Bejelentkezés

Lettország, Észtország

Baltikum mesés lápvilága és csodálatos túrái

Csodálatos, érintetlen kis szigetek, a lápvilág megannyi csodája, kis vízesések, halászfalvak, kedves emberek. Minden olyan zöld, és ahol az ember csak lehajol, valamilyen bogyót, áfonyát, málnát lel. Nincs hová sietni. A természet körbevesz és megannyi változatos formájával lenyűgöz, magához vonz. A Baltikumnak, e gyorsan fejlődő térségnek, az ellentétek egymásnak feszülése ad sajátságos ízt. Egyre kevésbé él az orosz gondolkodásmód a fejekben, és már szinte az erdő közepén is lehet internetezni. Beülhetünk egy száz éve működő szaunába és ehetünk húsos hagymás pirogot a piacon. Az érintetlen természet és a posztmodern városi élet, magányosan úszkálni egy kis tavacskában, vagy elvegyülni a térség legnagyobb sörfesztiváljának forgatagában, ismerkedni a modern fiatalokkal és még a Szovjetunióban nevelkedett idősebb korosztállyal – mind megannyi élmény.

Kiemelt látnivalók az utazás során:

Lettország
- Riga történelmi városközpontja (UNESCO Világörökség),
- Gauja Nemzeti Park.

Észtország
- az Endla Természetvédelmi Terület lápvilága,
- a 318 méter magas Suur Munamägi, a Baltikum legmagasabb csúcsa,
- Tallinn történelmi óvárosa (UNESCO Világörökség),
Peipus-tó az orosz-észt határon,
- Paldiski sziklái,
- hangulatos kis falvak, várak, szanunázások, helyi gazdaságok, Balti-tenger.

Időpontok

 • 2023. június 24
  → július 01.
 • 1. nap Riga (Lettország)

  Érkezés Rigába, ahol szállásunkon indul programunk. Amennyiben az érkezést követően lesz időnk, elindulunk felfedezni az esti Rigát. Lettország fővárosa egyben a Baltikum legnagyobb városa, a régió fontos kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja. Rigára a szecesszió nyomta rá leginkább a bélyegét, az óváros építészetére pedig az egykori Hanza- kereskedővárosokéhoz hasonló stílus. Az óváros szűk, macskaköves utcái nagyon hangulatosak és éjszakai élete a hét minden napján virágzik és gyakran a reggeli órákig tart. Megkezdjük ismerkedésünket a balti konyhával, majd vérmérséklettől függően vagy vissza a szállásra, vagy lehet folytatni az éjszakai élet felfedezését. Szállás szállóban.
 • 2. nap Riga

  Reggeli után elindulunk Riga történelmi belvárosába a Vecríga-ba, mely 1997-től a UNESCO Világörökség listáján található. Különösen jelentősek a 19–20. század fordulóján épült szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületegyüttesek. Ezek Béccsel, Prágával vagy Budapesttel is állják az összehasonlítást. Megnézzük a városháza téren Riga jelképét, a feketefejűek házát. Ezt az épületet előbb a németek, majd később a szovjetek is lerombolták, azóta pedig többször felújították. A bejárat felett olvasható: „Ha ismét elpusztulnék, jöjj, és emelj újjá.” Következik a Szent Péter-templom, mely 123 méter magas tornyával Lettország legmagasabb temploma. Érdemes felmenni, a magasból gyönyörű a kilátás a városra. Megnézzük a városfal lőportornyát, a XIII. sz-i dómot, az Óvárat, az Arsenal barokk épületeit, a Jakab templomot és sok más középkori emléket. Természetesen nem hagyjuk ki a központi piacot, ahol az orosz és a balti konyha élelmeszerivel is megismerkedhetünk. Délután pedig aki szeretne, azokkal kimegyünk a tengerpartra. Itt van Jurmala, Lettország egyik legfőbb üdülővárosa, égig érő fenyveserdő között megbújva. A tengerpart itt 33 km hosszúságú, sárgásfehér homokkal borítva. Teszünk egy sétát a tengerparton, megnézzük az impozáns, 19-20. században épült faházakat, majd az esti órákban térünk vissza Rigába. Szállás szállóban.
 • 3. nap Riga, Sigulda, Gauja Nemzeti Park

  2
  Célunk a fővárostól egy órás utazásra fekvő Sigulda városa a Gauja Nemzeti Park bejáratánál, a Gauja folyó partján. Itt még szállásunk elfoglalása előtt megnézzük a város fő látnivalóját, Turaida várát. A vármúzeumban sok érdekeset megtudhatunk Lettország történelméről. A várkastély valamivel több mint 40 hektáros területén több érdekes épületet is megtekintünk, majd rövid sétát teszünk a festői folyóparton. Ebéd után irány a Gauja Nemzeti Park, Lettország legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja és amely nagy része az azonos nevű folyó völgyében fekszik. De mi egy vadregényesebb helyen, az Amata folyó mentén fogunk túrázni, a helyenként meredek sziklákkal határolt kanyargó folyót követve a sűrű fenyvesekben. Az esti órákban fogunk visszatérni szállásunkra, ahol egy éjszakát töltünk el. Túratáv 14 km, szint 210 m. Szállás szállóban.
 • 4. nap Sigulda, Észtország: Suur Munamäg (318 m), Tartu

  2
  Reggel elhagyjuk szállásunkat és tovább indulunk. Pár órás utazás múlva már Észtország déli részén leszünk, ahol első megállónk a 318 méter magas Suur Munamägi, mely Észtország és egyben a Baltikum legmagasabb pontja. A dombtetőn egy 29 méter magas kilátótorony áll, ami belépődíj ellenében látogatható. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, rövid sétát teszünk a környéken többek között szamócára vadászva. Innen rövid autózás és meglátogatunk egy tipikus régi észt gazdaságot, ahol, aki szeretné kipróbálhatja a tradicionális észt úgynevezett füstös szaunát. A gyönyörű természeti környezetben testet és lelket lazító, nyugtató háromórás szauna igazi felüdülés, tóban fürdéssel, a hol a vendéglátó család beavat minket a szaunázás történetébe és fogásaiba. A kellemes lazítás után már csak másfél óra és az esti órákban megérkezünk Tartuba, mely az ország második legnagyobb települése, kulturális központ, egyetemének köszönhetően pedig, fiatalos, mozgalmas város. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 5. nap Peipus-tó, Endla Természetvédelmi Terület, Tallin

  2
  Reggeli után északkeletnek vesszük az irányt és a Peipus-tó partja mentén buszozunk felfelé. Erős orosz hatás érződik ezen a területen, ami nem is csoda, hiszen a tó túlpartján, még ha nem is látható, de már Oroszország fekszik. Ortodox templomok állnak nem messze a náddal benőtt tóparttól, az emberek nagy része oroszul beszél, a környékbeli éttermekben pedig a decis a legkisebb vodkás pohár. Ez is Észtország. Az úton észak felé haladva számos árus kínálja portékáját, közülük sokan ízletes, helyben füstölt halat, amit legalább egyszer érdemes megkóstolni. Innen nyugatnak fordulunk, hogy jó félnapos kirándulást tegyünk az ország egyik szemet gyönyörködtető helyén, az Endla Természetvédelmi Terület lápvilágában. Keskeny, fából ácsolt pallókon jutunk a varázslatos színekben pompázó, kis tavakkal borított tőzegláp mocsár szívében álló kilátótoronyig. Varázslatos vidéken sétálunk tovább, át a sűrű erdőkön ahol, ha szerencsénk van, a vadak még hagytak áfonyát. Ha az idő engedi, tőzegláp-fürdőzéssel fejezhetjük be a túrát. Innen nagyjából kétórás utazással érjük el Észtország fővárosát, Tallint. Túratáv 12 km, szint 21 m. Szállás szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.
 • 6. nap Tallin

  A mai nap Tallinné. Előszőr a város szélén fekvő, Észt Szabadtéri Múzeumot látogatjuk meg, ahol erdős környezetben, régi épületek egyedülálló gyűjteményét csodálhatjuk meg, valamint megismerkedhetünk az régi észt lakáskultúrával, gazdálkodással és életmóddal. Ebédre visszatérünk a belvárosba és megkezdjük sétánkat Észak-Európa legrégibb fővárosának történelmi központjában. Az 1997 óta Világörökségi védelem alá eső belváros a térség legjobban megőrzött középkori városmagja. Itt található a világ legrégebben - 1422 óta - működő patikájára, a St. Olaf nevét viselő templom, mely a 16. században a világ legmagasabb épületének számított. Aztán felkapaszkodunk a központ szívében álló Toompea-ra, elsétálunk a parlament mellett, meglátogatjuk az Alekszandr Nyevszkij katedrálist, majd a várfalról csodáljuk meg Tallinn belvárosának panorámáját. Délután szabadprogram. Érdemes elveszni a város szűk középkori utcáiban, beülni a főtér egyik hangulatos kávézójába vagy sörözőjébe. Szállás szállóban.
 • 7. nap Lahemaa Nemzeti park, Jägala-vízesés, Paldiski, Tallin

  2
  Korai reggeli után indulunk, hiszen sűrű nap vár ránk. Ismét irány a természet, egy órás utazással érjük el a Finn-öböl partján fekvő Lahemaa Nemzeti Parkot, amely Észtország legrégebbi nemzeti parkja. A park egyik félszigetét, a Kasmu-t fogjuk körbejárni. Kavicsos tengerparton, helyenként kisebb homokos szakaszokkal, majd fenyvesekben vezet ösvényünk, néhol hatalmas vándorkövek mellett. Akár meg is fürödhetünk a Balti-tenger frissítő hőmérsékletű vizében. Túra után visszaindulunk Tallinn felé, de útközben még megállunk a Jägala-vízesésnél, ahol több mint hét méter magasból félkörívben zuhog alá a víz. Szép idő esetén akár csatlakozhatunk a folyóban fürdőző helyiekhez is és a bátrabbak a lezúduló vízfüggöny mögé is bemászhatnak. Tallin mellett elhaladva rövidesen elérjük a fővárostól nem messze fekvő Paldiski városát, ahol a szovjet időkben egy szigorúan őrzött katonai bázis működött, melynek most már csak omladozó maradványait láthatjuk. De mi nem ezért jövünk, hanem mert a közel ötven méteres mélységbe zuhanó szirtről nyíló gyönyörű kilátás nyílik távolba. Az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Túratáv 16 km, szint 170 m. Szállás szállóban.
 • 8. nap Tallin

  A repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, szervezett programunk már nincs. Kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.