Izland: aurora borealis (szilveszter)

Vadászat a sarki fényre!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?izland
Ha valami igazán különlegesre vágysz, töltsd az óévbúcsúztatást sarki fény alatt! Ahogyan kezdődik az év, olyan lesz végig – mondják. Ne kockáztass, gondoskodj róla, hogy gyönyörű utazásokban gazdag legyen a jövő éved!

Utunk során aktívan keressük, nem csak várjuk a jelenséget. Izlandi téli túránk egyfajta sarki fény expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol épp az adott pillanatban nincs felhőborítás, és jól látható az Aurora Borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások – szó szerint is. Mindemellett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, a megjelenése a naptevékenység erejével és a felhőborítás hiányával egyenesen arányos, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Geysír, a világ összes gejzírjének névadója,
- szilveszteri utcabál Reykjavíkban, máglya égetés,
- a világ első parlamentje – Þingvellír,
- a sziget egyik leglátványosabb vízesése, a Güllfoss, 
- iszapfortyogók, lávamezők, tengerpart,
- a világhírű Kék Lagúna,
- bálnales,
- kiváló szálloda, mennyei étkekkel.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Az út alapára nem tartalmazza a Kék - Lagúna belépőjegy árát, 29.000 Ft-ot. Mivel a jegyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

„Nappal” kirándulunk, éjjel pedig keressük a fényjátékot. Alkalmanként 3-3,5 órás lesz a vadászat, és arra indulunk, amerre az előrejelzés szerint látható lesz a tünemény. Azonban, tekintettel arra, hogy december végén mindössze 4 órán át van világos, akár nap közben is elcsíphetünk egy fényt. 
 
A fényvadászat ára külön, a helyszínen fizetendő, mivel csak akkor indulunk útra, ha az előrejelzés alapján jó esélyünk van sarki fényt látni. Értelemszerűen csak azokat az alkalmakat kell fizetni, amikor valóban útra is kelünk, az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul!
1

 
Reykjavik
 

Érkezés Izlandra, szállodánkba, ahonnan utunk indul. A repülési menetrendtől függően rövid szabadidő után a programunk rögtön a sarki fény vadászata, amennyiben az előrejelzés szerint megfelelőek lesznek a körülmények. Esténként 3-3,5 órát töltünk ezzel, alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavíkban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés. A szállodánk egy tóparton, félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen van, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező. Előfordulhat, hogy az ablakból vagy a hotel parkjából figyelhetjük meg a jelenséget. Továbbá, mivel egész éjjel egy észlelésre alkalmas helyen leszünk, lehet, hogy csak ki kell szaladni a szobából, ha megjelenik a fény, és nem maradunk le róla. A belvárosban ez nem lenne lehetséges. A várakozás perceit pedig a szaunában és jacuzziban tölthetjük. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

2

 
Reykjavik, bálnales
 

A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa, aminek a neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sort. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a viking hajó szobrát, a kulturális palotát: a Harpa-t, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként pedig kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk’ be, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során fogunk járni, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú makettjeivel lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. A nap megkoronázásaként részt vehetünk egy nagyjából 3 órás bálnalesen a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. Feltétlenül meglátogatjuk még a Sarki Fény Központot is, ahol megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Þingvellír, Geysír, Gülfoss
 

Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán. Olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének. Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és felszín alatti forrásaiból a több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt felszínre kerül az Eurázsiai és az Észak- amerikai kőzetlemezek találkozása, amely alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti (már most szólunk, nem jó a szél irányával szemben várakozni :) mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A víz valóban forró, egy instant leveshez is tökéletesen megfelel. Innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany- vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző. A hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. Az igényes, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A legmelegebb helyiség elviselhetősége másodpercekben mérhető. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. Reykjavikba, a szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

4

 
Reykjanes-félsziget, Fagradalsfjall vulkán, Kék Lagúna
 

Az óév utolsó napján a fővárosnak is helyet adó félszigeten, tehát kisebb távolságra buszozunk, viszont annál érdekesebb és látványosabb helyszíneket keresünk fel. Elsőként egy kénkigőzölgésekkel, iszapfortyogókkal tarkított völgyben sétálunk. Ha kicsit pokolbéli lesz a szag, az nem a véletlen műve. Innen egy magas sziklafalakkal övezett tengerpartra megyünk, ahol megnézhetjük a kipusztított szula (tengeri madár) szobrát, és felkapaszkodhatunk egy szirtre is, a világítótorony szomszédságában. Néhány perc alatt átgurulunk a következő megállónkhoz, ahol egy geotermikus mezőn a posztvulkanikus tevékenységek némelyike olyan erős, hogy alig lehet hallani egymás szavát - a feltörő gőz sistergésétől. A félsziget mostanában azonban másról híres: itt található a márciusban kitört Fagradalsfjall vulkán. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, teszünk egy kb. 3 órás túrát, amelynek keretében megnézzük a működő tűzhányót. Az elmúlt hónapokban többször változott a karaktere, de látványosságban nem volt hiány. Általában látható a lávafolyam, alkalmanként az izzó anyag kilövellése a kráterben, de a frissen megszilárdult kőzet mellett állni önmagában is különleges élmény. A napot igény szerint a Kék Lagúnában folytathatjuk. A világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. A hófödte tájban, a kellemes meleg vízben ülve ha felragyognak az égi fények, páratlan élményben lehet részünk. A szállásra visszatérve elköltjük ünnepi vacsoránkat, kicsit pihenünk, majd ismét indulhatunk. Ha az előrejelzés szerint van esély fényt látni, akkor fény lesre, majd azt követően a belvárosba ünnepi utcabálra. Ha nincs esély kimenni, akkor belevetjük magunkat a szilveszter éjszakába. Egy hagyományos máglyaégetésen veszünk részt, ezt követően pedig megyünk a belvárosba bulizni, tűzijátékot nézni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

5

 
Reykjavik
 

A repülőgép indulásának függvényében tervezhetünk programokat. Ha esetleg valami kimaradt, bepótoljuk, majd elbúcsúzunk Izlandtól, és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor, Happ Gergely és Vöö Judit készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés