India (észak), Nepál

Kulturális körutazás az Aranyháromszögben és a Himalája árnyékában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?india
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal
Észak-India csodálatos világra tárul elénk, ha végig látogatjuk az „Aranyháromszöget”, benne Delhivel, Jaipurral és Agrával. Mi azonban ennél többet akarunk megmutatni Neked! Nem csak e három pompás városba, hanem Varanasiba is el szeretnénk kalauzolni, hogy értsd is, miért „Incredible India”. Éld át Észak-India világát, mely garantáltan hatással van minden érzékszervünkre. Ragyogás és nyomor, nyugalom és őrület, finom illatok és orrfacsaró szagok folyamatos változásában lesz részünk. Egy színes, lüktető új világ felfedezésére indulunk, ami még a sokat látott utazó számára is tartogat érdekességeket, magával ragadó élményeket. A megfelelő feltöltődés véget szállásainkat különös gonddal és odafigyeléssel választottuk ki, ezzel megteremtve a lehetőségét a nyugodt pihenésnek. Észak-India több egy országrésznél, a hinduk szent városa Varanasi a szent Gangesszel, az egész világ által csodált Taj Mahal, Jaipur és Rajasthan színes világa, Delhi lüktetése mind-mind India lelkét képezi. Ha a valódi Indiára vagy kíváncsi, ahol az élet zajlik, akkor nem lehet kérdés, ez a Te utad! Érdekel? Kattints a részletekért.

India rendkívül gazdag UNESCO Világörökségi helyszínekben. Eddig 37 helyszín érdemelte ki ezt a címet, melyek közül 29 kulturális helyszín, amelyből 7-et túránk során mi is meglátogatunk!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Delhi vibráló metropolisza (UNESCO világörökség)
-
Holi, a világ legszínesebb fesztiválja
- Rajasthan központja a színpompás Jaipur (UNESCO világörökség)
- a világhírű amberi erőd
- Fatekpur Sikri ősi épületei (UNESCO világörökség)
- Agra városa benne a káprázatos Taj Mahallal (UNESCO világörökség)
- Varanasi szent városa és a Gangesz folyó elképesztő együttese 
- Sarnath, a buddhisták négy szent városának egyike
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 15. -
2021. október 24.
2021. október 14. -
2021. október 24.
A jelentkezés lezárult
2021. augusztus 22.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az Észak-India alapprogram után! Nyolc napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék látni Nepál egyedülálló tájait. Kiegészítő programunk a Himalája érintését kínálja, kulturális- és időutazás is egyben a Kathmandu-völgy rendkívüli gazdagságú buddhista és hindu emlékei között, gondolatébresztő szembesülés a helyiek életszemléletével és mindennapjaival. Ez alatt a pár nap megismerhetjük a nyüzsgő Katmandut és a vidékies Pokharát, átkelünk függőhidakon, részt veszünk egy izgalmas ám nem túlzottan nehéz vadvízi evezésen a Seti-folyón, majd a Chitwan Nemzeti Parkba is elutazunk, ahol sokféle különleges program vár ránk: kenukkal indulunk krokodil lesre, elefánt hátán próbáljuk az orrszarvúkat felkutatni, és részt vehetünk elefántfürdetésen is.

A kiegészítő program felára 199.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hét nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2021. október 15-én indul Delhiben és 2021. október 31-én ér véget Katmanduban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Delhi
 

Miután megérkeztünk Delhibe, India lüktető fővárosába, rögtön belvárosi szállásunk felé vesszük az irányt. Az első "kultúrsokk" után belevetjük magunkat a felfedezésbe: az egykori Mogul Birodalom központjaként szolgáló, ma pedig Ó-Delhiben a Yamuna folyó mellett elterülő Vörös Erődhöz utazunk, melyet méltán találhatunk az UNESCO Világörökség listáján. A Lahori-kapunál lépünk be a vörös homokkő falain belül található palota együtteshez, ahol aztán márványrácsozatok, az oszlopokkal tűzdelt paloták, színes motívumokkal tarkított falak ejtik rabul tekintetünket. Mielőtt a történelem színes világa megjelenne előttünk, a parkban szaladgáló mókusok sokasága csal mosolyt az arcunkra. Naplemente előtt még megtekintjük az 1656-ban épített, és jelenleg is India legnagyobb mecseteként funkcionáló Masjid Jama-t. Szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: szállóban.

2

 
Delhi
 

Reggeli után utunk először az UNESCO Világörökség listáján található Humayun sírjához vezet. A második Mogul császár által a 16. században emelt síremlék impozáns látványa és az azt körbeölelő kert hangulata felidézi számunkra India ragyogó történelmi múltját. Nem csoda, hogy a lenyűgöző márványfaragásokkal díszített épület ihlette egykoron a Taj Mahal építészeit is. Innen aztán átsétálunk egy teljesen más világba, és a muszlim negyed közepén álló síremléket, a Hazrat Nizam-uddin Dargah-t keressük fel. A nap további részében rövid látogatást teszünk az India-kapunál, valamint az Indiai Parlament Új-Delhiben található épületegyüttesénél, majd a Qutub Minar ősi épületegyütteséhez utazunk, hogy az esti órákban aztán visszatérjünk szállásunkra, és megtartsuk ismerkedési estünket. Szállás: szállóban.

3

 
Delhi, Jaipur
 

A kora reggeli órákban kezdjük meg közel 200 km-es utunkat Jaipur városába, majd szállásunk elfoglalása után rögtön a színes forgatag felfedezésére indulunk. A bazárjairól, a palotáiról és a történelmi helyeiről méltán híres Jaipur Rajasthan tartomány egyik ékköveként vár minket. Elsőként a 18. század elején Jai Singh által építetett világhírű Jantar Mantar obszervatóriumához megyünk, ahol egymást érik a lenyűgöző és óriási középkori csillagászati "műszerek". A nap folytatásában felkapaszkodunk az Iswari Minar pompás tornyába, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük Jaipur városát, majd naplementekor a közeli tó közepén fekvő Lake Palace palotáját tekintjük meg. Hangulatos jaipuri szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

4

 
Jaipur, Amber, Jaipur
 

Reggeli után a meseszép Szelek Palotáját keressük fel, mely méltán tükrözi Rajasthan hihetetlen gazdag történelmét, és ahol szinte felelevenednek a hosszú évszázadok hányattatásai. Ezt követően a napunkat a Jaipurtól alig 10 km-re található Amber erőd, illetve a környék felfedezésével töltjük. Elefánthátra pattanunk és kényelmes tempóban "cammogunk fel" a 11. századi erőd romjaira épített várpalota főterére. Közben, ha ügyesek vagyunk, 1-2 különleges szelfit is elkattinthatunk óriás teherhordóink tetején ücsörögve. Miután megválunk a békés óriásoktól, körbe pillantva csodálhatjuk meg az erődöt, ami már a 17. század óta magasodik a környék fölé és nyújt biztonságot marcona falain belül, melyek szinte érintetlen állapotban futnak végig az Ambert körülvevő dombokon. A falak csodás palotákat rejtenek, melyeket rendkívül gazdagon díszítettek, dekoráltak egykori építtetői. Miután belülről is körüljártuk Amber csodás palotáját, először egy rövid alagúton, majd egy 20 perces kaptatón közelítjük meg a palota fölé magasodó Jaigarh erődjét, ahol a csodás panoráma mellett többek közt az akkori világ legnagyobb ágyúját is megszemlélhetjük. Napunk vége felé egy rövid kitérőt teszünk Amber ma is lakott részében, s mielőtt visszaindulunk a piacon is körbe nézünk még.... Visszatérve szállásunkra kipihenhetjük sűrű, ám feledhetetlen napunk fáradalmait. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

5

 
Jaipur, Fatehpur Sikri, Agra
 

Kora reggel indulunk Jaipurból, hogy a közel 230 km-re lévő Agrába tegyük át székhelyünket. Hosszú utunk végét azonban megszakítjuk, és a késő délutáni órákban az UNESCO Világörökség részét képező Fatehpur Sikri ősi városába teszünk egy 2-3 órás kitérőt. A hindu és a muzulmán építészeti jegyeket tükröző egykori főváros különös hangulatával kápráztatja el az ide érkező utazókat. Az ősi romváros másik híres építménye a Jama Masjid, melyet a 16. században építettek a város fölé magasodó dombra. Az esti órákban aztán megérkezünk agrai szállásunkra, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: önellátó.

6

 
Agra, Taj Mahal
 

Egészen korán kelünk és a hajnali fényekben a világ egyik leghíresebb épületének a felkeresésére indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére 1632-47-ig épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan az utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor először megpillantjuk a valóban varázslatos Taj Mahal épületét. Ebédünk után Agra további látnivalóinak felfedezésére indulunk: először bejárjuk az agrai Vörös Erődöt, amely szintén elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság és ragyogás jellemezte ezt a várost. Méltán lett a Vörös Erőd és a Taj Mahal is 1983-ban az UNESCO Világörökség része. Ezek után, ha belefér időnkbe, meglátogatjuk Akbar Mauzóleumát Sikandrában, és a "Baby Taj' csodás épületét a Yamuna folyó partján. Napunkat a folyó közelében a Taj Mahal naplementében tündöklő látványával zárjuk. Miután kigyönyörködtük magunkat, felkészülünk az éjszakai utazásra, majd bérelt buszunkkal megkezdjük utazásunkat Varanasi városába. Szállás: bérelt buszon. Ellátás: önellátó.

7

 
Varanasi
 

Várhatóan a reggeli órákban érkezünk Varanasiba, a Gangesz partján elterülő szent városba. A napi szertartások sokaságától és a folyó mellett zajló élettől hangos és oly egyedi, közel 3000 éves múltra visszatekintő Varanasi merőben más képet mutat Indiáról, mint ahogy azt Delhiben láthattuk. A zegzugos utcácskák labirintusszerű hálózatában bolyongva az ember egy elvarázsolt világban érezheti magát, a ghátak mellett sétálva pedig betekintést nyerhetünk a hindu emberek életébe, és néha egészen megrendítő temetkezési szertartásaiba. Miután felfedeztük a belvárost, napunk záró akkordjaként lehetőségünk nyílik a szent Gangesz folyón csónakázni, illetve átkelni a túlpartra, és innen átélni a naplemente egyedi pillanatát. Szállás: magánszálláson, ahol három éjszakát töltünk el. Ellátás: önellátó.

8

 
Varanasi (Sarnath)
 

A kora hajnali órákban indulunk mai napunkra, hiszen a közel 6 km hosszan elterülő ghátak minden napszakban más és más arcukat mutatják. Hajónkból nézve, a Gangesz szent folyóján ringatózva érezhetjük át azt a semmihez sem fogható érzést, amit Varanasi (régebbi nevén Benáresz) nyújt az ide utazóknak. Ezután azok, akik további kultúrára szomjaznak, fakultatívan meglátogathatják az ókori India kulturális központját, a Varanasitól alig félórányira található Sarnath-ot. A buddhisták számára ma is különös fontossággal bír Sarnath, ugyanis i.e. 528-ban Buddha itt indította el a Tan kerekét. A megmaradt romok közt számtalan gyönyörű kis kolostor, illetve sztúpa vár arra, hogy felfedezzük, és ezek közt az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb a Dhamekh-sztúpa. Azok, akik Varanasiban maradnak, délutánjukat szabadon tölthetik el, felfedezhetik az utolsó apró zugokat vagy épp kedvünkre vásárolhatunk szuveníreket a sikátoros utcák sűrűjében. Részt vehetünk egy autentikus jógaórán vagy egy aromaterápiás masszázson, csináltathatnak magunknak hennát, elmehetnek inni egy isteni lassit vagy csak merenghetnek a ghatokon az élet értelmén... Szállás: magánszálláson, ellátás: önellátó.

9

 
Varanasi, Delhi
 

A mai napon Delhibe utazunk. Indulás előtt szabadprogram, mely során még egyszer utoljára átélhetjük akár a napfelkelte egyedi pillanatát, csónakázhatunk a Gangeszen, vagy épp csak leülhetünk a kedvenc ghatunk egyikére, hogy az előttünk bóklászó teheneket kerülgető helyieket, a ruháikat mosóasszonyokat, vagy épp a különböző szertartások egyikét végző szent embereket kémleljük tekintetünkkel. Belföldi repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a reptérre, majd egy rövid utazás után már ismét Delhiben találjuk magunkat. Itt még megvásárolhatjuk az utolsó ajándékokat és természetesen az búcsúvacsoránk megtartására is ekkor kerül sor. A már ismert delhi-i szállásunkon még egy utolsó éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: önellátó.

10/ +0

 
Delhi / Kathmandu
 

Akik csak az alapprogramot választották, azok ma kiutaznak Delhi repterére és megkezdik hazautazásukat.

Akik hosszabbítanak, velük szintén Delhi repterére indulunk, ahonnét átrepülünk Kathmanduba. Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol három éjszakát töltünk. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd ha időnk engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb- nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat, felkeressük a Kumari, azaz „az élő Istennő” házát. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg nepáli ismerkedési estünket. Szállás: hotel.

11/ +1

 
Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath
 

Látványos városnéző napunk lesz ma Kathmanduban. Délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom- rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Városnézésünk következő állomása a Swayambunath-sztúpa. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

12/ +2

 
Kathmandu, Pokhara
 

Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut és Pokhara felé vesszük az irányt. Útközben a Trisuli- folyó partján tartunk ebédszünetet, s egy arra alkalmas helyen átkelünk a folyó felett átívelő, imbolygó függőhidak egyikén is. Útközben tőlünk északra sorra tűnnek fel a Himalája hegyóriásai, előbb a Ganesh Himal (7422 m), majd a Manaslu 8163 méteres csúcsa is. Mintegy 6-7 órás utazás után, a kora esti órákban érkezünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd rögtön bele is vetjük magunkat a kisváros esti forgatagába, ahol rendkívül hangulatos éttermekben vacsorázhatunk, vagy tovább bővíthetjük túrafelszerelésünk és szuvenírkészleteink egyre bővülő darabjait. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

13/ +3

 
Pokhara: Világbéke sztúpa, Phewa-tó
 

Reggeli után egy könnyed túrára indulunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához. A sztúpához vezető kaptató jutalma az a páratlan kilátás, ami tiszta időben odafentről szemeink elé tárul: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával. A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg a jól megérdemelt vacsora a már a másnapi raftinghoz szükséges erőgyűjtést szolgálja. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

14/ +4

 
Pokhara, Seti-folyó, Chitwan Nemzeti Park
 

Nepáli utazásunk nem lenne igazán teljes, ha kihagynánk egy vadvízi evezés egyedülálló élményeit itt a Himalája völgyeiben zúgó vad folyamok egyikén, ezért ma raftingolni megyünk. A Seti-túra amolyan kóstoló csak, de izgalomból és szépségből azért akad itt is elég. Pokharából kora reggeli indulással, jó két órás buszozás után érkezünk a Seti folyó partjára, rafting túránk kiindulópontjához. Biztonsági eligazítás után magunkra öltjük a felszerelést, elfoglaljuk helyünket a 6-8 személyes gumitutajokban, majd tapasztalt vezetőink segédletével nekivágunk a haboknak. A Seti különlegessége, hogy nagyobb lakott településektől, gépjárműforgalomtól távol, igazán érintetlen vidéken kanyarog. Számtalan kisebb-nagyobb örvényes zuhataggal, rapiddal kell megküzdenünk, szlalomoznunk a vízből kiemelkedő sziklatömbök között. Egy ebédszünet következik, majd rafting túránk második szakaszán újra az érintetlen tájban evezünk, ahol már néhány komolyabb zúgóval is meg kell „küzdenünk”. Összességében jó 5-6 óra evezés vár ránk, s az utolsó, nagy hullámtörés leküzdése után, a Seti és a Trisuli folyó összefolyásánál érjük el túránk végcélját. Kikötés után átöltözünk száraz ruhába, majd buszra szállunk, hogy az indiai határ mentén fekvő Chitwan Nemzeti Park területén folytathassuk nepáli kirándulásunkat. A lassan már megszokott utazási tempóval az esti órákban érkezünk meg a vadrezervátumba, elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

15/ +5

 
Chitwan Nemzeti Park
 

Mai napunk ismét izgalmas lesz, hiszen egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Reggel krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során, a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Déltájban igény esetén részt vehetünk az elefántfürdetésen: e barátságos ormányosokkal együtt fürödhetünk, frissítő zuhanyt vehetünk a hátukon. Ebéd után rövid szieszta következik, majd újra elefánthátra pattanunk, s így próbáljuk a dzsungel királyának számító tigriseket felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. Sötétedés után térünk vissza szállásunkra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

16/ +6

 
Chitwan Nemzeti Park, Kathmandu
 

Reggeli után elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába. Este már a jól ismert Thamel negyedben bóklászhatunk, s megtartjuk búcsúestünket. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

17/ +7

 
Kathmandu
 

Ma Kathmandu repterére utazunk, elbúcsúzunk nepáli barátainktól és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.