Izland: aurora borealis (szilveszter)

Vadászat a sarki fényre!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: 
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/izland
Ha valami igazán különlegesre vágysz, töltsd az óévbúcsúztatást sarki fény alatt! Ahogyan kezdődik az év, olyan lesz végig – mondják. Ne kockáztass, gondoskodj róla, hogy gyönyörű utazásokban gazdag legyen a jövő éved!

Kirándulásunk során aktívan keressük a sarki fényt, nem csak várjuk a jelenséget. Túránk egyfajta expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol nincs felhőborítás, és jól látható az aurora borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások. Mindemellett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mitikus játéka színpompás, tekergőző pászmákat fest a végtelen távolba...

Kiemelt látnivalók és élmények utazásunk során:
- Geysír, a világ összes gejzírjének névadója,
- szilveszteri utcabál Reykjavíkban, máglya égetés,
- a világ első parlamentje – Þingvellír,
- a sziget egyik leglátványosabb vízesése, a Güllfoss, 
- iszapfortyogók, lávamezők, tengerpart,
- a világhírű Kék Lagúna,
- bálnales,
- kiváló szálloda, mennyei étkekkel.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. december 29. -
2023. január 03.
Már csak néhány hely maradt!
2022. december 18.
Az út alapára nem tartalmazza a Kék - Lagúna belépőjegy árát, 40.000 Ft-ot. Mivel a jegyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

„Nappal” kirándulunk, éjjel pedig keressük a fényjátékot. Alkalmanként 3-3,5 órás lesz a vadászat, és arra indulunk, amerre az előrejelzés szerint látható lesz a tünemény. Azonban, tekintettel arra, hogy december végén mindössze 4 órán át van világos, akár nap közben is elcsíphetünk egy fényt. 
 
A fényvadászat ára külön, a helyszínen fizetendő, mivel csak akkor indulunk útra, ha az előrejelzés alapján jó esélyünk van sarki fényt látni. Értelemszerűen csak azokat az alkalmakat kell fizetni, amikor valóban útra is kelünk, az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul!
1

 
Érkezés Izlandra, sarki fény les
 

Az érkezés napjára nem tervezünk semmit, mivel nem egyszerre érkezik a csoport. Az első biztos pontunk, hogy az opcionálisan rendelhető vacsora elfogyasztása után, amennyiben az időjárás előrejelzés kedvező, elindulunk az első sarki fény vadászatunkra. A sarki fény lessel esténként 3-3,5 órát töltünk el. Alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavikban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés. A szállodánk egy tengerparti faluban, félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen van, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező. Mivel egész éjjel egy észlelésre alkalmas helyen leszünk, lehet, hogy csak ki kell szaladni a szobából, ha megjelenik a fény, és nem maradunk le róla. A belvárosban ez nem lenne lehetséges. Szállás: szálloda.

2

 
Reykjavik, bálnales
 

A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa. Neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a történelmi jelentőségű házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sort. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a „viking hajó” szobrát, a kulturális palotát: a Harpa-t, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk be’, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során mi is megfordulunk, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. Innen ugyanis egy kb. 3 órás hajóútra indulunk a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. Zárásként feltétlenül meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. A szállásra visszatérve kicsit pihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Reykjanes-félsziget, Fagradalsfjall-vulkán, Kék Lagúna, szilveszteri mulatság
 

A fővárosnak is helyet adó félszigeten több, az országra jellemző látványosság található. Kirándulásunk során megállunk egy gyönyörű tónál, amely főleg télen, behavazva lélegzetelállító látványt nyújt. Majd sétálunk egy iszapfortyógó-mezőn, ahol forr a talaj. A kénköves pokol szagát fogjuk érezni, a domboldal színei pedig elképzelhetetlen kavalkádot alkotnak. A posztvulkanikus folyamatok szinte kézzelfoghatóak. A közelben a meredek sziklafalakkal övezett tengerpartot is megtekintjük, egy romantikus világítótorony szomszédságában. A napunk fő attrakciója a Fagradalsfjall vulkán lehet, amely nemrég óta ismét aktivitást mutat. A feltörő lávaszökőkút, a hegyoldalban kacskaringózó lávafolyam lenyűgöző, életre szóló élmény. A délutánt igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be. A világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. Este a szállodában opcionálisan rendelhető svédasztalos ünnepi vacsoránk elfogyasztása után visszaszállunk a buszra, és belevetjük magunkat a szilveszter éjszakába. Először egy hagyományos máglyaégetésen veszünk részt, ezt követően pedig megyünk Reykjavik belvárosába bulizni, tűzijátékot nézni. Ha az előrejelzés szerint lesz esély fény lesre, akkor természetesen nem hagyjuk ki azt sem. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Arany Kör: Þingvellír, Geysír, Gülfoss
 

Az Újév első napját igazán méltó környezetben töltjük. Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be. Olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének. Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző. A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. A színvonalas, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. A szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

5

 
Fakultatív kirándulás Izland déli részén: Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey, Reynisfjara
 

Utolsó teljes napunkat egyfajta pufferként kezeljük. A szigetország időjárása szélsőséges, előfordulhat, hogy útlezárások lesznek a korábbi napokon. Ezért lehetőséget hagyunk arra, hogy az esetleg elmaradt programokat bepótoljuk. Amennyiben minden megvalósul az eredeti tervek szerint, és erre a napra 100%-osan nyugodt, szép időt ígér az előrejelzés, egy hosszabb, de annál szebb útra indulunk. Ha bármekkora kockázattal járna a környék elhagyása, nem indulunk el. Ez a nap tehát nem képezi az alapprogram részét, és a körülmények függvényében menet közben is változtathatunk rajta. Feltételezve a legjobbakat, Dél-Izland legszebb látnivalóit fogjuk felkeresni. Reggeli után a késő délelőtt megjelenő napfelkeltéig buszozunk. Első megállónk a Seljalandsfoss lesz, ahol izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés – hátulról. Itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság is vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. A kisvártatva szemünk elé táruló Skógafoss teljesen más. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő zuhatag híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Láthatjuk a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat, ebben az új, csodás világban. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, a híres Dyrhólaey-sziklához. A világítótorony mellett egy impozáns, diadalív alakú sziklanyelvet láthatunk, dacolva az óceánnal. Ennek szomszédságában fekszik a Reynisfjara fekete kavicsos partja, melynek bazaltoszlopos barlangja a filmrajongóknak ismerős lesz. Innen visszafordulunk, és egy hosszabb buszozással visszatérünk a szállodánkba. Külön rendelhető vacsoránk elköltése után ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

6

 
Reykjavik
 

Reggelink elfogyasztása után elbúcsúzunk Izlandtól. A repülőgép indulásának függvényében kiutazunk a reptérre, hogy megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor, Happ Gergely és Vöö Judit készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés