Norvégia: aurora borealis

Aurora Borealis keresése a norvég fjordok között

Hogy mi is az a sarki fény? A finn hagyomány szerint tűzróka, a svéd ősök az Istenek tüzének, míg a norvég felmenők a valkűrök fényének vélték a legendák szerint. Manapság erre a kérdésre az ember könnyen megtalálhatja a választ az interneten, könyvekben és egyéb forrásokból. Azonban elolvasva, hogy “...a napszél ionizált részecskéi a Föld magnetoszféráján lefűződve, a légkörbe érkezéskor a helyi gázokkal találkozva magával hordozott energiája egy részétől elektromágneses sugárzással szabadul meg…” nem adja vissza azt a varázslatos látványt, amit ez a jelenség valójában nyújt. A képek egy fokkal jobban mutatják, miről is van szó, de persze élőben az igazi megtapasztalni, miért is befolyásolta a jelenség a sarkköri kultúrák fejlődését évszázadokon keresztül.

Megtekintésére kevés alkalmasabb hely van mint Norvégia északi része. A Lofoten-szigetek csipkézett fjordokkal, csúcsos öblökkel és a Norvég-tenger látványával a háttérben festői képet nyújt az év bármely szakaszában. Északi téli sötétsége kiváló alkalmat biztosít a sarki-fény megfigyelésére. De ősszel a nappali órák száma azt is lehetővé teszi, hogy két tűzróka-vadászat között alkalmunk nyíljon kihajózni a tengerre bálnákat kutatni, kutyaszánon utazzunk és túrázzunk a fjordok között. Egy igazán különleges őszi utazásra várunk!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Evenes, Alsvag
 

Evenes repterére érkezésünket követően közösen elutazunk Alsvåg településére, ahol elfoglaljuk szállásunkat a kicsiny városka szélén. Amennyiben az időjárás és az idő engedi, egy rövid sarkifény-vadászatra indulunk a környéken. Mivel a félsziget ritkásan lakott és a közeli város is csak 4500 fő lakost számlál, így könnyen letudhatjuk a fényszennyezett területeket, hogy tiszta rálátásunk legyen a sarki-fény természetfelettien fagyos szépségére. Szállásunk a városközponttól félreeső helyen, a tenger partján helyezkedik el. Szerencsés idő esetében remek rálátásunk lesz a tengerre és a környező fjordokra. Maga a szállás 2-4 ágyas faházakban lesz, Norvégiához hű színvonallal és igény esetén reggel svédasztallal. Két éjszakát fogunk itt tölteni.

2

 
Alsvåg, Andenes, Alsvåg
 

Korai keléssel kezdjük napunkat, amit követően egy buszutazással egybekötött fjordnézés után megérkezünk Andenesbe. Ha már Norvégia északi részén vagyunk, nem hagyhatjuk ki az alkalmat az ámbráscetek keresésére. Kezdetnek egy rövid múzeumi információgyűjtés, majd felszállva egy bálnaleső hajóra a napközben nagy részét ezen vízi-emlősök kutatásával fogjuk tölteni. Azok számára, akik ezt a fakultatív programot kihagynák, egy rövid túrával az Andøya szigetén tudjuk helyettesíteni a nappali hajózós programot. Tengeri kiruccanásunkat követően visszatérünk szállásunkra, ahol egy rövid pihenő után felkerekedünk egy hosszabb Sarkifény-túrára. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően nyomon tudjuk követni az aktuális napfolt-tevékenység aktivitását, ami a meteorológiai előrejelzésekkel összehangolva alkalmat ad nekünk arra, hogy buszunkkal légköri ablakok vadászásával töltsük esténket. Ez értelemszerűen időjárási viszonyoknak megfelelően 2-3 órát is igénybe vehet. Szállás: apartman, ellátás: leves és snack a hajón, reggeli (opcionális).

3

 
Alsvåg, Risøyhamn, Svolvært
 

Reggeli indulásunkkal együtt elhagyjuk Alsvåg-i szállásunkat és irányba vesszük mai célunkat, Svolvært. Ám mielőtt még letelepednénk utolsó éjszakánk szálláshelyére, ellátogatunk a Risøyhamn-i husky-farmra, ahol intim közelségből lesz szerencsénk megismerkedni és menni egy kört Észak szánhúzó kutyáival. Ha valaki úgy gondolná, hogy a husky-farm látogatása helyett inkább a környéken bóklászna, az alkalom tökéletes egy rövid túrára az Eikefjelldalen természeti-rezervátum körül. Napnyugta közeledtével betérünk Svolvær városába, ahol eltölthetünk egy kis időt a helyi jégbárban, mielőtt betérnénk szállásunkra, ami szintén a várostól egy kissé kijjebb esik, hogy a sarki-fény szerelmeseinek kedvezzünk. Szállásunk ismét erdei faházakban lesz, ám ez tavak partján fekszik a tenger helyett. Teljesen felszerelt mosdó és konyha tartozik hozzá. Ellátást itt nem kapunk, így a másnapi reggeliről magunknak kell gondoskodnunk. Egy éjszakát fogunk itt tölteni. Szállás: apartman, ellátás: reggeli (opcionális).

4

 
Svolvært, Tjeldbergtind, Evenes
 

Felkelés után szállásunkat elhagyva visszatérünk Svolvært városába, ahol hazautazás függvényében lesz időnk körülnézni. Emellett - ha az időjárás engedi - rövid túrával megtámadjuk Tjeldbertgtind csúcsát, vagy benézhetünk a hadtörténeti múzeumba, de körbe is barangolhatunk a városka utcáin, hogy magunkba gyűjtsük a halászváros érzését. Ezt követően felszállunk kisbuszunkra és visszautazunk Evenes reptérre, ahol könnyes búcsút veszünk észak fagyos szépségétől és visszaindulunk Magyarországra.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés