Bejelentkezés

Málta

Málta és Gozo legszebb túrái, izgalmas városai és kellemes mediterrán hangulata öt nap alatt

Málta, egy különleges hangulatú hely, a Földközi-tenger egyik csodálatos gyöngyszeme, igazi mediterrán hangulatú szigetcsoport Európa és Afrika között, amely a ragyogó napsütés, kristálytiszta tenger és az élő történelem országa. A történelmi városok hangulatos szűk utcáin katedrálisok és barokk paloták tündökölnek a ragyogó napsütésben. A tengerparton pedig aprócska kikötők, izgalmas barlangok, toronymagasságú sziklafalak mellett nagyszerű homokos tengerpartok várják az utazót. A kristálytiszta tenger, a hangulatos sziklás és homokos partok, és öblök szépsége rabul ejti az odautazókat. Málta egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik a mediterrán térség történelmi emlékeit felfedezheti és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra vágynak. Tarts velünk erre a gyönyörű, több ezer éves történelemmel rendelkező szigetcsoportra, ahol minden megtalálható ami kell egy felejthetetlen hétvégéhez.

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Valetta történelmi városa (UNESCO világörökség),
- Mdina, Málta egykori fővárosa,
- Dingli- és a St. Thomas-öböl tengerbe szakadó függőleges sziklái,
- Gozo tengerpartja, sólepárlók és a déli part természeti csodái,
- Gozo szigetén az egykori Azúr ablak.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/malta
 • 1. nap Valetta

  Érkezés Valettába, Málta fővárosába várhatóan a késő esti órákban. Málta repteréről indul a programunk, az ajánlott járat érkezési időpontjában. Együtt utazunk be bérelt buszunkkal a szállásunkra, ahol az elkövetkező két éjszakát töltjük. Szállás: apartmanban.
 • 2. nap Valetta, Mdina, Dingli, Marsaxlokk, Valetta

  2
  Reggeli után indulunk kisbuszunkkal, célunk Málta egykori fővárosa Mdina. Ide csak a lakosok hajthatnak be autóval, ezért kapta Mdina nem hivatalos nevét: csendes város. Szűk, zegzugos utcákon, több száz éves paloták és templomok között így nyugodtan bóklászhatunk, rácsodálkozva a különböző építészeti stílusok keveredésére és tökéletes összhangjára. Tovább megyünk, a lélegzetelállító kilátást nyújtó Dingli sziklák felé. Leparkolunk és egy rövid sétát teszünk a magas tengerparton, hogy nyugodtan megcsodáljuk a függőleges, több mint 200 méteres sziklafalakat, amint drámaian omlanak a tengerbe. Következő megállónk nem kevésbé látványos, Málta egyik legismertebb természeti látnivalója a Blue Grotto, vagyis Kék Barlang. Először a partról nézzük meg ezt a különleges sziklaformációt, majd frejgatina” nevű hagyományos máltai kishajóra szállunk és egy fél órás kirándulás során a vízről nézzük meg a több mint 30 m magas sziklaívet és az alatta lévő hat barlangot. Folytatjuk utunkat a déli parton a festői halászfaluba, Marsaxlokk-ba, amely Málta legnagyobb és egyik legrégibb halászkikötője, amelyet már a föníciaiak és később a rómaiak is használtak, a vizén pedig ott ringanak a halászok hagyományos színes csónakjai, a „luzzu- k”, nagyon szép fotótémát szolgáltatva. Megebédelünk, majd könnyű gyalogtúrára indulunk. Rövid gyaloglás után érünk el egy öblöt, amely a Szent Péter medencéje nevet kapta. Itt a meredek sziklafalak között medenceszerű öbölben gyűlik össze az elképesztő színű tengervíz. Itt lehetőségünk lesz csobbanni a kristálytiszta vízben mielőtt tovább indulnánk. Magas tengerparton gyalogolunk és több ponton is megállunk, mert a Földközi-tengerre nyíló végtelen panorámával nehéz betelni. A St Thomas öbölben függőleges tengerbe szakadó fehér sziklákat csodálhatunk meg, majd lekanyarodunk a tengerpartról és másik úton térünk vissza Marsaxlokk-ba, kisbuszunkhoz. Szállásunkra, Valettába az esti órákban érünk vissza. Túra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 10 km, szint: 100 m. Szállás: apartmanban.
 • 3. nap Valetta, Gozo, Valetta

  2
  Málta második legnagyobb szigetére tesszük át székhelyünket, ahol egy éjszakát és két aktív napot fogunk eltölteni. Gozo zöldebb és csendesebb, mint Málta és itt még több a vidékies hangulatú halászfalu. Rövid kompozást követően érkezünk meg a szigetre, ahol egy gyalogtúrával indítunk az északi parton. Egy vörös homokos strandról indulunk, ahol akár fürödhetünk is indulás előtt. Északnak indulunk, sétálunk a drámai szépségű tengerparton áthaladunk Marsalforn halászfalun, majd fotózkodunk a Xwenji-öböl sziklaformációinál. Innen nem messze megnézzük Xwenji sólepárló teraszokat, majd utunkat a Billinghurst tengeri barlang feletti fehér szikláknál fejezzük be. Visszatérünk kisbuszunkhoz és a természeti látnivalók után következik Gozo nem hivatalos székhelye, Victoria (Ir-Rabat). Itt megnézzük a Szent János lovagrend székhelyét, a Rotunda plébániatemplomot, majd következik a citadella, ami Victoria városa felett emelkedik és sétálunk egyet a régi városfalakon. Innen a nyugati part felé vesszük az irányt, ahol megnézzük az egykori Azúr Ablakot, mert még így ablak nélkül is gyönyörű az azúrkék tenger feletti sziklafalak látványa. Megnézünk egy sziklafalakkal körbevett lagúnát, majd a tengerparton várjuk meg a naplemente csodálatos fényeit. Az esti órákban térünk vissza Gozo szigetén található szállásunkra. Túra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 12 km, szint: 90 m. Szállás: apartmanban.
 • 4. nap Gozo, Valetta

  3
  Korai indulás után ezúttal Gozo déli részét fedezzük fel alaposan. Túránkat egy eldugott, ám viszonylag népszerű strandon kezdjük a Mġarr ix-Xini öbölnél, majd követve a partvonalat csodálatos sziklaformák és magaspartok érintésével túrázunk nyugat felé. Megcsodáljuk a drámai Ta' Ċenċ sziklákat, majd újabb kilátpontokon ezúttal Gozó belsejére lesz pazar panorámánk. Az ebéd utáni órákban futunk majd be a Xlendi előtti sziklaformákhoz, itt aztán megnézzük a várost, majd délután már útban leszünk Málta felé. A napunk többi részében felfedezzük Valetta történelmi városát. Az EU legkisebb országának mindössze 1 km2 területű fővárosa, és mint az egész ország, magán viseli több ezer év történelmét és hátrahagyott emlékeit. A hangulatos utcákon sétálva a több száz éves épületeket, palotákat és katedrálisokat látva megelevenedik előttünk a régmúlt. Megnézzük a Szent János társtemplomot, a Nagymesterek palotáját és ha szerencsénk van megláthatjuk az előtte zajló őrségváltást és talán ágyúdurrantást is láthatunk a kikötőben. Sort kerítünk a Casa Rocca Piccola-ra, egy 16. századi nemesi palotára, ahol a család leszármazottjai még ma is ott laknak és ha marad időnk megnézzük a St. Elmo erődöt is. Kisétálunk kikötőbe, megnézzük a Barrakka kerteket, nézelődünk a Republic és a Merchant utcákon, majd megkezdjük ismerkedésünket a sajátos máltai konyhával pl. egy qassatat vagy kabocca moqlija bil-bacon formájában, Cisk sörrel vagy helyi borral leöblítve. Gozo túra: kb. 12 km, 350 méter szint, menetidő: 4-5 óra. Szállás: apartmanban.
 • 5. nap Valetta

  Repülőnk indulásának függvényében irány a reptér, szervezett programunk mára nincs, megkezdjük hazautunkat Magyarország felé.


Út ára tartalmazza

- 4 éjszaka szállást apartmanban, 2 ágyas szobákban,
- a közlekedést az út során bérelt kisbusszal,
- a kompátkelést Málta és Gozo szigetek között,
- a csónak kirándulást Blue Grotto barlanghoz,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát, és a repülőtéri illetékeket,
- a biztosítást, a belépőket, valamint a fakultatív programok költségeit, 
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 420 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Ryanair aktuális Budapest - Málta járatával érhető el, ami jelenleg (10.04.) a következő menetrend szerint repül:

2022.11.16. Ryanair FR4807 Budapest - Málta 21:35 - 23:50
2022.11.20. Ryanair FR4808 Málta - Budapest 8:45 - 11:00

A repülőjegyek ára (poggyásszal együtt) nagyságrendileg: 40-50.000 Ft-tól személyenként.

A fapados járathoz a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://www.ryanair.com/hu/hu

Amennyiben a járat időpontja nem változik, a repülőtéri transzfer árát az út ára tartalmazza. Ha nem a fenti időpontban érkezel, vagy a Ryanair megváltoztatja az érkezést/indulást, akkor a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Bérelt 9 személyes kisbusszal Máltán belül.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-8 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programban szereplő kirándulások egy átlagosan sportos erőnléttel könnyedén teljesíthetőek.

Szállás

Szállásaink apartmanokban lesznek. Az apartmanokban egy, két vagy három hálószoba van, egy konyha, egy vagy két WC fürdőszobával. Egy apartmanban 2-6 utas lesz elszállásolva. A szobák két-három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Ország

Málta egy szigetország, törpeállam Dél-Európában, a Földközi-tenger középső részén, az Európai Unió tagállama. A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa, az EU legkisebb tagállama. Málta a Földközi-tengerben található, Szicíliától 81 kilométerre délre. Területe 316 km², lakossága 465 ezer fő. Csak a három legnagyobb szigete, Malta, Ghawdex (Gozo) és Kemmuna (Comino) lakott. Öt kisebb szigete lakatlan. Legmagasabb pontja a Malta-szigeti Ta' Dmejrek, magassága 253 méter. Éghajlata mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi. A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, de ez a "xlokk"-nak nevezett szél meglehetősen ritkán fordul elő. A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket. A hőmérséklet lassan csökken, és még október végén, november elején is napos és meleg lehet. A máltai telet az európai hideg, a szaharai forró, és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek váltakozása határozza meg. Hidegebb időszakokban hó is hullhat, ám a fagy ismeretlen a szigeteken. A természetes növénytakarója, a tölgyfajokból, illetve a tengerpartokon fenyőkből álló keménylombú erdő mára eltűnt. Az eredeti növényzetet a tengerpartokon ültetett aleppóifenyők idézik. Az erdők helyét a hegyoldalakon teraszosan kialakított olajfa-, narancs- , citromligetek és szőlőskertek foglalták el. A sekélyebb talajú, legeltetett mészkőplatókon másodlagos cserjések alakultak ki. Sok helyen kerítés helyett ültetik az amerikai eredetű fügekaktuszokat. Az emlősfauna szegényes, de a madárvilág viszonylag gazdag. A hüllők közül megtalálható az algír sikló, a leopárdsikló, a macskakígyó, a máltai faligyík, a foltos ércesgyík és a közönséges kaméleon.
 
Időeltolódás: 0 óra, vagyis nincs időeltolódás.

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wi-fi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik.
 
Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V), de az elektromos csatlakozók, konnektorok eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon. Alábbi linken meg lehet nézni milyen a konnektorok csatlakozója: https://www.marchborond.hu/kulfoldikonnektor
https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/
A kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Útközben a kisbusz szivargyújtójáról lehet tölteni. Hozzatok magatokkal átalakítót és elegendő tartalék akkumulátort.

Veszélyek: Málta közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, de itt, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások. Pl. a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Értékeinket biztos, ami biztos, ne hagyjuk szállásunkon és a bérelt kisbuszban se, valamint azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Utazásunk időpontjában kellemes őszi idő van Máltán, napközben 21 - 24 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 15-18°C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok előfordulhatnak, de tartós esőzés nem valószínű.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy sporttáska, vagy guruló bőrönd (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Hosszú és rövidnadrág, egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Hozzunk fejfedőket, amivel a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Bakancs nem szükséges. Biztos, ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

Higiénia

A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Utazásunk önellátó. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Költőpénznek napi 25-30 EUR-t javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 150 – 200 EUR elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 100 EUR-t belépőkre, fakultatív programokra.

Tájékoztató belépő árak:
Szent János társtemplom: 15 EUR
Nagymesterek palotája: 10 EUR
Casa Rocca Piccola: 10 EUR
St Elmo erőd és fegyvertár: 10 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Beutazási szabályok: (2021.05.01.) Az országok külön meghatározott köréből („korridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik. Teszt: A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon, akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát. Regisztráció: A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a következő linken érhetők el: https://www.maltairport.com/declarationforms/

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

Csomag

Költséghatékonyság eléréséhez érdemes ha pl. három utas összefog, és csak egy utas utazik feladandó poggyásszal, amelybe összesen három utas holmijai kerülnek és a három különböző árú repülőjegy árát közösen, egyenlő mértékben fizeti a három utas. Ennek megszervezésében irodánk segít.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) biztosítás esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 5.850 Ft/fő
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 9.000 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 7.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.360 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.