Nepál (Musztáng-régió)

A Himalája két oldalán. Annapurna és Dhaulagiri panoráma, s egy kis Tibet: Musztáng-régió

Hosszabbítási lehetőség: rafting a Seti-folyón, vadles a Chitwan Nemzeti Parkban
Egy új, különleges nepáli utazásra invitálunk: a Himalája mindkét oldalára! Kathmandu kötelezően megtekintendő buddhista és hindu templomai és Unesco Világörökség látnivalói után egy belső repülőjárattal Pokhara hangulatos kisvárosába repülünk, ahonnan egy közepesen nehéz, négy napos gyalogtúra keretében a Himalája két nagyszerű kilátópontját is érintjük. Ghandruk településről az Annapurna csúcsait csodálhatjuk meg, Nepál szent hegyével, a Machapuchareval egyetemben, míg a Poon Hill 3210 magas csúcsára felkapaszkodva a Dhaulagiri fantasztikus hegycsoportja tárul elénk. Április elején, túránk idején borulnak virágba a környező rhododendron ligetek, erdőségek, még különlegesebb látványt garantálva! Innen a világ egyik legmélyebb szurdokába, a Kali Ghandaki völgyébe ereszkedünk le, ahol előbb Tatopani hőforrásaiban lazulhatunk egy jót, majd folytatjuk kalandos utunkat a Himaláján túlra, Musztáng tartományba. A déli oldal monszun áztatta zöld lejtői és dús erdőségei után itt a Himalája északi oldalán a táj teljesen megváltozik! Átkelve az nagy nyolcezresek, a Daulagiri és az Annapurna hegytömbje között, nem csupán a természeti környezet, de a népcsoportok, a kultúra is teljesen más: tibeti jellegű a vidék. A kopár tájban elszórt, zöld nyárfaligetek, fehérre meszelt falu házakból álló, apró szórványtelepülések, buddhista sztúpák és kolostorok. Mintha valóban Tibetben járnánk!

Felső-Musztáng évtizedekig lezárt terület volt, önálló királyság Nepálon belül, ide még mindig nehéz eljutni, az infrastruktúra kezdetleges, a terület látogatása speciális (és drága) engedélyhez kötött. Alsó-Musztáng ellenben könnyebben megközelíthető, szabadon látogatható, Kagbeni és Muktinath környéke pedig, ahova mi is ellátogatunk most, szintén remek bepillantást enged Nepál e teljesen specifikus szegletébe. Fedezd fel velünk a Himalája e két ellentétes arcát, Kathmandu világörökségeit, s lazulj le velünk Pokharában! Egy igazán kalandos és látványos utazásra várunk a tavaszi rhododendron virágzás idején. Nepált látni kell! Akár többször is... Mire vársz? Kalandra fel!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. március 11. -
2018. március 24.
2018. március 10. -
2018. március 25.
A jelentkezés lezárult
2018. január 14.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Nepál (Musztáng) alapprogram után! Két napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Nepál egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során részt veszünk egy élményekben gazdag, izgalmakat tartogató, de nem túlzottan nehéz vadvízi evezésen a Seti-folyón, majd a Chitwan Nemzeti Parkba utazunk, ahol sokféle különleges program vár ránk: kenukkal indulunk krokodil lesre, elefánt hátán próbáljuk a rhinocéroszt felkutatni, s részt vehetünk elefánt fürdetésen is.

A kiegészítő program felára 99.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen két nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. március 11-én indul Kathmanduban és 2018. március 26-án ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Kathmandu: Thamel, Durbar Square
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, szállodában. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath
 

Ma délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Városnézésünk következő állomása a Swayambunath-sztúpa. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Kathmandu, Pokhara
 

Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut és Pokhara felé vesszük az irányt. Egy belső repülőjáratra szállunk, s alig egy óra alatt megtesszük azt a 250 km távot, ami közúton 6-7 óra zötykölődést igényelne. Útközben tőlünk északra sorra tűnnek fel a Himalája hegyóriásai, előbb a Ganesh Himal (7422 m), majd a Manaslu 8163 méteres csúcsa is. így már a késő délelőtti órákban megérkezünk Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd rögtön bele is vetjük magunkat a kisváros forgatagába, ahol rendkívül hangulatos éttermekben ebédelhetünk, vacsorázhatunk, csónakázhatunk egyet a Phewa-tavon, vagy tovább bővíthetjük túrafelszerelésünk és szuvenírkészleteink egyre bővülő darabjait. Szállás szállodában, ellátás: reggeli.

4

 
Pokhara, Naya Pul, Kimche (1650 m), Ghandruk (1950 m)
 

Utazásunk csúcspontja kétségtelenül gyalogtúránk lesz, amelynek során a Himalája legszebb kilátóponjtait érintjük, ahonnan előbb az Annapurna, majd a Daulagiri nyolczres csúcsait vehetjük szemügyre. A világ legmagasabb hegyláncának látványa már Kathmandu, vagy Pokhara városából is lenyűgöző, de összehasonlíthatatlanul más érzés valóban ott túrázni ezen hegyóriások lábainál, s napról napra közelebb kerülni hozzájuk, nem csupán távolról csodálni, de mind közelebbről "érezni" a hegyet. Ugyanakkor nem csak a hegyek miatt jövünk. Túránk nagyszerű lehetőséget nyújt arra is, hogy bepillantást nyerjünk a Himalája völgyeiben máig gyakran középkori viszonyok között élő emberek mindennapjaiba, a tőlünk már oly távolra került természetközeli életmód itt még létező valóságába. Olyan szembesülés ez, amely óhatatlanul kérdéseket vet fel mindenkiben. És természetesen az egyedülálló növény- és állatvilág is elvarázsol. A teraszos rizsföldek után igazi dzsungel jellegű monszunerdők között visz utunk, hatalmas faóriásokkal, áprilisban virágtengerbe boruló rhododentron-ligetekkel, feljebb fenyvesekkel. Az erdőkben színes madarak, a fákon ugráló langúr-majmok, s ha szerencsénk van, talán még a Jetit is lencsevégre kaphatjuk. :-) Három napos gyalogtúránk során előbb a Himalája déli, növényzetben gazdag oldalával ismerkedünk, hogy aztán a nagy vizválasztón átkelve megismerjük a Himalája északi oldalát, ezen belül is Musztang tartomány tibeti jellegű, teljesen eltérő karakterű vidékét.

Első túranapunkon helyi busszal indulunk Pokharából a kora reggeli órákban, hogy az igazi nepáli "csirke-busz" életérzést is megtapasztaljuk. Jó másfél óra utazás után érkezünk meg Naya Pul településre. Innen elmarad az aszfalt, s a nemrégiben kiépített földúton közelítünk tovább a hegyek lábához, gyakran találkozva iskolába tartó gyermekekkel, vagy épp a földekre igyekvő helyiekkel, miközben néhol méretes vízesések tűnnek fel mellettünk. Mikorra éppen elég lesz a rázkódásból, megérkezünk az 1650 méter magasságban felvő apró Kimche falucskába, ahonnan gyalogosan túrázunk tovább. A háttérben közben már fel-fel tűnik a nepáliak szent hegye, a 6993 méter magas Machhapuchhre, amely aztán végig kíséri utunkat a nap során. Rizsteraszok, kölesteraszok között lépcsők segítségével "lopjuk" a szinteket, hogy késő délután elérjük a közel 2000 méteren felvő Ghandruk települést. Hangulatos szállásunk teraszáról élvezhetjük az első himalájai naplementénk fényeit. Ellátás: reggeli, szállás menedékházban. (szint: 325 méter fel, táv: kb. 4-5 km, menetidő: 2 óra)

5

 
Ghandruk (1950 m), Tadapani (2630 m)
 

