Málta

Hosszú hétvége a lovagok szigetén.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta
Málta, egy különleges hangulatú hely, a Földközi-tenger egyik csodálatos gyöngyszeme, igazi mediterrán hangulatú szigetcsoport Európa és Afrika között, amely a ragyogó napsütés, kristálytiszta tenger és az élő történelem országa. A történelmi városok hangulatos szűk utcáin katedrálisok és barokk paloták tündökölnek a ragyogó napsütésben. A tengerparton pedig aprócska kikötők, izgalmas barlangok, toronymagasságú sziklafalak mellett nagyszerű homokos tengerpartok várják az utazót. A kristálytiszta tenger, a hangulatos sziklás és homokos partok, és öblök szépsége rabul ejti az odautazókat. Málta egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik a mediterrán térség történelmi emlékeit felfedezheti és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra vágynak. Tarts velünk erre a gyönyörű, több ezer éves történelemmel rendelkező szigetcsoportra, ahol minden megtalálható ami kell egy felejthetetlen hétvégéhez.

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Valetta történelmi városa (UNESCO világörökség).
- Mdina, Málta egykori fővárosa.
- Dingli- és a St. Thomas-öböl tengerbe szakadó függőleges sziklái.
- Gozo tengerpartja, sólepárlók,
- Gozo szigetén az egykori Azúr ablak.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 08. -
2021. október 11.
A jelentkezés lezárult
1

 
Valetta
 

Érkezés Valettába, Málta fővárosába a kora délutáni órákban. A repülőtéren felvesszük bérelt kisbuszunkat, gyorsan elfoglaljuk szállásunkat a délutáni órákban és rögtön elindulunk felfedezni Valetta történelmi városát. Néhány látnivaló sajnos már zárva lesz, de azokat egy másik nap megnézzük. Az EU legkisebb országának mindössze 1 km2 területű fővárosa, mint az egész ország, magán viseli több ezer év történelmét és hátrahagyott emlékeit. A hangulatos utcákon sétálva a több száz éves épületeket, palotákat és katedrálisokat látva megelevenedik előttünk a régmúlt. Kisétálunk kikötőbe, megnézzük a Barrakka kerteket, nézelődünk a Republic és a Merchant utcákon, majd megkezdjük ismerkedésünket a sajátos máltai konyhával pl. egy qassatat vagy kabocca moqlija bil-bacon formájában, Cisk sörrel vagy helyi borral leöblítve. Szállás: apartmanban.

2

 
Valetta, Mdina, Dingli, Marsaxlokk, Valetta
 

Reggeli után indulunk kisbuszunkkal, célunk Málta egykori fővárosa Mdina. Ide csak a lakosok hajthatnak be autóval, ezért kapta Mdina nem hivatalos nevét: csendes város. Szűk, zegzugos utcákon, több száz éves paloták és templomok között így nyugodtan bóklászhatunk, rácsodálkozva a különböző építészeti stílusok keveredésére és tökéletes összhangjára. Tovább megyünk, a lélegzetelállító kilátást nyújtó Dingli sziklák felé. Leparkolunk és egy rövid sétát teszünk a magas tengerparton, hogy nyugodtan megcsodáljuk a függőleges, több mint 200 méteres sziklafalakat, amint drámaian omlanak a tengerbe. Következő megállónk nem kevésbé látványos, Málta egyik legismertebb természeti látnivalója a Blue Grotto, vagyis Kék Barlang. Először a partról nézzük meg ezt a különleges sziklaformációt, majd frejgatina” nevű hagyományos máltai kishajóra szállunk és egy fél órás kirándulás során a vízről nézzük meg a több mint 30 m magas sziklaívet és az alatta lévő hat barlangot. Folytatjuk utunkat a déli parton a festői halászfaluba, Marsaxlokk-ba, amely Málta legnagyobb és egyik legrégibb halászkikötője, amelyet már a föníciaiak és később a rómaiak is használtak, a vizén pedig ott ringanak a halászok hagyományos színes csónakjai, a „luzzu- k”, nagyon szép fotótémát szolgáltatva. Megebédelünk, majd könnyű gyalogtúrára indulunk. Rövid gyaloglás után érünk el egy öblöt, amely a Szent Péter medencéje nevet kapta. Itt a meredek sziklafalak között medenceszerű öbölben gyűlik össze az elképesztő színű tengervíz. Itt lehetőségünk lesz csobbanni a kristálytiszta vízben mielőtt tovább indulnánk. Magas tengerparton gyalogolunk és több ponton is megállunk, mert a Földközi-tengerre nyíló végtelen panorámával nehéz betelni. A St Thomas öbölben függőleges tengerbe szakadó fehér sziklákat csodálhatunk meg, majd lekanyarodunk a tengerpartról és másik úton térünk vissza Marsaxlokk-ba, kisbuszunkhoz. Szállásunkra, Valettába az esti órákban érünk vissza. Túra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 10 km, szint: 100 m. Szállás: apartmanban.

3

 
Gozo
 

Málta második legnagyobb szigetén töltjük a mai napot. Gozo zöldebb és csendesebb, mint Málta és itt még több a vidékies hangulatú halászfalu. Rövid kompozást követően érkezünk meg Gozo szigetére, ahol egy gyalogtúrával indítunk az északi parton. Egy vörös homokos strandról indulunk, ahol akár fürödhetünk is indulás előtt. Északnak indulunk, sétálunk a drámai szépségű tengerparton áthaladunk Marsalforn halászfalun, majd fotózkodunk a Xwenji-öböl sziklaformációinál. Innen nem messze megnézzük Xwenji sólepárló teraszokat, majd utunkat a Billinghurst tengeri barlang feletti fehér szikláknál fejezzük be. Visszatérünk kisbuszunkhoz és a természeti látnivalók után következik Gozo nem hivatalos székhelye, Victoria (Ir-Rabat). Itt megnézzük a Szent János lovagrend székhelyét, a Rotunda plébániatemplomot, majd következik a citadella, ami Victoria városa felett emelkedik és sétálunk egyet a régi városfalakon. Innen a nyugati part felé vesszük az irányt, ahol megnézzük az egykori Azúr Ablakot, mert még így ablak nélkül is gyönyörű az azúrkék tenger feletti sziklafalak látványa. Megnézünk egy sziklafalakkal körbevett lagúnát, majd a tengerparton várjuk meg a naplemente csodálatos fényeit. Az esti órákban visszakompozunk Málta szigetére és visszatérünk szállásunkra. Túra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 12 km, szint: 90 m. Szállás: apartmanban.

4

 
Valetta
 

Reggel elhagyjuk szállásunkat, de mielőtt a délutáni repülőjáratunkkal haza indulnánk még bejárjuk az EU legkisebb fővárosát, bepótolva azt, ami kimaradt. Valettában annyi a látnivaló, hogy jó pár órát elnézelődünk. Megnézzük a Szent János társtemplomot, a Nagymesterek palotáját és ha szerencsénk van megláthatjuk az előtte zajló őrségváltást és talán ágyúdurrantást is láthatunk a kikötőben. Sort kerítünk a Casa Rocca Piccola-ra, egy 16. századi nemesi palotára, ahol a család leszármazottai még ma is ott laknak és ha marad időnk megnézzük a St. Elmo erődöt is. Miután körbejártuk a mindössze 1 km2 nagyságú várost kimegyünk a repülőtérre és hazautazunk.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés