Bejelentkezés

Írország, Észak-Írország

Egy hét a smaragd szigeten, a kelták nyomában.

Azt mondják, hogy akik Írországban jártak, azok már soha nem felejtik el ezt az országot és az udvarias közhely ezúttal igaz. Írország Európa nyugati részének egyik legérdekesebb országa, ahol kis területen rengeteg látnivaló és érdekesség várja az utazókat. A smaragdzöld fűtenger, misztikus várromok, az Atlanti-óceán hullámai és vad tengerpartok, mesés tájak, hangulatos pubok és nem utolsósorban a világ legfinomabb sörei turisták millióit vonzza Írországba évente! Nyolc napos utunk során körbeutazzuk a szigetet, túrázunk hegyek között, lápokon, tengerparton, barangolunk kastélyokban, sörözünk autentikus ír pubokban, kóstolhatunk whiskey-t, találkozhatunk igazi nyíltszívű vendégszeretettel és a végén Dublin nyüzsgésébe elmerülve búcsúzunk a Smaragd-szigettől.

Kiemelt látnivalók utunk során:
Rock of Cashel - Írország egyik ikonikus kastélya
Carrauntoohil - Írország legmagasabb csúcsa
Moher sziklái - óceánba szakadó függőleges sziklafalak
Connemara - az Ír-sziget legérintetlenebb része
Slieve League - Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye
Giant's causeway - Óriások útja (UNESCO világörökség)
Dublin - Írország multikulturális, barátságos fővárosa
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?irorszag
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia
 • 1. nap Dublin

  1
  Érkezés az Ír Köztársaság fővárosába, Dublinba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. A repülési menetrendtől függően, miután elfoglaltuk szobáinkat, elkezdhetjük a város felfedezését. Írország kellemes hangulatú fővárosa emberléptékű, bringás település, ahol a tömeg és a folyamatos rohanás helyett, rengeteg bringás és sétáló, nyugodt tempóban dolgát intéző emberrel találkozhatunk. Dublint a kocsmák fővárosának is szokták nevezni, a számtalan ír pubnak köszönhetően. Érdemes belekóstolni a főváros hangulatos és nyüzsgő éjszakai életébe, meginni a pár sört a gyakran élő zenés pubokban. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Rock of Cashel, Cahir kastély, Killarney

  2
  Reggeli után egész napos utazásra indulunk, célunk a Killarney Nemzeti Park, amely közelében található szállásunkra este fogunk megérkezni. De utazás közben szakítunk időt érdekes látnivalók megtekintésére. Írország kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a rengeteg (több ezer) különböző állapotban lévő középkori kastély, vár és erőd, melyek közül elsőnek a Rock of Cashel kerül sorra. Romosan is grandiózus látványt nyújt Írország egyik ikonikus vára, a mészkőszirtre épített Rock of Cashel. Az épületegyüttes évszázadokon keresztül a királyi és egyházi hatalom jelképe volt. A romok közepén áll egy 12-13. századi katedrális. Bebarangoljuk a romos épületegyüttest a temetőkertet kelta fejfákkal, majd tovább indulunk. Következő megállónk Írország egyik legnagyobb és legjobban karbantartott vára, a Cahir kastély, amelyet 1142-ben építettek. Valójában egy lenyűgöző középkori erődítményről van szó. Megtekinthetjük a korhű berendezési tárgyakat, illetve egy kb. 15 perces filmet, amely a vár történetét meséli el. Az esti órákban érkezünk meg Killarney városába, elfoglaljuk szállasunkat és rápihenünk a következő napra. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 3. nap Carrauntoohil (1040 m), Galway

  3
  Killarney városa Írország délnyugati szegletében az Iveragh félsziget tövében fekszik a csodálatos Killarney Nemzeti Park mellett, mely többek között szépségének és ír viszonylatban magas hegyeinek köszönhetően népszerű célpont a turisták között. A nemzeti park rengeteg látogatót fogad minden évben, de az ugyanitt található legmagasabb ír hegyre viszont kevesen indulnak, pedig megéri. Reggeli után rövid buszozás után érjük el mai túránk kiindulópontját, ahol tiszta idő esetén a parkolóból a zöld fűben legelésző birkák mögött már látszik célunk, Írország legmagasabb csúcsa, az 1040 méter magas Carrauntoohil. Több út is vezet a csúcsra, mi az Ördög létráján keresztül vezetőt választjuk. Tengerszemek mellet haladunk el, igazi magashegyi környezetben, majd következik egy meredek, erősen málladozó vízmosás, az Ördög létrája. Innen kiérve egy nem vészes emelkedés után érjük el a csúcsot. Gyönyörű a kilátás, láthatjuk részleteit az Atlanti-óceánnak, több tavat és körben Írország legmagasabb csúcsait. Pihenés és nézelődés után egy másik ösvényen indulunk lefele, buszunkhoz. Felvesszük csomagjainkat a szálláson és indulunk északnak, Galway városába, ahova az esti órákban fogunk megérkezni. Szállás szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 5-6 óra, túratáv: 13 km, szint: 910 m.
 • 4. nap Burren Nemzeti Park, Moher sziklák, Galway

  3
  Galway Írország negyedik legnépesebb települése az Atlanti-óceán partján, de számunkra inkább azért érdekes mert innen nem messze található a Burren Nemzeti Park és Írország egyik legismertebb látványossága, a Moher-sziklák. Reggeli után indulunk és rövid buszozást követően első megállónk a több mint 5 000 éves Poulnabrone Dolmen, Írország legnevezetesebb kőkori sírja, melyet 1989-ben fedeztek fel. Miután megnéztük az egymásra rakott hatalmas kőtömböket, következik a Burren Nemzeti Park, amelynek szépségéről erősen megoszlanak a vélemények, de nagyon különleges terület a sík, barázdált, sok négyzetkilométeres sziklatömb, ahol csak nagyon kevés növény tud megélni. Az egész tájat uralja a mészkő, dolomit, a karszt, ahol a sima, csupasz teraszok repedések, hasadékok által lépcsőszerűen rendezettek. Rövid, pár órás túrát teszünk ezen a különleges vidéken, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy teljesen más időszámításba csöppentünk volna. Túra után ismét rövid utazás, majd ebéd és következik az Írország nyugati partjainál található Moher-sziklák. A nyolc kilométer hosszan húzódó, tiszteletet parancsoló, összefüggő sziklafal néhol több mint kétszáz méter magasból függőlegesen szakad bele az Atlanti-óceán vizébe. Impozáns látványt nyújt a különböző kőzetrétegek csíkozta, méregzöld mohával borított, meredek sziklafal, melyet a szárazföldről nézünk meg, a sziklák helyenként szédítő peremén túrázva. Lenyűgöző élmény ahogy az elszórt tanyák és legelők között kanyargó, virágzó ösvényen gyönyörködni a kilátásban. A környék legmagasabb pontjáról, az O'Brien-toronyból tiszta időben a harminc kilométerre fekvő Galway-öböl és az Aran-szigetek körvonalai is láthatóak. Megvárjuk a naplementét, majd visszatérünk szállásunkra Galway-ba. Szállás szállodában. Túra menetidő Burren NP: 3-4 óra, túratáv: 7,5 km, szint: 140 m. Túra menetidő Moher sziklák: 3-4 óra, túratáv: 8 km, szint: 100 m.
 • 5. nap Connemara Nemzeti Park, Donegal

  2
  Reggeli után ismét túrázni indulunk, ezúttal a Connemara Nemzeti Parkba, amely Európa legszélén, a sziget nyugati partjainál fekszik és sokak szerint az Ír-sziget legvadabb és legérintetlenebb része. A kisebb hegyekkel, tőzeglápokkal és tavak labirintusaival szabdalt vidék egy valódi csodaország a természetjárók számára, festői hegyek, kiterjedt mocsárvilág, gyepes puszták és erdők alkotják parkot. Itt teszünk meg egy rövid túrát, melynek célja a park egyik emblematikus hegye, a Diamond Hill 442 méter magas csúcsa. A különálló csúcsra a park látogatóközpontjától indulunk és utunkon eleinte gyakoriak a tőzeglápos részek, ahol a láp felett lefektetett fapallókon gyalogolunk. Nemsokára elindulunk felfelé a hegy oldalában és nem túl megerőltető emelkedés után érjük el a csúcsot, ahol megpihenünk és körbenézve csodáljuk meg a szemünk elé táruló kilátást. Ugyanazon az ösvényen térünk vissza buszunkhoz, amellyel visszatérünk Galwayba. Gyors ebédszünetet követően utazásunk leghosszabb útja következik, északnak a turisták által kevésbé látogatott Donegal megyébe, ahova a késő esti órákban érkezünk meg. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 3-4 óra, túratáv: 7,5 km, szint: 400 m.
 • 6. nap Slieve League, Coleraine

  3
  A napon az Ír-sziget egyik eldugott turisták által kevésbé látogatott látványosságát nézzük meg. Reggeli után indulunk az Atlanti-óceán irányába csodálatos vidéken autózva, ahol az elzártság és elszigeteltség hangulatát idézi a szemünk elé táruló táj. Célunk Slieve League, melynek sziklafalai több mint hatszáz méter magasba nyúlnak az Atlanti-óceán hullámai fölé, így jóval magasabbak a nagyon ismert és felkapott Mohernél és egész Európa legmagasabb tengerparti sziklafalai közé tartoznak, bár persze mindegyik helyszín teljesen egyedi és lenyűgöző szépségű. A mai napon az, aki szeret magas, kitett tengerparti sziklaperemeken és hegygerinceken túrázni az Atlanti-óceán felett, elégedett lesz a mai túrával. De, aki nyugodtabb élményekre vágyik az is megtalálja számítását. Parkolás után pár kilométeres gyaloglás következik, helyenként éles, védőkorlát nélküli kanyarok és meredek emelkedők váltják egymást, majd elképesztő látvány tárul a szemünk elé. Felbukkannak a hatalmas, sárgásbarna, fehér és rozsda színben pompázó sziklafalak, alattunk az óceánnal a mélyben. Több kilátópontról gyönyörködünk a kilátásban majd tovább indulunk Slieve League 600 méter magas csúcsára. Jól látható túraösvényen haladunk, amely egy idő után egy hegygerincre ér, majd azon tovább felvezet a csúcsig. A gerincen az ösvény egy köves szakaszon nagyon szűk, mindössze egy-másfél méter széles, ez az úgynevezett "Egyemberes-hágó", ami az egyik legizgalmasabb része az útnak. Mindkét oldalt 300-400 méteres mélység, és bár a mélybe vesző falak nem teljesen függőlegesek, tériszonyosoknak ez a szakasz nem ajánlott. A csúcson megpihenünk, elmajszoljuk a csúcscsokikat, majd visszatérünk a parkolóba és Donegalba. Gyors ebédet követően irány Észak-Írország, ahova este fogunk megérkezni. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Túra menetidő: 6-7 óra, túratáv: 14 km, szint: 520 m.
 • 7. nap Giant's causeway (Óriások útja), Dunluce kastély, Dark Hedges, Dublin

  2
  Reggeli után ismét egy világhíres látnivalók következnek. Az Ír-szigetnek ez a partszakasza Antrim megyében olyannyira egyedülálló látványt nyújt, hogy több művészt és írót is megihlett már évszázadokon át, így az UNESCO egyszerre nyilvánította a világörökség kulturális és természeti részének is 1986-ban. Első megállónk az Óriások útja, amely egymáshoz szorosan illeszkedő, többnyire hatszögletű bazalt tömbökből áll, de akadnak köztük négy-, öt-, hét- és nyolcszögletű tömbök is. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de helyenként a 28 métert is elérik, így néhol alacsonyan, máshol magasabban, lépcsőszerűen vezetnek egyenesen bele az óceánba. A hatvanmillió évvel ezelőtt, vulkáni aktivitásnak köszönhetően keletkezett bazaltformákat az idő folyamatosan csiszolja, alakítja így több olyan alakzat is létrejött, amire akár azt is rá lehet fogni, hogy ember alkotta. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Óriás szeme, az Óriások hárfája, az Orgona, a Kéménysor, vagy a Pásztorlépcső. A lenyűgöző táj után következik egy rendkívül látványos várrom, Dunluce. Észak-Írország nyugati partján ezt a bazaltsziklákon magasodó romvárat sokan valószínűleg akkor is látták már, ha nem is tudták, hogy ez lenne az. Számos képeslap, fotó, festmény, lemezborító témája és több filmben megjelent a jellegzetes, látványos rom. Az Óriások útja mellet ez a térség egyik legkedveltebb látnivalója. Egy híd vezet a romos kastélyhoz, amely egy sziklafal legszélén található és a körülötte lévő vadregényes tengerparttal nagyon szép, de egyben félelmetes is a Dunluce körüli táj. Következik a világ egyik legszebb fasora a Dark Hedges (Sötét Sövény), amely nevével ellentétben nem sövény, hanem egy fasor. Több mint kétszáz évvel ezelőtt bükkfákat ültettek el itt és az évszázadok alatt a fák összeértek, az ágak összefonódtak, alagutat formáznak, ahol a fény és az árnyék különleges hangulatot ad az útnak, melyet beárnyékolnak a fantasztikusan ívelt formákban növő bükkfák összefonódó ágai. Innen indulunk vissza Írország fővárosába, Dublinba, ahová az esti órákba fogunk megérkezni. Dublin a pubok világfővárosa, így szállásunk elfoglalása után érdemes elmenni a Temple bar negyedbe, ahol a nyüzsgő pubok élő folkzenei koncerteknek és DJ-partiknak adnak otthont, az éttermekben pedig ázsiai, amerikai, valamint ír ételeket szolgálnak fel. Szállás szállodában, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 8. nap Dublin, hazautazás

  1
  Utolsó napunkon a repülőjárat hazaindulásától függően van szervezett programunk. Bízunk abban, hogy a terveknek és az eddigi éveknek megfelelően kora este indul járatunk, hogy legyen lehetőségünk felfedezni az ír főváros nevezetességeit: Dublin egy kicsi, emberléptékű, bringás főváros, könnyen bejárható gyalog is az összes látnivalója, így buszunkat hátrahagyva sétálva megyünk el először a városházához, majd a parlamenthez a nemzeti bank szomszédságában. Az utcákon régi rusztikus épületek és híres szobrok, de a város templomai, emlékművei is világhírűek. Dublin híres egyetemének a Trinity College könyvtárának egyik épülete után, megismerkedhetünk a város múltjával a Little Museum of Dublinban. Színes ajtós, virágos erkélyű utcákon sétálunk a Dublin kastélyig. Rengeteg a sétálóutca mint a Grafton Street, amely mindig tele van árusokkal, énekesekkel, előadókkal, sajátos hangulatot adva a helynek. HA marad időnk meglátogatunk egy ír whiskey lepárlóüzemet, természetesen kóstolással. És mielőtt kimennénk a repülőtérre mindenképp érdemes meglátogatni a Guinness sörfőzdét, amely Írország híres sörének történetét meséli el, természetesen kóstolási lehetőséggel. Az élénk színű, szűkös utcák és sikátorok után repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.


Út ára tartalmazza

- 7 éjszaka szállást szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- az utazásokat a program során bérelt kisbusszal,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, a belépőket és az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazást a Ryanair Budapest - Dublin járatához igazítjuk, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://www.ryanair.com/hu/hu

Az utazáshoz a következő menetrendeket javasoljuk:

Nemzetközi menetrend (Ryanair):
2022.04.26. FR 1024 Budapest - Dublin 17:20 - 19:25
2022.05.03. FR 1023 Dublin - Budapest 19:50 - 23:40

 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Bérelt 9 személyes kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programban szereplő kirándulások egy átlagosan sportos erőnléttel könnyedén teljesíthetőek.

Szállás

Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. Szállásaink szállodákban vagy szállókon lesznek. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törülközővel ellátott fürdőszobával. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, így nem szükségek hálózsákot hozni magunkkal. Törülközőt nem mindenhol kapunk. Killarney-ben és Galwayban emeletes ágyakat is igénybe veszünk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két vagy három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

Az Ír-sziget a Brit-szigetek része, Európa harmadik legnagyobb szigete. A szigeten két ország osztozik: a nagyobb részét elfoglaló független Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó, a sziget északkeleti részében fekvő Észak-Írország. Az Ír-sziget területe 84 412 km². A felülete többnyire sík, a belsejét a hatalmas Középalföld foglalja el, amely a sziget nyugati és keleti partvidékéig terjed. Központi alföldjeit parti hegyek gyűrűje veszi körül. A legmagasabb pont az 1041 m. magas Carrauntoohil. A szigetet a 386-kilométer hosszú Shannon folyó, Írország folyói közül a legnagyobb, két részre osztja. Írország partjai (főleg északon, délen és nyugaton) sziklásak, erősen hasítottak az öblökkel, melyek közül a legnagyobbak nyugaton találhatók. Írország állatvilága és növényvilága nem gazdag Európához és a Brit-szigetek többi részéhez képest sem. Az Ír-sziget éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4,5 – +7 °C, ami 14 fokkal magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C. A csapadék sok, 1500–2500 mm. Megoszlása egész évben egyenletes. Az enyhe klíma gazdag vegetációt eredményez, ezért becézik Írországot néha "smaragd szigetnek".

Ország

Utunk alapvetően az Ír Köztársaság területén vezet, de egy napra meglátogatjuk az Egyesült Királysághoz (Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) tartozó Észak - Írországot is. Az Ír Köztársaság az Atlanti-óceán északkeleti- és Európa északnyugati részén található Ír- sziget öthatodát teszi ki. Területe 70 273 km², lakossága 4,8 millió. Fővárosa és egyben legnépesebb települése Dublin. Észak-Írország Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának része az Ír-szigeten. Területe 13 843 km², lakossága 1,8 millió. Fővárosa és egyben legnépesebb települése Belfast.

Időeltolódás: - 1 óra Budapesthez képest az Ír-sziget egész területén (Írország és Észak-Írország), vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, utunk során délelőtt 11 óra a pontos idő.).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wi-fi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik. 

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megegyezik az itthonival (230 V), de a konnektorok csatlakozója eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon, vagy helyben. Alábbi linken meg lehet nézni milyen a konnektorok csatlakozója: https://www.marchborond.hu/kulfoldikonnektor https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/ A kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Útközben a kisbusz szivargyújtójáról lehet tölteni. Hozzatok magatokkal átalakítót és elegendő tartalék akkumulátort.

Veszélyek: Írország és Észak-Írország közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, de itt, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások, pl. zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Értékeinket biztos, ami biztos, ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Az Ír-szigetre óceáni éghajlat a jellemző, nagyon enyhe téllel, gyakori esőkkel, viszonylag hűvös nyárral. Készüljünk fel a nagyon változékony időjárásra. Egy napon belül többször is eshet az eső, kisüthet a nap. Fontos a vízálló felszerelés. Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 10 - 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 10-15 °C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok gyakran előfordulnak, de tartós esőzés nem valószínű. Ahogy a helyi mondás tartja: "ha nem tetszik az ír időjárás, várj öt percet!". Az eső a legtöbbször olyan hamar megy, ahogy jön. Néha úgy tűnik, mindjárt leszakad az ég, aztán az egészből nem lesz semmi! Változékony és kiszámíthatatlan az időjárás, ezért készüljünk megbízható szél- és esőálló dzsekivel és réteges öltözködéssel, hiszen könnyen lehet, hogy mind a négy évszakot megtapasztaljuk egy nap, vagy akár csak 1-2 óra alatt.

Felszerelés

Nagy hátizsák, sporttáska, vagy utazótáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.

Ruházat: Mindenképp fontos, hogy legyen vízálló felszerelésünk is egyrészt az eső miatt, másrészt előfordulhat, hogy lápos terepen fogunk túrázni. Túrabakancs vagy cipő, esőkabát, esőnadrág. Hosszú és rövidnadrág, egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Az esetleges meleg, 20 - 22 C fok, napsütéses időre hozzunk rövid nadrágot (vagy lecsatolható szárú nadrágot), pólót is. Hozzunk fejfedőket, amivel a naptól védjük meg velük magunkat. Szandál, papucs. Biztos, ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

Higiénia

A higiéniás viszonyok a Nyugat-Európában megszokott szinten vannak.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. Utunk során végig lesznek éttermek és boltok. Aldi, Tesco, Spar boltokban fogunk megállni vásárolni. Éttermek helyett érdemes pubokban is étkezni, olcsóbb és autentikusabb, igaz az ír konyha nem túl változatos. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Napközben nem fogunk megállni étteremben vagy pubban étkezni, ilyenkor a megvásárolt élelemre számíthatunk. Az árak a magyarországiaknál magasabbak 30-40%-al.

Pénz-ügy

Az Ír Köztársaság területén az euró (EUR) a fizetőeszköz. Észak-Írország területén az angol font (GBP) a fizetőeszköz. Kb. 360 HUF = 1 EUR. Kb. 410 HUF = 1 GBP. Vannak bankautomaták, de ezekkel csak a városokban találkozunk, jobb készpénzt hozni EUR vagy GBP formájában. Bankkártyával szinte mindenhol fizethetünk, utunk során használhatjuk bank kártyáinkat (VISA, Mastercard stb), azzal szinte mindenhol lehet fizetni. Költőpénznek napi 35-40 EUR-t javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 280 – 350 EUR elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 100 EUR-t belépőkre, fakultatív programokra.
 
Tájékoztató árak:
Repülőtéri transzferek (Dublin) megközelítő ára: 60-70 EU/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
Rock of Cashel 6 EUR
Cahir kastély 5 EUR
Moher sziklák 5 EUR
Giants causeway (Óriások útja) 13 GBP
Dunluce kastély 6 GBP
The Book of Kells, Dublin 16 EUR
Kilmainham Gaol, Dublin 8 EUR
The Little Museum of Dublin 10 EUR
Dublin Castle 8 EUR
Saint Patrick’s Cathedral, Dublin 8 EUR
Whiskey kóstolás 20 - 50 EUR
Guinnes storehouse 15 - 30 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, sporttáskád, vagy utazótáskád és egy kicsi hátizsákod. Úgy pakolj, hogy a szállásoknál vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel melynek súlykorlátját és méretét az adott légitársaság szabályozza a megvett jegy függvényében.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 5.920 Ft/fő

Air & Cruise Extra: 9.120 Ft/főLehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:


Storno Basic: 18.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,

Storno Kombi: 15.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.