Oroszország: Szibéria, Bajkál-tó

Szibéria gyöngyszeme és a Transzibériai expressz

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
A barguzini és bajkáli hegyek hófödte csúcsai között, a sztyeppék és a tajga határán található a Bajkál-tó gigantikus, ősi mélyedése, mely több mint 25 millió éves - öregebb, mint bármely más tó a Földön. Oroszország talán legszebb része, melyet jogosan neveznek Szibéria gyöngyszemének, de nem csak a látvány szempontjából. Több mint ezer olyan növény és állatfaj él itt, melyek sehol máshol a Földön nem találhatóak meg. A bajkáli fóka 5000 km-re él legközelebbi rokonától! Itt, a barguzini és bajkáli hegyek hófödte csúcsai között, a sztyeppék és a tajga határán található Bajkál a föld édesvízkészletének egyötödét tartalmazza! A hatalmas vízen télen a jégpáncél olyan vastagra nő, hogy egy időben a Transzszibériai vasútvonal is a tavon keresztül haladt. A Bajkál nem csak egy természeti csoda, de különböző vallások és kultúrák találkozási pontja is, ahol megfér egymás mellett a buddhizmus, az ortodox kereszténység és a sámánizmus. A Bajkál-tó a természet olyan ékköve, melynek vize, szépsége, felbecsülhetetlen értéke maradandó élményt nyújt minden idelátogatónak. Utazunk a transzszibériai expresszel, megismerkedünk a Szibériában élő emberek kultúrájával, mentalitásával és orosz anyanyelvű túravezetőnknek köszönhetően közel kerülhetünk a sajátos orosz mindennapokhoz is.

Kiemelt látnivalók és élmények utunk során:
- utazás a Transzszibériai expresszen,
- a Bajkál-tó (UNESCO Világörökség),
- Olhon-sziget különleges hangulata és a Sámán-szikla,
- bajkáli fókák és az egyedi állatvilág,
- a Barguzin-völgy, vagyis "kis Mongólia" természeti értékei,
- Ivolginsky Datsan, az orosz buddhizmus központja,
- Ulan-Ude, Burjátföld fővárosa,
- vad, érintetlen természet a Tunkinszki-völgyben,
- hamisítatlan kelet-szibériai vendéglátás és gasztronómia.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. június 25. -
2022. július 04.
2022. június 24. -
2022. július 04.
A jelentkezés lezárult.
2022. április 24.
Figyelem! Bajkál-tó programunk után extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Oroszországból és szívesen eltöltenének még néhány napot aktív túrázással a természetben. A Tunkinszki-völgy Burjátföld egyik legszebb része, ahol a több ezres hegyek által közrefogott völgyben gyógyvizes források fakadnak. A kiegészítő program felára 109.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni.

A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2022. június 25-én indul és 2022. július 8-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul! Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
1

 
Krasznojarszk (Transzszibériai expressz)
 

Megérkezünk Krasznojarszkba, Szibéria harmadik legnagyobb városába. Utunk a repülőtérről indul, ahonnan a központi pályaudvarra megyünk, ahol a csomagmegőrzőben hagyjuk csomagjainkat, és ahogy időnk engedi, elindulunk felfedezni a várost, elkezdünk ismerkedni Szibériával. A milliós lakosságú, majdnem négyszáz éves város a Jenyiszej folyó partján Csehov Szibéria leggyönyörűbb városának tartotta. Délután indul vonatunk, addig teszünk egy sétát a városban. Megnézzük Krasznojarszk szimbólumát, a Paraszkeva Pjatnyica kápolnát, ahonnan láthatjuk szinte az egész várost. Nem maradhat ki a Vörös-tér, majd a katolikus templom következik. Ebéd után még sétálunk a város 350 évfordulójáról megemlékező téren, bevásárolunk a piacon és elkezdjük ismerkedésünket az orosz konyhával. Innen visszatérünk a pályaudvarra, hogy a Transzszibériai expresszel utazzunk Irkutszkba. Az estét és az éjszakát a vonaton töltjük. A vasúti kocsik tiszták és rendezettek, ahol négyágyas kupékban fogunk utazni. Minden vagonnak saját személyzete van, akik mindenben segítenek, akár teát szeretnénk inni, vagy informálódni, vagy bármi más. A vasúton töltött idő az utazással járó élmény része, csak úgy, mint ahogy a lemenő nap fényében először vehetjük szemügyre a mellettünk elsuhanó szibériai tájat. Az oroszok általában igen érdeklődőek és barátságosak a külföldiek iránt, így általában szívesen beszélgetnek, természetesen finom falatok, és üdítő vagy bódító (mi más, vodka) italok kíséretében. Szállás vonaton, kényelmes hálókocsiban.

2

 
Irkutszk
 

Reggel érkezünk Bajkál-tóból eredő Angara-folyó partján épült Irkutszkba, ahol a pályaudvarról a szállásunkra utazunk. Megpihenünk, majd városnézésre indulunk. Megnézzük a felújított városközpontot, egy helyi piacot, a szépen rendbe hozott templomokat az Angara folyó partján. Az új épületek mellett érdekes látványt nyújtanak a régi, múlt században épült faházak, ablakaikkal az utca szintjén. Irkutszkot a Kelet kapujának is szokták nevezni a kínai határ viszonylagos közelsége miatt. A város fejlődésére jelentős hatást gyakorolt a Transzszibériai vasút építése. Sétálunk a városban, ismerkedünk a helyiekkel, kihasználjuk a lehetőséget pénzváltásra, kávézásra, élelmiszerek és egyéb használati tárgyak vásárlására. Szállás szállóban, egy éjszakára.

3

 
Irkutszk, Lisztvjanka
 

Kényelmesen megreggelizünk, majd az Irkutszktól 60 km-re fekvő, az Angara eredeténél található Lisztvjankába utazunk. Útközben Talci Szabadtéri Múzeumát látogathatjuk meg, amely faházaival és egyéb XVIII-XIX századi építményeivel egy régi falut idéző skanzen, ahol betekinthetünk a Bajkál-tó körül élő orosz, even, burját népek mindennapjaiba, szokásaiba. Továbbhaladunk az Angara forrásához, ahol a folyó elhagyja a Bajkál-tavat. A víznek ez az egyetlen kivezető útja a hatalmas medencéből. Megnézzük a Sámán-sziklát, amely kicsit veszített magasságából a szovjet időkben az Angarán épült hatalmas vízerőmű miatt. Ebéd után felmegyünk a Cserszki-csúcs kilátóba, majd meglátogatjuk a Bajkál Múzeumot, ahol megismerkedhetünk a tó élővilágával, kialakulásával, földrajzával. Este lesétálunk a tó partjára, hogy vacsora közben nézzük meg a naplementét. Szállás szállóban, egy éjszakára, ellátás reggeli.

4

 
Lisztvjanka, Olhon-sziget (Huzsir)
 

Reggeli, majd privát kisbusszal indulunk a Bajkál legnagyobb szigetére, a nyugati part mellett fekvő Olhonra. Végigutazunk a Bajkál nyugati partjának egy részén, tajgán, sztyeppéken és sziklás partvidékeken keresztül, míg megérkezünk a Kis-tengernek nevezett szoroshoz, ami a tó partja és az Olhon-sziget között terül el. Szahjurta faluból a félóránként induló komppal kelünk át az Olhon-szigetre. A szigeten Huzsir falu a cél, a legnagyobb település a 70 km hosszú és 25 km széles szigeten, ahova nagyjából hatórás utazást követően délután érkezünk. Olhonon mintegy 1500 főnyi lakosság él, többségük halászatból. Elfoglaljuk szállásunkat, majd elsétálunk a híres Sámán-sziklához, amit a szovjet időkben megpróbáltak lerombolni. Itt szokták megtartani a sámánok és varázslók fesztiválját. A sziget a burját nép spirituális központja, ahol több szent sziklát is felfedezhetünk. A Sámán-szikla mellett majdnem két km hosszú homokos strand csábít fürdésre, de a víz még nyáron is max. 20 fokos. Szállás vendégházban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

5

 
Huzsir, Khoboy-fok
 

A mai napon felmegyünk az Olhon legészakibb pontjához. Először négy keréken haladunk amíg lehet, majd gyalog folytatjuk utunkat. Több kilátópontot érintve haladunk az erdőben, mellettünk a hatalmas tó festői látványa. Az Olhon legészakibb pontján a látványos sziklák fölött a Bajkál körpanorámája fogad minket, tiszta időben a keleti partot, és a tó legnagyobb félszigetét, Svjatoy Nos, is láthatjuk. A Khoboy-fok szent helynek számít a helyiek számára, így gyakran lehet meditálókat látni a környéken, akik a Bajkál energiáját keresik. Miután pihentünk, elfogyasztottuk piknik ebédünket és kifotóztuk magunkat, visszatérünk kisbuszunkhoz, majd Huzsirba. A továbbiakban a vacsora előtt szabadprogram, érdemes kipróbálni egy orosz gőzfürdőt, vagy meglátogathatjuk helyi (természetesen sámán) múzeumot, vagy ha szerencsénk van egy sámán szertartást is megnézhetünk. Túratáv: 13 km, szint 165 m. fel, le. Szállás vendégházban.

6

 
Olhon-sziget, pihenés
 

Az alig ezer lakosú település kiváló hely a nyugodt pihenésre. Gyalogosan is felderíthetjük a környező erdőt, a Bajkál aranyszínű homokkal borított partját, vagy biciklivel is bejárhatjuk a környéket, de kajakot is bérelhetünk egy kis part menti evezésre, vagy kényelmesen, motorcsónakkal derítjük fel a környékbeli vizeket. Este, aki szeretne, lazíthat egy orosz gőzfürdőben. Szállás vendégházban.

7

 
Olhon-sziget (Huzsir), Uszty-Barguzin
 

Reggeli után van még egy kis szabadidő, majd indulunk a kikötőbe, hogy átszeljük a Bajkál-tavat. Itt a legnagyobb, körülbelül 80 km a tó szélessége, így a nagyjából háromórás utazás során lesz időnk kiélvezni a hatalmas víz látványát, láthatjuk az egész Olhon-szigetet és ha szerencsénk van, fókákkal is találkozhatunk. A Barguzin folyó partján fekvő, erdővel körülvett Uszty-Barguzin településre érkezünk meg, amely rönkházaival tipikus szibériai falu benyomását kelti. Elfoglaljuk szállásunkat, majd felfedezzük a kb. 7000 ezer fős települést. Szállás vendégházban, két éjszakára.

8

 
Uszty-Barguzin, Barguzin-völgy
 

Egész napos kirándulásra indulunk a "kis Mongóliának" is nevezett Barguzin-völgybe. A két hatalmas hegylánc által közrefogott 200 km hosszú és 35 km széles völgyet a Barguzin folyó vájta ki hosszú idő munkájával. Viszonylag meleg klíma, változatos természet, tajga, mocsarak, mezők, sziklák, sztyeppék, sós tavak várnak minket. A völgy Burjátföldön fekszik, több kultikus és szent hely is található, melyeket a burjátok és azok ősei emeltek. A nagyjából hatórás kirándulás során felkeressük a legismertebb és leglátványosabb helyeket, mielőtt késő délután visszatérnénk szállásunkra. Szállás vendégházban.

9

 
Uszty-Barguzin, Ulan-Ude
 

Reggeli után célunk Ulan-Ude, Burjátföld fővárosa, ahová a délutáni órákban fogunk megérkezni. Lerakjuk csomagjainkat a szálláson, majd megnézzük a helyi nevezetességeket. Először meglátogatjuk az Ivolginsky Datsan buddhista kolostort, az oroszországi buddhizmus központját. A kietlen sztyeppében álló komplexum impozáns élénk színű külső és belső díszítése felejthetetlen látványt nyújt. A kolostorban őrzik a kelet szibériai buddhisták egykori vezetőjének, XII Dashi- Dorzso Itigilov láma múmiáját. A kolostor megtekintése után visszatérünk Ulan-Ude városába. Szállás szállóban.

10 / +0

 
Ulan-Ude / Arsan (Tunkinszki-völgy)
 

Akik csak az alapprogramot választották, a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, kisbusszal utazunk tovább a Bajkál-tótól nyugatra elterülő Tunkinszki-völgybe. A késő esti órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat, hogy kipihenjük magunkat a következő két napra. Szállás vendégházban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

11/ +1

 
Arsan, Pik Ljubvi (2100 m)
 

Egész napos kirándulás a környék egyik legszebb hegycsúcsára, a Szerelem-csúcsra (Pik Ljubvi), amely a környék egyik legnépszerűbb hegycsúcsa, viszonylag könnyű megközelíthetőségének és az odavezető út szépségének köszönhetően. A csúcsra vezető eleinte nem túl meredek ösvény hamarosan meredek kaptatóvá válik, amelyen lassan, de biztosan haladunk célunk felé. Az izzasztó gyaloglásért kárpótol a szemünk elé táruló panoráma. Alattunk a Tunkinszki-völgy, azon túl a mongol határ hegyei, mögöttünk pedig a Szaján-hegység horizontig nyúló csúcsai. Megebédelünk, majd visszatúrázunk szállásunkra. Jól fog esni egy kis lazítás a mai nap után, de ne vigyük túlzásba a vodkát, holnap is egy látványos túra vár ránk. Túratáv: 11 km, szint 1200 m. fel, le. Szállás vendégházban.

12/ +2

 
Arsan, Kyngarga-folyó völgye
 

Az előző napi csúcsmászás után a mai napon egy látványos folyóvölgyben fogunk túrázni. A Kyngarga-folyó mentén indulunk el és hatolunk egyre mélyebben a tajgába. Az előző nappal ellentétben nem a kilátásnak áldozunk ezzel a túrával, most az erdő, az ősi tajga a főszereplő. Sűrű erdőben gyaloglunk nem túl meredeken emelkedő ösvényen, figyelve a tajga neszeit. Elhaladunk egy vízesés mellett, majd lassacskán elérjük a folyónak egy mellékágát, egy kemping hellyel, ahol megpihenünk, megebédelünk, majd visszafordulunk és visszatérünk szállásunkra. Túratáv: 15 km, szint 400 m. fel, le. Szállás vendégházban.

13/ +3

 
Arsan, Irkutszk
 

Nem túl korai reggeli után kisbusszal visszatérünk Irkutszkba, ahova a kora délutáni órákban fogunk megérkezni. Elfoglaljuk a szállásunkat, ebéd, beszerezzük az elmaradt szuveníreket, sétálunk a városban, vacsora, majd csomagolás és készülés a másnapi hazautazásra. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

14/ +4

 
Irkutszk
 

A mai napra szervezett programunk már nincs, a repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás reggeli.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés