Kuba télen

La última noche

Régóta szeretnél eljutni Kubába? Tényleg tele vannak még az utcák ’40-es évekbeli old timerekkel? És a fülledt bárokból salsa szól és száll a szivarfüst és ragyog a nap a fehér, homokos tengerparton? Tényleg létezik még Castro édes-bús, érzéki birodalma? Bizony létezik! Ha még látni akarod, minél hamarabb röppenj velünk Kubába, ne maradj le egyetlen pillanatról sem! A Havanna-Trinidad-Vinales háromszögben csodás koloniális városok, fehér homokos strandok és dzsungellel borított tájak várnak ránk, hogy koktélokat kortyolva, lágy salsaritmusokkal a háttérben páratlanul kedves kubaiak társaságában éljük át Kubában kicsit az időtlenség érzetét... A programból nem maradhatnak el persze a zöldellő dohányföldek, a szivarmanufaktúrák és a csillogó autómatuzsálemek sem! Mindezt kényelmesen, belső repülés nélkül, autentikus magánszállásokon (casa particular), hogy még közelebb kerüljünk Kubához! Ne késlekedj, nyomj a JELENTKEZEM gombra most!

Kiemelt látnivalók és élmények utazásunk során:

- Havanna óvárosi része (UNESCO világörökség)
- Trinidad (UNESCO világörökség)
- Playa Ancón meseszép, fehér homokos tengerpartja
- túra a Topes de Collantes vízeséseihez
- Che Guevara múzeum és mauzóleum

- a Vinales-völgy mészkőkúpjai (UNESCO világörökség)
-
„karibi - kubai életérzés” a trópusi álomszigeten, Cayo Levisa-n
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Havanna
 

Miután átrepültünk az Atlanti-óceán felett, a térség talán legszebb koloniális fővárosában, Havannában landolunk. Az öreg, romos házairól ismert Habana La Vieja és a hozzá kapcsolódó Habana Centro nyüzsgő, élő múzeumként tárul elénk fantasztikus tereivel, emlékműveivel, palotáival és templomaival. A fennmaradását többek között annak is köszönheti, hogy elkerülték a háborúk és természeti katasztrófák pusztításai. A forradalmat követő évek állagmegőrző munkálatait, majd az 1982-es esztendő után lassan megkezdődő felújító munkák követték, mikor a városrészt az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban, ahol két éjszakát töltünk.

2

 
Havanna
 

Mai napunkat az egész amerikai kontinens legpazarabb gyarmati stílusú városának megismerésével töltjük. A főváros megtekintése során érintjük a modern és régi Havannát. A Malecón tengerparti sétányán jutunk be a történelmi óvárosba, ahol megismerkedünk a nevezetes terekkel (Plaza de la Catedral, Plaza de Armas, Plaza de San Francisco és Plaza Vieja), valamint szebbnél szebb épületekkel. Itt található az El Floridita bár, amit Ernest Hemingway is előszeretettel látogatott. Városnézésünket a Központi Parkban (Parque Central) és a washingtoni mintára épült Nemzeti Kapitólium (Capitolio Nacional) megtekintésével folytatjuk. Közvetlenül az Angliáról elnevezett szálló (Hotel Inglaterra) szomszédságában találjuk a gyönyörű neobarokk stílusú Nagyszínház épületét. Délután szabadprogram következik. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

3

 
Havanna, El Nicho, Trinidad
 

Reggel buszra szállunk, elhagyjuk Havannát, hogy Közép-Kuba legszebb városába utazzunk, az elbűvölő fekvésű Trinidadba. Útközben egy hosszabb megállót tartunk az Escambray-hegységben található vízesések legszebbjének tartott El Nicho vízesésnél. A túraösvény mentén számos apró és hatalmas vízesést láthatunk, a bátrabbak akár meg is fürödhetnek az egyik vízesés melletti természetes medencében. Trinidadba a késő délutáni órákba érkezünk és szállásaink elfoglalása után a bámulatos szépségű, gyarmati város felfedezésére indulunk a naplementében. Az óváros koloniális épületei, hangulatos terei, kedélyes helyiek között sétálhatunk, vagy felmehetünk a Brunet Palota tetejére, ahonnan rálátni a városka távoli pontjaira is. Estére megelevenednek az éttermek, bárok, helyiek által látogatott kis kocsmák, magányos zenészek és kisebb zenekarok töltik meg telített ritmusokkal a trinidadi éjszakát. A 7 éves kubai rumok, az autentikus salsázás, vagy egy merengve elszívott szivar mind feledhetetlenné varázsolják éjszakánkat Kuba egyik legszebb városában. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban, ahol négy éjszakát töltünk. Ellátás: reggeli.

