Lappföld: a sarki fény nyomában

Lapp hómezők a sarki fény alatt..

Lappföld hullámzó, tavakkal, patakokkal megtűzdelt végeláthatatlan tajgavidéke rejti Európa utolsó hatalmas őserdejét, ahol háromszor annyi rénszarvas él, mint ember, ahol akár heteket gyalogolhatsz úgy, hogy egy út vagy egy település állná utadat, vagy akár egy emberrel is találkoznál. Igazi ősvadon, amely télen is ritka szépségekkel ajándékoz meg: a téli hóterhük alatt ágaikat földig nyújtó magányos fenyők úgy állnak a lenyugvó északi Nap által vörösre festett ég alatt, mint egy-egy kővé vált óriás. És mikor ránkszakad a hosszú sarkvidéki éjszaka, megelevenedik az égbolt, és imbolygó lépteivel fejünk fölött járja néma táncát a sarki fény, az aurora borealis. Nem csoda hát, ha a lappok (számik) – Európa utolsó természeti népe, kik közül sokan még ma is nomadizálnak - hazájukat szellemekkel, erdei manókkal népesítik be, Istenük a természet, templomuk az erdő, hol az emberek és a szellemek között még ma is gyakran a sámán, a nojda közvetít. És itt valóban kiléphetünk a városi élet pörgéséből, és átadhatjuk magunkat a mély, északi nyugalomnak, itt, a sarkkörön túl: alszunk rönkházban a tajga szívében, esténként a szaunában melegíthetjük át tagjainkat, és szűz hóban hótalpazhatunk szent tunturi-hegyekre, ahol a végtelen csillagos ég alatt egyetlen társunk csak a sarkifény lesz.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Rovaniemi, Visatupa
 

Utazás Lappföld szívébe, a sarkkörön fekvő Rovaniemibe. Innen a végtelen, behavazott tajgán keresztül egy másfélórás autóúttal a Szomszédos Pyha-Luosto Nemzeti Park közelébe utazunk, hogy elfoglaljuk szállásunkat Visatupában. Szállásunk egy faházban lesz, a tajga közepén.

2

 
Husky-farm
 

Reggel átautózunk a nemzeti park mellett fekvő Husky-farmra. Itt a szánhúzó kutyákat nem csak tenyésztik, hanem szánhúzásra is használják, melyet most lesz alkalmunk kipróbálni egy órás kutyaszántúra keretében. A délutáni órákban meglátogatjuk egy hagyományos lappföldi rénszarvastartó család rénszarvasfarmját. Tél lévén, a rénszarvasok itt vannak összeterelve, a karámoknál etetni is lehet őket – ezt a rénszarvasok tudják, úgyhogy körül fognak rajongani minket. (A kutyaszán-program időpontját a kutyafarm adja meg. Így gyakran előfordul, hogy napközben még bőven marad időnk egy rövid túrára. Ez esetben a Pyha-Luosto Nemzeti Parkban túrázunk egyet: egy 3 órás kirándulás keretében egy szurdokvölgybe hótalpazunk, ahol a völgy végében egy befagyott tó és egy jéggédermedt vízesés fogad. A hely a lappok ősi vallásának, a sámánságnak volt fontos helyszíne: a fölöttünk magasodó hegyen, illetve a vízesésénél mutatták be áldozataikat isteneiknek. A terület ma is szent hely.) Az esti órákban érünk vissza szállásunkra, ahol a hagyományos fatüzelésű szaunában – illetve a szomszédos tó jegén vágott lékben csobbanva – töltjük az estét.

3

 
Pyha-Luosto Nemzeti Park, hótalpas túra a Kuukkeli-menedékházhoz és a Latvavaara-tunturin
 

Reggel korán indulunk a Pyha-Luosto Nemzeti Parkba. A Nemzeti Park nem csak élővilága miatt lett védett, hanem ez a lappok egyik szent hegye is. Miután megnéztük a látogatóközpontban a nemzeti parkot bemutató diaporámát (amely valóban látványos!) és felvettük az éjjeli menedékül szolgáló Kuukkeli-menedékház kulcsait, a sípályákat, nyaralókat/telelőket és a nyüzsgést magunk mögött hagyva bevesszük magunkat a tajgába, hogy egy erdei parkolóban az autónkat – és ezzel együtt a civilizáció utolsó nyomait – is magunk mögött hagyjuk. Felcsatoljuk hótalpainkat, felvesszük hátizsákjainkat, és egy másfél órás hótalpas túra keretében elindulunk az erdei szálláshelyünk felé. A ház garantáltan egyedi élmény lesz: egy magányos gerendaház a tajgában, ahol megérkezésünk után nekünk kell befűteni, vizet a ház melletti patakból tudunk vételezni. De ezért cserében valóban háborítatlan őstermészetet kapunk. A délutáni órákban, miután befűtöttünk a ház kályhájába - egy fakultatív néhány órás hótalpas túrára indulunk a Latvavaara-tunturi felé, hogy a hegytető öreg famatuzsálemei közül a lemenő nap fényeiben csodáljuk meg az alattunk elterülő végtelen tajgát. Visszaérkezve faházunkhoz, befűtünk a hagyományos, fatüzelésű szaunába, és az estét szaunázással töltjük. A fényszennyezéstől mentes sarkvidéki éjszakában remélhetőleg a sarkifény imbolygó fényeiben is gyönyörködhetünk. (táv:4 km, 1,5 óra, szintemelkedés:70 m) 

4

 
Sodankyla, Tankavaara az „aranyfalu”, Kiilopaa
 

Reggeli kelés után visszahótalpazunk a parkolóba, kisbuszunkhoz. Innen a szomszédos Sodankyla városa felé vesszük az irányt. Itt újra lesz alkalmunk bevásárolni, és megnézzük a település 300 éves fatemplomát, mely Lappföld egyik legidősebb ilyen épülete. Sodankylából észak felé folytatjuk utunkat. Megállunk még Tankavaara múzeumtelepülésén, melyet a századelőn fellángoló lappföldi aranyláz tett településsé (a folyókban a mai napig lehet aranyat mosni), és az aranymosásra egy látványos múzeumot is építettek, illetve az egykori aranymosó település ma skanzenként működik. Innen Ivalo-ba utazunk, ahol a város szélén emelkedő hegyoldalon elfoglaljuk szállásunkat, egy apartmanházat. Este szauna, igény szerint.

5

 
Hótalpas túra Urho-Kekkosen Nemzeti Parkban, a Kiilopaa-tunturin
 

Reggel korán kelünk, és a szomszédos Urho Kekkonen Nemzeti Parkba utazunk. A Kilopaa turistaház mellől indul a turistaút, mely a Kiilopaa-tunturi oldalában az erdőhatár fölött halad. Ha az időjárás engedi, felmászunk a fölöttünk magasodó Kiilopaa-tunturi 546 m magas csúcsára is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő tajgára, a befagyott tavakra és a kopár tunturik havas csúcsaira. Egy jó 4 órás hótalpazás után érkezünk meg a Luulampi-menedékházhoz, ahol egy forró tea mellett megebédelünk. Innen a délutáni órákban visszahótalpazunk szállásunkra. Az este a szállásunk melletti épületben található szaunában pihenjük ki az egész napos sarkvidéki túra fáradalmait. (táv: 10 – 13 km, 8-10 óra (időjárás és hóviszonyfüggő!), szintemelkedés: 480 m)

6

 
Motoros-szán túra az Urho Kekkonen Nemzeti Parkban, Inari, Siida-múzeum
 

Reggel fél óra utazással újra a szomszédos Urho Kekkonen Nemzeti Parkba látogatunk, ahol egy hosszabb túrára indulunk a Saariselka-tunturividéken. De most nem hótalpakkal, hanem motoros-szánnal barangoljuk be a végeláthatatlan tajgavidéket! Itt télen motoros-szán a nemzeti közlekedőeszköz, így mindenhol jól jelzett utak várnak minket. Ahogyan elhagyjuk a települést és a nyüzsgő sípályákat, a behavazott téli tajga végtelen magánya fogad. Több tunturit is „megmászunk”, patakvölgyekben, fenyvesekben, befagyott tavak partján kanyarog utunk, néha rénszarvascsordákat kerülgetve. A déli órákban  rövid pihenőt tartunk egy menedékházban, ahol megkóstolhatjuk a hagyományos lapp konyha remekeit, a rénszarvaspörkölttől kezdve a tőzegeper-lekvárig. Dél körül adjuk le a szánokat, és újra buszra szállunk, hogy a szomszédos Inari városába utazzunk. Inari (lappul Aanaar) a finnországi számik/lappok fővárosába, mely város bármilyen hihetetlen, de az Inari-tó partján fekszik. A tó Lappföld legnagyobb tava, egyben természetvédelmi terület is, melynek szigetein több ősi lapp szálláshely, temető és pogány áldozati kultuszhely is található. Inari olyannyira a lappok fővárosa, hogy itt található a lapp parlament, és a Siida, azaz a számik „nemzeti múzeuma”, amelyet kár lenne kihagyni: itt megismerkedhetünk a lappok ősi kultúrájával a sámánságon át a nomád élet használati tárgyaiig, és a szomszédos skanzenben egy eltűnő világ épületei között barangolhatunk. Az estét újra Ivalo-ban töltjük szaunázással, lazítással, sarkifény figyeléssel.

7

 
Ivalo
 

Reggeli kelés után - a repülőnk indulási idejének függvényében – kimegyünk az ivalo-i reptérre. Innen repülünk haza.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés