Írország, Észak-Írország

Egy hét a smaragd szigeten, a kelták nyomában.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?irorszag
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia
Azt mondják, hogy akik Írországban jártak, azok már soha nem felejtik el ezt az országot és az udvarias közhely ezúttal igaz. Írország Európa nyugati részének egyik legérdekesebb országa, ahol kis területen rengeteg látnivaló és érdekesség várja az utazókat. A smaragdzöld fűtenger, misztikus várromok, az Atlanti-óceán hullámai és vad tengerpartok, mesés tájak, hangulatos pubok és nem utolsósorban a világ legfinomabb sörei turisták millióit vonzza Írországba évente! Nyolc napos utunk során körbeutazzuk a szigetet, túrázunk hegyek között, lápokon, tengerparton, barangolunk kastélyokban, sörözünk autentikus ír pubokban, kóstolhatunk whiskey-t, találkozhatunk igazi nyíltszívű vendégszeretettel és a végén Dublin nyüzsgésébe elmerülve búcsúzunk a Smaragd-szigettől.

Kiemelt látnivalók utunk során:
Rock of Cashel - Írország egyik ikonikus kastélya
Carrauntoohil - Írország legmagasabb csúcsa
Moher sziklái - óceánba szakadó függőleges sziklafalak
Connemara - az Ír-sziget legérintetlenebb része
Slieve League - Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye
Giant's causeway - Óriások útja (UNESCO világörökség)
Dublin - Írország multikulturális, barátságos fővárosa
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. április 26. -
2022. május 03.
A jelentkezés lezárult
1

 
Dublin
 

Érkezés az Ír Köztársaság fővárosába, Dublinba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. A repülési menetrendtől függően, miután elfoglaltuk szobáinkat, elkezdhetjük a város felfedezését. Írország kellemes hangulatú fővárosa emberléptékű, bringás település, ahol a tömeg és a folyamatos rohanás helyett, rengeteg bringás és sétáló, nyugodt tempóban dolgát intéző emberrel találkozhatunk. Dublint a kocsmák fővárosának is szokták nevezni, a számtalan ír pubnak köszönhetően. Érdemes belekóstolni a főváros hangulatos és nyüzsgő éjszakai életébe, meginni a pár sört a gyakran élő zenés pubokban. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Rock of Cashel, Cahir kastély, Killarney
 

Reggeli után egész napos utazásra indulunk, célunk a Killarney Nemzeti Park, amely közelében található szállásunkra este fogunk megérkezni. De utazás közben szakítunk időt érdekes látnivalók megtekintésére. Írország kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a rengeteg (több ezer) különböző állapotban lévő középkori kastély, vár és erőd, melyek közül elsőnek a Rock of Cashel kerül sorra. Romosan is grandiózus látványt nyújt Írország egyik ikonikus vára, a mészkőszirtre épített Rock of Cashel. Az épületegyüttes évszázadokon keresztül a királyi és egyházi hatalom jelképe volt. A romok közepén áll egy 12-13. századi katedrális. Bebarangoljuk a romos épületegyüttest a temetőkertet kelta fejfákkal, majd tovább indulunk. Következő megállónk Írország egyik legnagyobb és legjobban karbantartott vára, a Cahir kastély, amelyet 1142-ben építettek. Valójában egy lenyűgöző középkori erődítményről van szó. Megtekinthetjük a korhű berendezési tárgyakat, illetve egy kb. 15 perces filmet, amely a vár történetét meséli el. Az esti órákban érkezünk meg Killarney városába, elfoglaljuk szállasunkat és rápihenünk a következő napra. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

3

 
Carrauntoohil (1040 m), Galway
 

Killarney városa Írország délnyugati szegletében az Iveragh félsziget tövében fekszik a csodálatos Killarney Nemzeti Park mellett, mely többek között szépségének és ír viszonylatban magas hegyeinek köszönhetően népszerű célpont a turisták között. A nemzeti park rengeteg látogatót fogad minden évben, de az ugyanitt található legmagasabb ír hegyre viszont kevesen indulnak, pedig megéri. Reggeli után rövid buszozás után érjük el mai túránk kiindulópontját, ahol tiszta idő esetén a parkolóból a zöld fűben legelésző birkák mögött már látszik célunk, Írország legmagasabb csúcsa, az 1040 méter magas Carrauntoohil. Több út is vezet a csúcsra, mi az Ördög létráján keresztül vezetőt választjuk. Tengerszemek mellet haladunk el, igazi magashegyi környezetben, majd következik egy meredek, erősen málladozó vízmosás, az Ördög létrája. Innen kiérve egy nem vészes emelkedés után érjük el a csúcsot. Gyönyörű a kilátás, láthatjuk részleteit az Atlanti-óceánnak, több tavat és körben Írország legmagasabb csúcsait. Pihenés és nézelődés után egy másik ösvényen indulunk lefele, buszunkhoz. Felvesszük csomagjainkat a szálláson és indulunk északnak, Galway városába, ahova az esti órákban fogunk megérkezni. Szállás szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 5-6 óra, túratáv: 13 km, szint: 910 m.

4

 
Burren Nemzeti Park, Moher sziklák, Galway
 

Galway Írország negyedik legnépesebb települése az Atlanti-óceán partján, de számunkra inkább azért érdekes mert innen nem messze található a Burren Nemzeti Park és Írország egyik legismertebb látványossága, a Moher-sziklák. Reggeli után indulunk és rövid buszozást követően első megállónk a több mint 5 000 éves Poulnabrone Dolmen, Írország legnevezetesebb kőkori sírja, melyet 1989-ben fedeztek fel. Miután megnéztük az egymásra rakott hatalmas kőtömböket, következik a Burren Nemzeti Park, amelynek szépségéről erősen megoszlanak a vélemények, de nagyon különleges terület a sík, barázdált, sok négyzetkilométeres sziklatömb, ahol csak nagyon kevés növény tud megélni. Az egész tájat uralja a mészkő, dolomit, a karszt, ahol a sima, csupasz teraszok repedések, hasadékok által lépcsőszerűen rendezettek. Rövid, pár órás túrát teszünk ezen a különleges vidéken, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy teljesen más időszámításba csöppentünk volna. Túra után ismét rövid utazás, majd ebéd és következik az Írország nyugati partjainál található Moher-sziklák. A nyolc kilométer hosszan húzódó, tiszteletet parancsoló, összefüggő sziklafal néhol több mint kétszáz méter magasból függőlegesen szakad bele az Atlanti-óceán vizébe. Impozáns látványt nyújt a különböző kőzetrétegek csíkozta, méregzöld mohával borított, meredek sziklafal, melyet a szárazföldről nézünk meg, a sziklák helyenként szédítő peremén túrázva. Lenyűgöző élmény ahogy az elszórt tanyák és legelők között kanyargó, virágzó ösvényen gyönyörködni a kilátásban. A környék legmagasabb pontjáról, az O'Brien-toronyból tiszta időben a harminc kilométerre fekvő Galway-öböl és az Aran-szigetek körvonalai is láthatóak. Megvárjuk a naplementét, majd visszatérünk szállásunkra Galway-ba. Szállás szállodában. Túra menetidő Burren NP: 3-4 óra, túratáv: 7,5 km, szint: 140 m. Túra menetidő Moher sziklák: 3-4 óra, túratáv: 8 km, szint: 100 m.

5

 
Connemara Nemzeti Park, Donegal
 

Reggeli után ismét túrázni indulunk, ezúttal a Connemara Nemzeti Parkba, amely Európa legszélén, a sziget nyugati partjainál fekszik és sokak szerint az Ír-sziget legvadabb és legérintetlenebb része. A kisebb hegyekkel, tőzeglápokkal és tavak labirintusaival szabdalt vidék egy valódi csodaország a természetjárók számára, festői hegyek, kiterjedt mocsárvilág, gyepes puszták és erdők alkotják parkot. Itt teszünk meg egy rövid túrát, melynek célja a park egyik emblematikus hegye, a Diamond Hill 442 méter magas csúcsa. A különálló csúcsra a park látogatóközpontjától indulunk és utunkon eleinte gyakoriak a tőzeglápos részek, ahol a láp felett lefektetett fapallókon gyalogolunk. Nemsokára elindulunk felfelé a hegy oldalában és nem túl megerőltető emelkedés után érjük el a csúcsot, ahol megpihenünk és körbenézve csodáljuk meg a szemünk elé táruló kilátást. Ugyanazon az ösvényen térünk vissza buszunkhoz, amellyel visszatérünk Galwayba. Gyors ebédszünetet követően utazásunk leghosszabb útja következik, északnak a turisták által kevésbé látogatott Donegal megyébe, ahova a késő esti órákban érkezünk meg. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 3-4 óra, túratáv: 7,5 km, szint: 400 m.

6

 
Slieve League, Coleraine
 

A napon az Ír-sziget egyik eldugott turisták által kevésbé látogatott látványosságát nézzük meg. Reggeli után indulunk az Atlanti-óceán irányába csodálatos vidéken autózva, ahol az elzártság és elszigeteltség hangulatát idézi a szemünk elé táruló táj. Célunk Slieve League, melynek sziklafalai több mint hatszáz méter magasba nyúlnak az Atlanti-óceán hullámai fölé, így jóval magasabbak a nagyon ismert és felkapott Mohernél és egész Európa legmagasabb tengerparti sziklafalai közé tartoznak, bár persze mindegyik helyszín teljesen egyedi és lenyűgöző szépségű. A mai napon az, aki szeret magas, kitett tengerparti sziklaperemeken és hegygerinceken túrázni az Atlanti-óceán felett, elégedett lesz a mai túrával. De, aki nyugodtabb élményekre vágyik az is megtalálja számítását. Parkolás után pár kilométeres gyaloglás következik, helyenként éles, védőkorlát nélküli kanyarok és meredek emelkedők váltják egymást, majd elképesztő látvány tárul a szemünk elé. Felbukkannak a hatalmas, sárgásbarna, fehér és rozsda színben pompázó sziklafalak, alattunk az óceánnal a mélyben. Több kilátópontról gyönyörködünk a kilátásban majd tovább indulunk Slieve League 600 méter magas csúcsára. Jól látható túraösvényen haladunk, amely egy idő után egy hegygerincre ér, majd azon tovább felvezet a csúcsig. A gerincen az ösvény egy köves szakaszon nagyon szűk, mindössze egy-másfél méter széles, ez az úgynevezett "Egyemberes-hágó", ami az egyik legizgalmasabb része az útnak. Mindkét oldalt 300-400 méteres mélység, és bár a mélybe vesző falak nem teljesen függőlegesek, tériszonyosoknak ez a szakasz nem ajánlott. A csúcson megpihenünk, elmajszoljuk a csúcscsokikat, majd visszatérünk a parkolóba és Donegalba. Gyors ebédet követően irány Észak-Írország, ahova este fogunk megérkezni. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 6-7 óra, túratáv: 14 km, szint: 520 m.

7

 
Giant's causeway (Óriások útja), Dunluce kastély, Dark Hedges, Dublin
 

Reggeli után ismét egy világhíres látnivalók következnek. Az Ír-szigetnek ez a partszakasza Antrim megyében olyannyira egyedülálló látványt nyújt, hogy több művészt és írót is megihlett már évszázadokon át, így az UNESCO egyszerre nyilvánította a világörökség kulturális és természeti részének is 1986-ban. Első megállónk az Óriások útja, amely egymáshoz szorosan illeszkedő, többnyire hatszögletű bazalt tömbökből áll, de akadnak köztük négy-, öt-, hét- és nyolcszögletű tömbök is. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de helyenként a 28 métert is elérik, így néhol alacsonyan, máshol magasabban, lépcsőszerűen vezetnek egyenesen bele az óceánba. A hatvanmillió évvel ezelőtt, vulkáni aktivitásnak köszönhetően keletkezett bazaltformákat az idő folyamatosan csiszolja, alakítja így több olyan alakzat is létrejött, amire akár azt is rá lehet fogni, hogy ember alkotta. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Óriás szeme, az Óriások hárfája, az Orgona, a Kéménysor, vagy a Pásztorlépcső. A lenyűgöző táj után következik egy rendkívül látványos várrom, Dunluce. Észak-Írország nyugati partján ezt a bazaltsziklákon magasodó romvárat sokan valószínűleg akkor is látták már, ha nem is tudták, hogy ez lenne az. Számos képeslap, fotó, festmény, lemezborító témája és több filmben megjelent a jellegzetes, látványos rom. Az Óriások útja mellet ez a térség egyik legkedveltebb látnivalója. Egy híd vezet a romos kastélyhoz, amely egy sziklafal legszélén található és a körülötte lévő vadregényes tengerparttal nagyon szép, de egyben félelmetes is a Dunluce körüli táj. Következik a világ egyik legszebb fasora a Dark Hedges (Sötét Sövény), amely nevével ellentétben nem sövény, hanem egy fasor. Több mint kétszáz évvel ezelőtt bükkfákat ültettek el itt és az évszázadok alatt a fák összeértek, az ágak összefonódtak, alagutat formáznak, ahol a fény és az árnyék különleges hangulatot ad az útnak, melyet beárnyékolnak a fantasztikusan ívelt formákban növő bükkfák összefonódó ágai. Innen indulunk vissza Írország fővárosába, Dublinba, ahová az esti órákba fogunk megérkezni. Dublin a pubok világfővárosa, így szállásunk elfoglalása után érdemes elmenni a Temple bar negyedbe, ahol a nyüzsgő pubok élő folkzenei koncerteknek és DJ-partiknak adnak otthont, az éttermekben pedig ázsiai, amerikai, valamint ír ételeket szolgálnak fel. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

8

 
Dublin, hazautazás
 

Utolsó napunkon a repülőjárat hazaindulásától függően van szervezett programunk. Bízunk abban, hogy a terveknek és az eddigi éveknek megfelelően kora este indul járatunk, hogy legyen lehetőségünk felfedezni az ír főváros nevezetességeit: Dublin egy kicsi, emberléptékű, bringás főváros, könnyen bejárható gyalog is az összes látnivalója, így buszunkat hátrahagyva sétálva megyünk el először a városházához, majd a parlamenthez a nemzeti bank szomszédságában. Az utcákon régi rusztikus épületek és híres szobrok, de a város templomai, emlékművei is világhírűek. Dublin híres egyetemének a Trinity College könyvtárának egyik épülete után, megismerkedhetünk a város múltjával a Little Museum of Dublinban. Színes ajtós, virágos erkélyű utcákon sétálunk a Dublin kastélyig. Rengeteg a sétálóutca mint a Grafton Street, amely mindig tele van árusokkal, énekesekkel, előadókkal, sajátos hangulatot adva a helynek. HA marad időnk meglátogatunk egy ír whiskey lepárlóüzemet, természetesen kóstolással. És mielőtt kimennénk a repülőtérre mindenképp érdemes meglátogatni a Guinness sörfőzdét, amely Írország híres sörének történetét meséli el, természetesen kóstolási lehetőséggel. Az élénk színű, szűkös utcák és sikátorok után repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés