Libanon

Vadregényes túrák, fantasztikus természet és ókori történelmi emlékek a Közel-Keleten

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt busszal végig a program során,
- 7 éjszaka szállást szállókban 2 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, reggelivel,
- a teljes ellátást a 2 és fél napos gyalogtúránk alatt (3 reggeli, 2 ebéd, 2 vacsora),
- a kerékpártúrát a Bekaa-völgyben,
- az összes programban szereplő kirándulást,
- a helyi idegenvezetők és hegyi túravezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a fakultatív programok és belépők árát,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- az étkezéseket a külön feltüntetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára Budapest – Bejrút – Budapest útvonalon 140.000 – 180.000 Ft között alakult illetékekkel együtt.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A találkozási helyre történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára: 20-25 USD/taxi.

Utazás

Bejrútig repülővel, országon belül saját, bérelt kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Qadisha-völgy környéki gyalogtúránk a libanoni utazásunk egyik csúcspontja lesz. Az összesen két napig tartó túra alatt (kétszer fél nap, és egy teljes nap) csak a legszükségesebb cuccokat kell magunkkal vinnünk, helyi segítőink pedig minden nap eljuttatják nagy csomagjainkat az aznapi szállásunkra. A túra egy átlagosan sportos, aktív erőnléttel könnyű szerrel teljesíthető. A bőséges reggelik után napközben ebédcsomagot kapunk, este pedig ismét bőséges vacsora vár ránk szállásainkon.

Szállás

Utunk során 7 éjszakát fogunk eltölteni helyi jellegű, hangulatos szállókban. Szállásaink speciális esetektől eltekintve a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek érdemes egy hálózsák huzatot, esetleg egy vékony nyári hálózsákot hozni.

Terület

Helyszíneink: - Bejrút: az izgalmas, lüktető és sokszínű főváros - Deir-el-Qamar: Libanon legszebb hegyvidéki faluja - Shouf Bioszféra Rezervátum: őshonos és érintetlen cédrusligetek - Bekaa-völgy: kerékpározás a termékeny völgy legszebb részein - Baalbek: az ország legszebb állapotában megmaradt római kori emlékei (UNESCO Világörökség) - Qadisha-völgy gyalogtúra: két és fél napos gyalogtúra a libanoni hegyvidék lenyűgöző vonulatai és rejtett kolostorok között (UNESCO Világörökség) - Büblosz: napsütés, lazulás és római kori emlékek a Földközi-tenger partján (UNESCO Világörökség) - Jeita Grotto: varázslatos cseppkőbarlang Bejrúthoz közel.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Libanon (hivatalos nevén a Libanoni Köztársaság) területe alig több mint 10 ezer négyzetkilométer. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja. A Földközi-tenger keleti partvidékén elterülő országot a Libanoni-hegység uralja. Magasabb részeit télen hó borítja. A hegység legmagasabb pontja: Kurnat-esz-Szauda, 3083 m. A hegységtől keletre húzódó Antilibanon 2629 méterig emelkedik, míg ennek déli hegyóriása, a Hermon 2814 m magas.
Libanon alapvetően egy kifejezetten biztonságos ország, az aktuális politikai és biztonsági helyzetről a külügyminisztérium honlapján tudtok tájékozódni!

Időjárás

Libanonban egy klasszikus mediterrán klímával találkozhatunk. A december és a január a leghidegebb hónap, kb. 15-20°C-os hőmérséklettel, míg az utazásunk a nagyon kellemes tavaszi időszakban lesz. Április és május környékén 25-28°C-os hőmérsékletre, és verőfényes napsütésre készülhetünk.  A 3000 méter környéki hegyvidéki részeken azonban bármikor előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, így mindenképp készüljünk vízálló öltözékkel. A hőmérséklet a hegyvidéki túránk alatt este felé csípős lehet, így ne hagyjuk otthon a melegebb ruháinkat sem. A Földközi-tenger vize még télen sem megy 17-18°C alá, tavasszal pedig 22-23 fokos tengerre számíhatunk.

Felszerelés

Mediterrán éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Pakoláshoz egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák/bőrönd/sporttáska, a túrákra kishátizsák (legalább 25-30 literes!), egy könnyű nyári hálózsák a 3 napos túránkhoz (ágynemű lesz mindenhol, viszont nem árt felkészülni!), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, fürdőruha. legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, fejlámpa, kullancs- és szúnyogriasztó, esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő vagy bakancs. A hegyi túránkra mindenképp rakjatok be egy túrabotot és melegebb ruhákat is a várhatóan változatos időjárás miatt!
Libanonban szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot (mecset látogatásnál különösen figyelve erre!).

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között. Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon mindig kapunk reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Libanonban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Libanonban a hivatalos fizetőeszköz a libanoni font (LBP). 100 LBP = kb. 20 HUF. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek nagyjából 100.000 HUF-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint alapbelépők árát. Természetesen ez valamennyivel kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. 

Várható költségek:
- belépők: 30-50 USD/fő összesen
- helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: kb. 20 USD/fő

Vám

Vízum turista célú beutazás esetén: A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel. Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, egy évet meghaladó tartózkodás esetén 18 hónapig kell érvényesnek lennie.

Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 5.720 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 8.600 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 13.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.160 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés