőbb portékákat az utazóknak. Megnézzük a Nadir Divanbegi medreszét, amelyet valaha karavánszerájnak szántak, és Nasszredin Hodzsa szobrát. Ebéd után megtekinthetünk egy szőnyegszövő műhelyt. Kihagyhatatlan látnivaló a város hatalmas falakkal körbevett citadellája, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óvárosra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Buhara, Khíva

  1
  Reggeli után elhagyjuk Buharát és busszal Khívába indulunk a Kizil Kum sivatagon keresztül. A sivatagos pusztaságot átszelve átkelünk az Amu Darja folyón és jó 8 órás utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg célunkhoz. Miután elfoglaltuk szállásunkat, egy rövid ráhangolódó városnézésre indulunk. Khíva annak ellenére, hogy ugyanolyan fontos állomása volt a Selyemútnak, mint Bukhara, vagy Szamarkand sosem volt azokhoz hasonlóan fontos kulturális vagy kereskedelmi központ. Ennek ellenére itt található az iszlám világ egyik legegységesebb építészeti együttese. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 7. nap Khíva

  1
  Reggeli után elindulunk felfedezni az UNESCO Világörökségének részét képező Ichan-Qala óvárost. Az agyagból épült, nagyjából három kilométer hosszú városfalak között, csak a mellékutcákban van néhány újabb lakóház, a mecsetek, medreszék és a paloták úgy állnak, ahogy építették őket. Városnézésünk során felmászhatunk az Ichan-Qala erőd falára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város csodálatra méltó épségben megmaradt történelmi magjára. Mohammed Rakhim Khan medresze, a Kalta Minor minaret és a Juma mecset a tetőt tartó 218 gyönyörűen faragott faoszlopával, és a helyi lakosok zarándokhelyének számító Pakhlavan Makhmud mauzóleuma. Természetesen még több mecset, palota, és vallási iskola, medresze szolgál látnivalóval, és idézi fel a város történelmét. Láthatjuk a Tosh-Khovli palotában (magyarul „Kőház”) az egykori kánok háremét, és megnézzük az egykori karavánszerájt. Itt is kihagyhatatlan a helyi bazár. Felmehetünk egy 47 m magas minaret tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Este érdemes felmenni a nyugati kapu melletti citadellába, ahonnan felejthetetlen látványt nyújt a lemenő nap által megvilágított óváros. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 8. nap Khíva, Urgench, Taskent

  1
  A mai napon visszarepülünk Taskentba. A repülőjárat indulásának függvényében bérelt buszunkkal indulunk a kb. egy órányi távolságban található Urgench város repülőterére. Innen kb. 3 órás repülés után érkezünk vissza Taskentbe. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 9. nap Taskent

  A repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.