4

 
Trinidad, Playa Ancón, Trinidad
 

Ezen a napon Trinidad egyik legszebb tengerparti szakaszán, a Playa Ancónon pihenünk, ahova autómatuzsálemekkel taxizunk le. A javarészt 1950-es években készült járgányok felidézik Kuba Amerikához fűződő aranykorát, bár Havannában is belekóstolhattunk az oldtimer autózás örömeibe, igazán egy fehér homokos tengeri partszakaszon érvényesülnek ezek a járműcsodák. Akiben még mindig dúl az energia és aktívabb kikapcsolódásra vágyna, bérelt biciklivel járhatja be a környéket, és akár a 10 kilométerre lévő Playa Ancón strandra is legördülhet. A többiek pedig a strandon koktélozva, heverészve tölthetik ezt a napot, vagy sétálhatnak egy nagyot a trinidadi utcákon. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

5

 
Trinidad, Topes de Collantes, Trinidad
 

Ma reggel buszra szállunk, és felkanyargunk a Topes de Collantes-ba, ahonnan egy dzsungeltúra során leereszkedünk a Salto de Caburní vízeséshez, menet közben változatos mészkőformákra csodálkozhatunk rá, a mimózafák árnyékában kávéültetvényekre látunk. A vízesés alján kristálytiszta természetes medencében csobbanhatunk, majd ha kipihentük magunkat, nekivágunk a mászásnak, felkapaszkodunk a túra kiindulópontjához, ahonnan visszabuszozunk Trinidadba. Este pedig belevetjük magunkat a trinidadi forgatagba. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

6

 
Trinidad, Playa Ancón, Trinidad
 

Még egy nap Trinidadban. Délelőtt kiadós házi reggelivel indítjuk a napot, utána sétálhatunk egyet a belvárosban, vagy visszatérhetünk Playa Ancón csodás partszakaszára. A mészkőből kialakult vakítóan fehér homokos stranddal nem lehet betelni, homárt, rákokat, tengeri herkentyűket ebédelhetünk a bárban, vagy kihajózhatunk a közeli korallzátonyhoz, hogy sznorkelezés közben fedezzük fel a tengeri élőlényeket, a színes víz alatti élővilágot. A napnyugta fényeit vagy itt a strandon, vagy pedig a főtér harangtornyából érdemes megcsodálni. Akinek nem volt elég az előző éjszaka, megnézzük, hogy mit nyújt a Casa de la Música vagy az egyedi hangulatú Las Cuevas diszkó, ami egy csodálatos cseppkőbarlangban található. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

7

 
Trinidad, Santa Clara, Vinales
 

Reggel elhagyjuk Trinidadot, hogy a dohányföldjeiről híres Vinales felé utazzunk. Menet közben megállunk Santa Clara városában, ahol Che Guevara vezette győzelemre csapatait 1958-ban a Revolución során. Hatalmas szobor, alapos Che-múzeum és a mauzóleum megtekintése után folytatjuk utunkat Kuba nyugati felében elhelyezkedő, páratlan szépségű Vinales-völgy felé. A kubai „autópályán” haladva elsuhan mellettünk a táj, bepillantást nyerhetünk a vidéki kubaiak mindennapjaiba. A Vinales-völgy arculatát meghatározzák a dús növényzettel borított kúphegyek és a zöldellő dohányföldek, valamint a barátságos helyiek, akiknek ősei még a Kanári-szigetekről érkeztek Kubába. A szállás elfoglalása után besétálunk az alig kétutcányi faluba, ahol ugyanúgy számíthatunk fergeteges bulihangulatra, mint Havannában vagy Trinidadban. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban, ahol három éjszakát töltünk. Ellátás: reggeli.

8

 
Vinales
 

Ma Vinales környékét fedezzük fel alaposabban. Délelőtt először egy helyi dohánytermelő család birtokára látogatunk el, ahol betekintést nyerhetünk a dohánynövény termelésének folyamatába, valamint a szivar elkészítésének módjába. Természetesen meg is kóstolhatjuk a szivart, és ha kedvünk szottyan, vásárolhatunk egy valóban autentikus termelőtől. Ezután kirándulásra indulunk: a híres „prehisztorikus” festményektől a kúphegyek között elképesztő tájakon át sétálunk, a völgyben húzódó hegyeket át-meg átfúrják a természetes barlangok, egy hatalmas, kápolnaként funkcionáló fa megcsodálása után mi is átkelünk egy kisebb barlangon. Innen felkapaszkodunk egy kilátópontra, ahol megpihenünk, körülöttünk, alattunk az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Vinales-völgy terül el. Hazafele egy gazda magánportáján kelünk át, ananászültetvények mellett, ahol a túrától kitikkadva ki is próbalhatjuk a frissen készített gyümölcskoktélt, persze a hagyományos koktélok, mint a cuba libre, vagy egy mojito is játszhatnak. :) Este Vinales valamelyik hangulatos éttermében kóstolhatjuk meg a helyi specialitásokat. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

9

 
Vinales, Cayo Levisa, Vinales
 

Reggel buszra szállunk és bő órás buszozással elérjük a kikötőt, ahonnan hajóval jutunk a Cayo Levisára. Aki Kubára látogat, annak meg kell tapasztalnia a hamisítatlan Cayo-élményt! A képlet egyszerű: vegyünk egy szigetet hosszan elnyúló, fehér homokos tengerpartot csodásan kéklő vízzel, pálmafákkal, ragyogó napfénnyel, néhány nyugággyal, hűs koktélokkal, vonjuk le belőle a turisták tömegét, heverjünk le, és adjuk át magunkat a tökéletes kikapcsolódásnak. A nap végén visszahajózunk, a lenyugvó nap fényében kanyargunk a dombok, hegyek között vinalesi szállásunkra. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

10

 
Vinales, Havanna
 

Még egy nap Vinales környékén. Az utolsó vidéki napunkon nyeregbe pattanunk és lovakat bérelve juthatunk el újra a Mogoték völgyébe egy látványos túrára. Nem kell tartani a lovaglástól, minden előképzettség nélkül poroszkálnak, vagy néha ügetnek velünk a barátságos négylábúak ezen a különleges vidéken. Igazi élmény. A lovastúráról szállásunkra visszatérve egy gyors zuhany, s akár egy ebéd is belefér még Vinalesben, majd a kora délutáni órákban visszautazunk Havannába, már ismerős szállásunkra, ahol újabb két éjszakát töltünk el. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

11

 
Havanna
 

Még egy nap Havannában. Ezt a napot szabadprogram formájában töltjük el. Beülhetünk egy veteránautós városnéző túrára, vagy ellátogathatunk a kubai forradalom teljes történetét feldolgozó Forradalmi Múzeumba (Museo de la Revolución), esetleg megtekinthetjük a közeli szivargyárat. Megnézhetjük John Lennon-szobrát, a táncok múzeumát vagy csak sétálhatunk egy nagyot Habana Vieja-ban. Este a vállalkozó kedvűekkel ellátogatunk a Casa de la Músicába, ahol nagy valószínűséggel hallhatunk autentikus és briliáns kubai zenekarokat, táncosokat. Szállás: családi ház (casa particular), két-háromágyas szobákban. Ellátás: reggeli.

12

 
Havanna
 

Ma nehéz szívvel, de elbúcsúzunk Kubától. A repülőjáratunk indulásának függvényében elindulunk haza Magyarországra.

Az oldalon található képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés