Bejelentkezés

Svéd Lappföld, Norvégia (Lofoten): aurora borealis

Sarki fény vadászat a messzi északon, 2 országban, 7 napon át!

Hogy mi is az a sarki fény? A finn hagyomány szerint tűzróka, a svéd ősök az Istenek tüzének, míg a norvég felmenők a valkűrök fényének vélték a legendák szerint. Aurora borealis, amelyet egyszer mindenkinek látni kell. Mostani utunkat úgy állítottuk össze, hogy ezúttal két csodálatos téli tájat is láthassatok, miközben 7 nap alatt a rövidebb utazásoknál jóval nagyobb esély nyílik arra, hogy átéljük a sarki fény semmihez se fogható látványát.

Utunkat Svédország legészakibb részén, az érintetlen Lappföldön kezdjük, ahol az Abisko Nemzeti Park természeti csodáit élhetjük át. Megismerkedünk a husky kutyák életével és utazhatunk az általuk húzott szánokon is, felkapaszkodunk egy 1000 méter fölé magasodó csúcsra a remek panorámáért, majd a befagyott Torneträsk-tó jegén átkelve ismerkedünk meg a tajgával. Az első 3 nap alatt végig érezzük majd a Lappföld semmihez se fogható hangulatát, hiszen időnk nagy részét a természetben töltjük az Abisko környéki hegyvidék pazar panorámájával végigkísérve. Norvégia északi részén aztán merőben új kaladok várnak ránk. A Lofoten-szigetek csipkézett fjordokkal, csúcsos öblökkel és a Norvég-tenger látványával a háttérben festői képet nyújt az év bármely szakaszában. A messzi észak téli sötétsége és a fényszennyezés hiánya ismét kiváló alkalmat biztosít a sarki fény megfigyelésére. De a tél vége felé, a tavasz közeledtével a nappali órák száma azt is lehetővé teszi, hogy a leghíresebb csúcsokra felkapaszkodjunk Norvégia legszebb panorámáit megcsodálva!

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:
- pazar kilátás a Nuolja (1164 m) csúcsáról,
- az Abisko Nemzeti Park csodálatos hegyvidéke,
- fakultatív Husky-farm látogatás és kutyás szánozás,
- a nagy eséllyel megjelenő aurora borealis fényjelenség,
- a világhírű Lofoten-szigetek télen, fjordokkal és hangulatos kisvárosokkal,
- Norvégia északi részének legszebb túrái és kilátópontjai.
Időpontok
 • 1. nap Kiruna, Abisko

  Érkezés Kirunába, Svédország lappföldi részének legnagyobb városába. Utunk a repülőtérről indul, itt felvesszük a kisbuszokat, majd innen az 1 órára fekvő Abisko városkája felé vesszük az irányt. Abisko földrajzi fekvéséből adódóan egy időjárási anomália jótékony hatását élvezve svéd lappföld talán legjobb klímájú települése. A sarkvidéki hideg természetesen itt is dermesztő, ám az Abiskót körülvevő hegyek miatt a téli hónapokban az átlagnál jóval többször derültek az éjszakát, ez pedig kifejezetten kedvez a sarki fény vadászatokhoz, melyekért egyre nagyobb számban érkeznek lelkes turisták Svédország legészakibb csücskébe. Szállás: a svéd turista szövetség által fenntartott hangulatos vendégházban, 2-4 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 2. nap Abisko, Nuolja (1164 m), Björkliden

  3
  Mai napunkon egy hosszabb túrára indulunk Abiskóból. A város feletti Aurora Sky Stationhöz felvonókkal megyünk fel, innen pedig egy rövid túra után meghódítjuk az 1164 méteres Nuolja csúcsot, ahonnan csodálatos panoráma fogad minket a környező tájról. A csúcstámadás után a hegy túloldalán, egy új útvonalon erekszkedünk le Björklinden településre, hogy innen aztán már a lemenő nap utolsó sugaraival együtt vonatozunk vissza alig negyed óra alatt Abiskóba. Az éjszaka folyamán a szállásunk közelében kezdődhet meg az első sarki fény vadászat. Túratáv: 6 km, szint: 200 méter fel, 800 méter le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: a svéd turista szövetség által fenntartott hangulatos vendégházban, 2-4 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 3. nap Abisko, fakultatív kutyaszánozás, Torneträsk-tó

  2
  Délelőtt túrázunk egyet a környéken, megnézünk két kilátópontot is Abisko mellett, majd a délutánt pihenéssel töltjük. Akik még egy kis plusz aktivitásra vágynak, azokkal meglátogatunk egy helyi Husky farmot, ahonnan pedig egy izgalmas, 2-3 órás kutyaszánozás veszi kezdetét a környéken, már estébe nyúlóan. Vacsoránk után szokás szerint, immáron utolsó alkalommal indulunk a szállásunk melletti Torneträsk-tó partjára, hogy ismét adjunk egy esélyt a sarki fénynek. Szállás: a svéd turista szövetség által fenntartott hangulatos vendégházban, 2-4 ágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 4. nap Abisko, Tjeldbergtinden (367 m), Reine

  3
  A mai napon reggelink után pakolás következik, hiszen elhagyjuk Svédországot és áttesszük székhelyünket Norvégiába az utolsó 4 napra. Egy egész napos, 400 km-t magában foglaló utazás vár ránk, amit természetesen többször is megszakítunk gyönyörű kilátópontokon, fjordoknál, hangulatos kisvárosokban. Egy nagyobb megállót is beiktatunk, hogy Svolvær települése mellett felkapaszkodjunk a 367 méteres Tjeldbergtinden csúcsára. A rövid túra egy egészen pazar körpanorámával ajándékoz meg minket, ám ez csak egy bemelegítő lesz a Lofoten-szigetek legszebb részei előtt. Már sötétben, kora este érkezünk meg a Lofoten-szigetek talán legcsodálatosabb fekvésű városkájába, a híres Reinébe. Az egészen pazar elhelyezkedésű szállásunkon 3 éjszakát töltünk. Túratáv: 5 km, szint: 300 méter, menetidő: 2-3 óra. Szállás: 4 csillagos apartmanokban, 2 ágyas szobákban.
 • 5. nap Reine, Ryten (543 m), Kvalvika Beach, Reine

  Nehéz választani a Lofoton-szigetek által nyújtott káprázatos látnivalók közül, melyek télen egy egészen izgalmas arcukat mutatják. A változatos időjárás pedig erre még rá is tesz egy lapáttal. Hol csodálatos napsütésben, hol pedig kisebb nagyobb hóviharokban járjuk majd be a szigetvilág legdélebbi vidékét a következő 2 napban. Először a Reinétől északra fekvő Moskenesøya-félszigetet fedezzük fel, melyre Fredvangnál közúti hídon fogunk átkelni. Első túránk egy parkolóból indul, célunk pedig a Kvalvika Beach, amelyet bármelyik évszakban is látogatunk, a Lofoten egyik legszebb strandját ismerhetjük majd meg. A 2-3 órás séta után a félsziget legszebb csúcsát vesszük célba, és szép idő esetén nekivágunk a Ryten csúcsának. Az 543 méteres ikonikus csúcs messze földön híres, a kilátás pedig egészen elképesztő. A csúcsról körülnézve kicsodálkozzuk magunkat, majd már a lemenő nap fényeiben indulunk meg kisbuszunkhoz, és visszatérünk a közeli szállásunkra. Kvalvika túra: 3 km, 200 m szint, 2-3 óra. Ryten csúcstúra: 3,5 km, 550 m szint, 3-4 óra.
 • 6. nap Reine, Reinebringen (448 m), Å, Sakrisøya, Reine

  3
  Utolsó teljes napunkat ismét egy csúcstúrával kezdjük, a szállásunkról is jól látható másik világhírű csúcs, a 448 méteres Reinebringen megmászására indulunk a reggeli órákban. Természetesen aki már inkább pihentetőbb programok után nézne, ők maradhatnak a szállások, vagy akár bálnalesre is elmehetnek hajókkal. Akik bevállalják a mai túrát, biztosan nem fogják megbánni. A kisbuszt ezúttal nem fogjuk használni, a szállásról már egyből a csúcs felé vesszük az irányt, ahová időjárástól függően kb. 2 óra alatt fogunk majd felérni. A csúcsról végre madártávlatból is megnézhetjük a szállásunk környéki csodálatos öblöket és apróbb szigeteket. A túra végén ebédelünk egyet, majd délután sorra vesszük az eddig még nem felfedezett látnivalókat: Å és Sakrisøya apró halászfalui mindenki számára emlékezes utolsó benyomásokat fognak adni a Lofoten-szigetekről. Este aztán megtartjuk a búcsúvacsorát, és persze utoljára meglessük, hogy vajon cikázik e a sarki fény a norvég égbolton. Reinebringen túra: 4 km, 450 m szint, 2-3 óra.
 • 7. nap Reine, Evenes reptér, hazautazás

  1
  A mai napra szervezett programunk már nincs, így a repülőnk indulásának függvényében Evenes reptere felé vesszük az irányt.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.