Ma egy rövidebb, de alapvetően kaptatós túranapnak nézünk elébe. Ettől függetlenül érdemes korán kelni, a hajnali fények és a napfelkelte ragyogó pillanatai amúgy is mindenkit kiugrasztanak az ágyból. Szállásunk teraszáról megcsodálhatjuk, ahogy az Annapurna South (7219 m) és a szomszédos Machapuchare csúcsát először megsütik a vöröslő napsugarak, majd ahogy átbukik nap a hosszan elnyúló hegygerinceken. Miután kényelmesen megreggeliztünk, átkelünk a főleg gurung emberek lakta Ghandruk település további részein, majd hatalmas erdőségeken át, jópár meredek kaptatót leküzdve túrázunk tovább Tadapani települése irányába. Útközben egyre több virágzó rhododendron ligettel, erdővel találkozunk már. A kora délutáni órákban futunk be Tadapani apró településére, ahol megebédelünk, majd a délutánt már lazulással tölthetjük e végtelenül nyugodt, békés környezetben. Szállás menedékházban. (szint: 900 m fel, 100 m le, táv: kb 6 km, menetidő: 3-4 óra)

6

 
Tadapani (2630m), Ghorepani (2860m)
 

Ma folytatjuk túránkat Ghorepani felé. Hol folyóvölgyekbe kell leereszkednünk, majd onnan visszakaptatni a hegyoldalba, nem csak a terep, de a táj is állandóan változik. A 3090 m magas Deurali-hágóba felérve már kirajzolódik előttünk a másik nyolcezres, a Dhaulagiri gelince is, útközben pedig Nepál legszebb rhododendron erdőségien kelünk át. A délutáni órákban futunk be Ghorepani településére, amelyet már magarok laknak. Elfoglaljuk szállásunkat, majd aki bírja még, azokkal még egy napnyugtanézésre indulhatunk a lenyűgöző kilátással bíró településen. Szállás menedékházban. (szint: 500 m fel, 300 m le, táv: kb 8 km, menetidő: 5-6 óra)

7

 
Ghorepani (2860 m), Poon Hill (3210 m), Tatopani (1190 m)
 

Ma ismét érdemes korán kelni, hogy a napkelte fényeit Nepál egyik leghíresebb kilátópontja, a 3210 m magas Poon Hill csúcsáról élvezzük a már-már "szokásosnak" mondható mesebeli fényekkel és a körülöttünk magasodó hegycsúcsokkal. Balra a Dhaulagiri, a "fehér hegy" 8167 m magas, míg jobbra az Annapura 8091 m magas csúcsa emelkedik, számos egyéb 7-ezres csúcs társaságában. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk szállásunkra reggelizni, majd leereszkedünk Kali Gandaki folyóvölgyébe. Elhagyjuk a rhododendron erdőségeket, művelt teraszok, apró magar falvak között visz az utunk Tatopani felé. A település neve meleg vízet jelent, nem véletlenül. Szállásunk elfoglalása után mi is a hőforrásnál kialakított medencékhez igyekszünk, hogy a forró vízben ellazulva áztassuk ki tagjainkat a három túrázós nap után. Szállás menedékházban. (szint: 350 m fel, 2020 m le, táv: kb 14 km, menetidő: 6-7 óra)

8

 
Tatopani (1190 m), Jomson (2720 m)
 

A túrázás négy napja után ma más jellegű kalandok elébe nézünk. Terepjárókra szállunk, hogy a világ egyik legmélyebb szurdokának számító Kali Gandaki folyóvölgyében, a Daulagiri és az Annapurna nyolcezres csúcsai között mind feljebb haladva átkeljünk a nagy vízválasztón, s megérkezzünk Musztáng tartomány tibeti jellegű tájaira. A nyaranta érkező monszunfelhőket feltartóztatja a Himalája vonulata, bőséges csapadék hull a déli lejtőkön, míg az északi oldal szinte teljesen száraz marad, ennek következtében itt már gyökeresen más vidék tárul a szemeink elé. Valamikor ez az útszakaszt a híres Annapurna körtúra részeként rengeteg gyalogtúrázó bakancsa koptatta, de a közút megépülése óta egyre kevesebben járják gyalogosan ezt a meseszép vidéket. A közlekedés itt nehezen kiszámítható, sok türelmet követelő, néha szó szerint rázós élmény, erre fel kell készülni, de a táj, amin közben átkelünk, minden megpróbáltatásért kárpótol! Útközben több pihenőt, fotószünetet is tartunk, s megtekintjük Marpha települését is. Marpha többek között arról híres, hogy a környékbeli almaligetek termését felhasználva ízletes alma-dzsúzt és alma párlatot is készítenek, az éttermek menüjéből pedig kihagyhatatlan az almás rétes. Mindemellett itt található a környék egyik legjelentősebb buddhista kolostora is, amit természetesen mi is meglátogatunk. A nap végére érkezünk meg a 2720 m magasságban található Jomsonba, a terület központjába. Szállás egyszerű szállóban. 

9

 
Jomson (2720 m), Muktinath (3760 m)
 

Ma reggel terepjárókba szállunk, hogy Kagbeni érintésével a 3760 méreten felvő hindu szent helyre, Muktinathba érkezzünk. Kagbeni ma is szigorúan csak engedéllyel látogatható Felső-Mustang régió kapuja, a tibeti fennsík kopár, szélfútta tájainak déli bejárata. Évszázadokon keresztül itt vezetett a transzhimalájai kereskedelmi útvonal India és Tibet között, a sót szállító jakkaravánokkal. Földrajzilag természetesen Muktinath és környéke is ehhez a vidékhez tartozik, így a kopár dombok között, a vízfolyások mentén kialakított kis oázisokban, a nyárfaligetek árnyékában apró falvak húzódnak a tipikus, fehérre meszelt tibeti stílusú házakkal, az út mentén imafalak és buddhista sztúpák sorakoznak, s minden nagyobb településen buddhista kolostorokat találunk. Itt Nepálnak egy teljesen új arcával ismerkedünk. A környék legjelentősebb települése Muktinath a hindu zarándokok számára is az egyik legszentebb hely. Miután elfoglaltuk szállásunkat az egyik hangulatos, tibeti stílusú fogadóban, mi is elindulunk megtekinteni a hindu templom-komplexumot, Vishnu szentélyét és a Szent Forrásokat. A templom felé haladva hangulatos kávézókat és számos, tibeti kegytárgyakat, kézműves termékeket árusító standot is találunk. A templomban, ha szerencsénk van, akár egy buddhista szertartáson is részt vehetünk. Napnyugta után térünk vissza szállásunkra. Szállás: tradicionális stílusú szállás, ahol egy éjszakát töltünk.

10

 
Muktinath, Jhong, Jharkot, Jomson
 

Ma délelőtt a Muktinath környéki apró falvakat fedezzük fel. A Jhong-völgy mentén emelkedő Jharkot tipikus tibeti stílusú, erődített település, a központban található buddhista kolostorral, a köré sűrűn épült erőd jelelgű házakkal. de e vidéki kolostorok megtekintése is teljesen más itt, e holdbéli, autentikus tibeti tájban, mint azt túránk elején Kathmanduban, a Boudnath-sztúpa környékén megtapasztalhattuk. Ma kényelmes tempóban túrázunk a völgyet behálózó ösvényeken, nincs is értelme sietni, közel 4000 méterhez már érezzük mi is a magasságot. Jharkotban találkozunk terepjáróinkkal, melyekkel a délután során visszatérünk Jomsonba, s elfoglaljuk már ismerős szállásunkat a városközpontban.

11

 
Jomson, Pokhara
 

Ma reggel búcsút intünk Musztáng holdbéli tájainak és e különleges, tibeti hangulatú vidéknek. Jomsonban kisrepülőre szállunk, hogy a Kali Ghandaki folyóvölgyében, a Daulagiri és az Annapura tömbje között átrepülve érkezzünk vissza Pokharába. Visszamegyünk már ismerős szállásunkra, s a nap többi részét a pihenésnek szenteljük. A kontrasztok után különösen jól esni a sok zöld, a Phewa-tó nyugalmat árasztó közelsége. Csónakázhatunk, a tó parti remek éttermekben lazulhatunk, vagy kedvünkre vásárolhatunk a bazárban, este pedig belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe. Pokharai szállónkban két éjszakát töltünk.

Figyelem: A Jomson - Pokhara repülőjárat időnként az erős szelek, vagy egyéb kiszámíthatatlan időjárási viszonyok következtében törlésre kerülhet, akár több egymást követő napon is! Amennyiben erre kerülne a sor, még ezen a napon megpróbálunk visszajutni szárazföldi úton, busszal vagy terepjáróval Pokharába, ez esetben hosszú és fárasztó utazásra kell számítanunk!

12

 
Pokhara (tartaléknap)
 

Ez utazásunk tartaléknapja. A bizonytalan jomsoni repülés miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Pokharába. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap berepülnünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Azonban ez a nap sem kell, hogy tétlenül teljen. Reggeli után egy könnyed túrára indulhatunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához, ahonnan páratlan kilátás tárul a szemeink elé: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg vacsoránkat a kedvenc éttermünkben fogyaszthatjuk el. Szállás szállóban, ellátás: reggeli.

13

 
Pokhara, Kathmandu / Seti-folyó, Chitwan Nemzeti Park
 

Akik csak az alapporgramot választották, azok reggeli után elhagyják a Pokharát, s visszarepülnek Kathmandu városába, ahol a nap tavabbi részét szabadprogram keretében tölthetik. Szállás szállodában, ellátás: reggeli.

Akik a két napos hosszabbítást is választották, azokkal ma raftingolni indulunk. Nepáli utazásunk nem lenne igazán teljes, ha kihagynánk egy vadvízi evezés egyedülálló élményeit itt a Himalája völgyeiben zúgó vad folyamok egyikén. A Seti-túra amolyan kóstoló csak, de izgalomból és szépségből azért akad itt is elég. Pokharából kora reggeli indulással, jó két órás buszozás után érkezünk a Seti folyó partjára, rafting túránk kiindulópontjához. Biztonsági eligazítás után magunkra öltjük a felszerelést, elfoglaljuk helyünket a 6-8 személyes gumitutajokban, majd tapasztalt vezetőink segédletével nekivágunk a haboknak. A Seti különlegessége, hogy nagyobb lakott településektől, gépjárműforgalomtól távol, igazán érintetlen vidéken kanyarog. Számtalan kisebb-nagyobb örvényes zuhataggal, rapiddal kell megküzdenünk, szlalomoznunk a vízből kiemelkedő sziklatömbök között. Egy ebédszünet következik, majd rafting túránk második szakaszán újra az érintetlen tájban evezünk, ahol már néhány komolyabb zúgóval is meg kell „küzdenünk”. Összességében jó 5-6 óra evezés vár ránk, s az utolsó, nagy hullámtörés leküzdése után, a Seti és a Trisuli folyó összefolyásánál érjük el túránk végcélját. Kikötés után átöltözünk száraz ruhába, majd buszra szállunk, hogy az indiai határ mentén fekvő Chitwan Nemzeti Park területén folytathassuk nepáli kirándulásunkat. A lassan már megszokott utazási tempóval az esti órákban érkezünk meg a vadrezervátumba. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.

14

 
Kathmandu / Chitwan Nemzeti Park
 

Akik csak az alapprogramot választották, azok ma Kathmandu repterére utaznak, és megkezdik hazautazásukat.

A hosszabbítást is választóknak ma egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Reggeli után elefánthátra pattanunk, s így próbáljuk a dzsungel királyának számító tigriseket felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. Ebéd után igény esetén részt vehetünk az elefántfürdetésen: e barátságos ormányosokkal együtt fürödhetünk, frissítő zuhanyt vehetünk a hátukon. A délutáni órákban pedig krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Sötétedés után térünk vissza szállásunkra. Szállás szállóban.

15/+1

 
Chitwan Nemzeti Park, Kathmandu
 

Kora reggel madárlesre indulunk a közeli ligetes térségbe, majd a reggeli után elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába. Este már a jól ismert Thamel negyedben bóklászhatunk. Szállás szállóban.

16/+2

 
Kathmandu
 

A repülő menetrendjének függvényében Kathmandu repterére utazunk, elbúcsúzunk nepáli barátainktól és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés