Hawaii-szigetek: Big Island, Maui (Kauai)

A földi paradicsom. Kiscsoportos utazás!

Hosszabbítási lehetőség: aktív kalandok és álomszép túrák Kauai vadregényes szigetén.
A Csendes-óceán gyöngyszeme, a Hawaii szigetvilág sokak számára a földi paradicsom szinonimája. Négyezer méterig nyúló kialudt és működő vulkánok, fehér homokos strandok, lenyűgöző víz alatti élővilág, kanyonok, buja trópusi növényzet, egyedi és ősi kultúra, valamint kultúrák keveredése, mindezek egyedülállóvá, megismételhetetlenül változatossá és gyönyörűvé teszik ezt a szigetvilágot. Itt a pihenésre vágyók, az aktív kikapcsolódást keresők, a polinéz kultúra iránt érdeklődők, és a trópusi tenger élővilágának szerelmesei egyaránt megtalálják a nekik való programokat.

Utunk során változatos tájakon, vulkánok között, esőerdőkben, völgyekben, kanyonokban, tengerpartokon túrázunk, pálmák övezte strandokon pihenünk, sznorkelezünk, múzeumokat látogatunk, megkóstoljuk a helyi konyhát, és átadjuk magunkat a hawaii életérzésnek.

Kiemelt látnivalók az út során:
- Volcano Nemzeti Park, működő és kialudt vulkánokkal (UNESCO világörökség)
- Pu'uhonua o Honaunau Nemzeti Park, amely bemutatja a hawaii őslakosok életét
- Waipi'o-völgy, a Királyok völgye
- Waimea-kanyon
- Na Pali part
- Hanalei-öböl
- fehér homokos tengerpartok
- csendes-óceáni élővilág
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. szeptember 28. -
2017. október 09.
2017. szeptember 27. -
2017. október 10.
A jelentkezés lezárult.
2017. július 23.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Hawaii-szigetek: Big Island, Maui alapprogram után! Kauai szigete a legkevésbe turistás, egyben a legvadregényesebb sziget, kétségtelenül a túrázók Paradicsoma, ahol rendkívül látványos túrák és egyéb aktív programok sokasága vár. A kiegészítő program felára: 199.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni! A kiegészítő program az alapprogram utolsó napján indul, amikor is Maui szigetéről Kauai szigetére repülünk. Számodra a teljes program tehát 2017. május 7-én /  szeptember 18-án indul Hilóból (Big Island), és 2017. május 22-én / október 14-én ér véget Lihueben (Kauai)! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 4 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Big Island: Hilo
 

Érkezés a Hawaii-szigetek legnagyobbikára, Big Islandra (Hawai'i). A repülőtérről mintegy másfél-két órás autózással érjük el szállásunkat, amely a sziget keleti partján, Hilo városában található, ahol kipihenjük az ide vezető hosszú repülőút fáradalmait. Szállás szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Big Island: Volcanoes Nemzeti Park, Halema'uma'u-kráter
 

Reggeli után kb. egy órás autózással érjük el utunk egyik fénypontját, a Volcanoes Nemzeti parkot. Először megtekintjük a látogatóközpontot, ahol képet kapunk a vulkáni működés aktuális állapotáról, majd autóval körbejárjuk a Kilauea (öklendező) kalderát, s elmegyünk egy kilátóponthoz, ahonnan remek rálátás nyílik a Halema'uma'u kráterben fortyogó lávatóra. Innen tovább autózunk ezen a különleges vulkanikus tájon át. Természetesen meg-megállunk a leglátványosabb kilátópontokon nézelődni, fényképezni, és ahol lehetőség van, rövid sétát teszünk a még mindig aktív vulkáni talajon. Egy rendkívül érdekes 500 éves lávabarlangot is megtekintünk, amely a Jurassic Parkot idéző buja, esőerdei környezetben, hatalmas páfrányok között bújik meg. A közeléből indul a park egyik legnépszerűbb trekking túrája, a Kilauea Iki út, ahol mi is teszünk egy pár órás, mintegy 6-7 km hosszú túrát. Először erdőben haladunk, majd egy, az 1959. évi kitörés során kiömlött, majd megszilárdult lávafolyamon át haladunk a Kilauea-kráterben. A túra végeztével leautózunk az óceán partjára. Innen indul egy gyalogtúra megkövült lávafolyásokon át arra a pontra, ahol a fortyogó láva jó eséllyel aktuálisan is az óceánba ömlik, ezt a látványt azonban holnapra tartogatjuk, mert a másik oldalról az aktív lávafolyás általában könnyebben megközelíthető. Itt, az óceánparton várjuk be a napnyugta fényeit. Hazafele úton még egyszer visszatérünk a Halema'uma'u kráterhez, hogy a sötétben is lássuk a fortyogó lávató különleges fényeit, végül szállásunkra utazunk. Szállás: szálló.
Kilauea Iki túra, táv: 6-7 km, szintkülönbség: 120 m le, 120 m fel, menetidő: 2-3 óra.

3

 
Big Island: Akaka-vízesés, Onomea-öböl, Ahalanui, Kalapana
 

Ma ismét Hawaii keleti partján, Hilo környékén kirándulunk. A nyugati parttal ellentétben Hilónak és környékének a klímája sokkal esősebb, nedvesebb, így a növényzet is zöldebb, bujább. Délelőtt egy igazi trópusi dzsungelt fogunk meglátogatni, vízesésekkel, esőerdei növényzettel. Szállásunkat elhagyva északnak fordulunk, és kb. 1 órás autózás után érjük el az Akaka Falls parkot, ahol két szép vízesést is megnézhetünk. Egy körtúrán haladva előbb a 30 méter magas Kahuna vízesést érjük el, majd következik a 140 méter magasról alázúduló, festői Akaka vízesés. Továbbindulva ráfordulunk a partmenti panorámaútra, mely igazán vadregényes környezetben kanyarog az Onomea-öböl mentén. Itt megnézhetjük a Hawaii Trópusi Botanikus Kertet, ahol rengeteg színes virágot és növényritkaságot láthatunk, majd egy régi öszvérútra rátérve egyedülállóan varázslatos erdei ösvényen túrázhatunk le egészen az óceán partjáig. Túránk után Hilo érintésével egy újabb különleges helyszínre utazunk: az Ahalanui Parkban egy szabadtéri medencében a hőforrások víze keveredik az óceánból becsapó hullámokkal! S a nap leglátványosabb része ennyi látnivaló után is még hátravan! Kalapanába autózunk, ahonnan kerékpárt bérelve tekerhetünk a Föld egyik leglátványosabb szegletére, ahol az új föld, Hawaii szigete nap, mint nap nő, bővül, születik - ahol az izzó lávafolyás az óceánnal találkozik! Garantálni természetesen semmit nem lehet, a lávafolyás aktuális állapota, intenzitása, helyzete folyamatosan változik, de mivel a Kilauea legutóbbi, 1983-as kitörése óta gyakorlatilag folyamatosan aktív, jó esélyünk van ezt az egyedülálló jelenséget megfigyelni! Terveink szerint napnyugta környékén érkezünk a lávafolyáshoz, amely az esti sötétben sokkal látványosabb, s már sötétben tekerünk vissza autóinkhoz, így fejlámpa az esti vulkánnéző kiránduláshoz nélkülözhetetlen! Az éjszakát ismét a már ismerős szállásunkon töltjük, Hilóban. Szállás: szálló.
Onomea-öböl túra, táv: 2 km, szintkülönbség: 20 m le/fel, menetidő: 1 óra.
Kalapana kerékpártúra, táv: 12 km, menetidő: 1,5 - 2 óra.

4

 
Big Island: Hilo, Kekaha Kai State Park, Kona
 

Az előző, programokban gazdag, hosszú napok után ma kicsit lazábbra vesszük a tempót. Kényelmesen kelünk, megreggelizünk, majd átteszünk székhelyünket Hawaii szárazabb, napsütésben gazdagabb nyugati partjára. A Mauna Kea és a Mauna Loa négyezer méter fölé magasodó csúcsai között kelünk át Kona városába. Elfoglaljuk új szállásunkat, ahol ismételten 3 éjszakát fogunk eltölteni, majd Hawaii egyik legszebb tengerpartjára igyekszünk. A Kekaha Kai State Parkban ma a rég várt strandolásé a főszerep. A fekete vulkanikus tájban oázisszerűen zöldellő, pálmafákkal szegélyezett eldugott kis öbölben valóban a Paradicsomban érezhetjük magunkat! Aki a túrázást sem tudja feladni, az sem panaszkodhat: a lávafolyásokon át egy keskeny ösvény vezet Makalawena fehér homokos álomstrandjaira. Felettünk a végtelenbe nyúló kék ég, körülöttünk a vulkáni tevékenység alakította táj, álomszép tengerpartok, előttünk a messzeségben a kékeszöld tenger. Szállás: szálló.
Makalawena túra, táv: 5 km oda-vissza, szintkülönbség: 10 m, menetidő: 1 óra.

5

 
Big Island: Kealakekua-öböl, Pu'uhonua o Honaunau N.P.
 

Miután megreggeliztünk, déli irányba indulunk és bő fél órás autózás után elérjük a Kealakekue Öböl Történeti Parkot. A gyönyörű öböl fontos vallási helynek számít a hawaii őslakosok számára, valamint itt lépett a szigetvilág partjára először európai ember, James Cook kapitány személyében. Északról lávafolyások, délen pedig alacsony hegyek zöld lejtői határolják ezt a méltán népszerű partot. Itt megtekintjük Cook kapitány emlékművét, majd tehetünk egy rövid gyalogtúrát a környéken, vagy lazíthatunk a tengerparton, ahol a vízben sznorkellezve megismerkedhetünk a rendkívül változatos tengeri élővilággal. A Kealakekua-öböl szomszédságában találjuk a Pu'uhonua o Honaunau Nemzeti Parkot. A védett Honaunau-öbölben volt valaha az őslakosok vezéreinek a rezidenciája, melyek mögött volt egy védett hely, ahol a törvényszegők oltalmat lelhettek. Itt egy egyedülálló szabadtéri múzeumban ismerkedhetünk meg az őslakosok mindennapi életvitelével, szokásaival, építészetével, művészetével. Láthatunk szobrokat, házakat, megismerkedhetünk az őslakosok hiedelemvilágával, babonáival. Mielőtt lemenne a nap, még meglátogatjuk a Big Island talán legjobb sznorkel helyét, a parktól északra található Two-Step partot. Itt nincs homokos part, hanem a valaha a tengerbe ömlött, feketén megszilárdult lávafolyamokról ereszkedhetünk a vízbe, ahol megint átadhatjuk magunkat a vízi élővilág csodálatának. Szállás: szálló.

6

 
Big Island: Waipi'o-völgy, Mauna Kea
 

Ma a szigetvilág egyik legszebb völgyében, a Waipi'o-völgyben fogunk túrázni. Nagyjából 1,5 – 2 órás autózás után érjük el a sziget északi részét, ahonnan túránk indul. A völgyet sokszor nevezik a Királyok Völgyének, de hawaii neve is találó: Görbe víz. Meredek, 600-700 méter magas falak határolják, oldalukon rengeteg vízeséssel. A Waipi'o-folyó által mélyített völgy a környező hegység hét völgyének legnagyobbika, a helyiek szemében szent hely. Az európaiak érkezése előtt több ezer ember lakta a völgyet, majd később a kínai bevándorlók költöztek ide. 1946-ban egy durva cunami az egész völgyet letarolta, majd az elkövetkező két évtizedben többször is elárasztotta a víz a területet. Emiatt mára csupán néhány lakója maradt Waipi'o-nak. Először egy kilátóból gyönyörködhetünk a látványban, majd egy meredek kocsiúton ereszkedünk le a völgybe, ahol fekete homokos strand fogad minket. Úszni veszélyes az erős áramlatok miatt, de a parton állva jót lehet hullámfürdőzni. A strandon elfogyasztjuk piknik ebédünket, élvezzük ezt a különleges szegletét a szigetnek, majd kimerítő emelkedő következik ugyanott, ahol lejöttünk, hogy elérjük autónkat. A nap fénypontja azonban még csak ezután következik: napnyugtanézésre indulunk a Hawaii-szigetek legmagasabb vulkánja, a Mauna Kea lejtőire. A vulkán csúcsának tengerszint feletti magassága 4205 méter, de ha a lábától a csúcsáig mérjük, a tengerszint alatti részeket is beleértve, akkor 10200 méteres magasságával a legmagasabb vulkán és egyben a legmagasabb hegy a Földön! A csúcsra csak speciális engedéllyel és terepjárókkal, vagy egy 8 órás gyalogtúra keretében lehet felmenni, így mi a 2800 méteres magasságban létesített látogatóközpontban várjuk be a napnyugtát, illetve a sötétedés után kezdődő csillagnézést. A késő esti órákban érkezünk vissza szállásunkra. Szállás: szálló.
Waipi'o túra táv: 4 km, szint: 300 m le, 300 m fel, menetidő: 2 óra.

7

 
Big Island: Kau Bay, Maui: Makena Beach
 

A mai napon elhagyjuk a Nagy Szigetet, hogy a Hawaii-szigetek egy nem kevésbé látványos tagján, Mauin folytassunk kalandozásunkat. Sőt! "Maui no ka 'oi!" Maui egyszerűen a legjobb! Így mondják a helyiek, nem véletlenül, hiszen a látnivalók legszélesebb skáláját találjuk ezen a mesés szigeten! De a délelőtt folyamán még Big Island egyik álomszép strandján, egy gyönyörű, fehér homokos öbölben lazíthatunk, hogy aztán a kora délutáni órákban egy mindössze fél órás repülés után már Maui-szigetén, Kahului repterén landoljunk. Innen a közelben található szállásunkra utazunk, ahol az elkövetkező 5 éjszakát fogjuk tölteni, majd napnyugtanézésre indulunk Maui egyik legkedveltebb szörfös partszakaszára, a Makena Beach-re. Szállás: szálló.

8

 
Maui: Haleakala-kráter (2969 m), Pu'u'ula'ula csúcs (3055 m)
 

A napkeltenézés a Haleakala-kráter pereméről kétségtelenül a Maui kirándulások egyik leglátványosabb programpontja. Így ma ugyancsak korán kelünk, és hajnali 3:30 órakor már kocsiba is pattanunk, hogy még pirkadat előtt a csúcsrégióba érhessünk. Itt fejlámpáink fénye mellett egy 5-10 perces sétával felkapaszkodunk a közeli Pá' K'oao csúcsra, ahol bevárjuk, ahogy a felkelő Nap aranyszínűre festi alattunk a vulkáni kalderát és a környező csúcsokat. Minden reggel rengeteg érdeklődő gyűlik itt össze ezt a gyönyörű pillanatot átélni, de a többség utána el is hagyja a csúcsrégiót, s visszamegy a tengerpartra. Mi ellenben most leszünk csak elemünkben, hisz miután gyorsan körbenézünk Maui legmagasbb pontján, a 3005 méter magas Pu'u'ula'ula csúcson, a Hawaii-szigetvilág egyik legszebb túrájára indulunk: leereszkedünk a Haleakala-kráterbe! Gyönyörű, színes vulkanikus tájban visz az utunk a Sliding Sands ösvényen haladva, s ahogy a vulkáni kúpokat kerülgetjük, lépten-nyomon a környék különleges, endemikus növényei, a Silversword szépséges példányai tűnnek fel az ösvényünk mellett. Mintegy 2 óra és 6,3 km ereszkedés után érünk el egy pihenőpontot, ahol a magunkkal hozott elemózsiából megebédelünk. Innen nagyjából szintben, néhol kisebb emelkedőket leküzdve haladunk újabb 6 km-en át, további vulkáni kúpokat érintve a következő táborhelyig, ahol a sziklafalak lábánál álló menedékház mellett gyűjtünk erőt a felfele vezető kaptatóhoz. Kontrasztként itt már zöld táj, üde növényzet fogad. Felfele újabb 6 km és közel 350 m szintemelekedés áll előttünk, de az egyedülálló látvány kétséget kizárólag minden fáradtságáért kárpótol. Élményekben gazdagon térünk vissza szállásunkra, s ma este biztosan nem kell altatni senki sem! :) Szállás: szálló.
Haleakala túra, táv: 18 km, szintkülönbség: 900 m lefele, 400 m felfele, menetidő: 6-7 óra.

9

 
Maui: Nakalele Blowhole, Honolua-öböl, Lahaina
 

A tegnapi nagy túrázás után ma egy lazulósabb nap következik: látványos autós körtúrát teszünk Nyugat-Maui partvonala mentén. Utunk első szakasza a Hana felé megszokott keskeny, kanyargós útvonalon visz, több szép kilátóponttal a meredek partvonalra. Fotószünetek után az első gyalogos túránk a Nakalele Blowhole-hoz, az óceánpart egy különleges szegletébe visz: meredek ösvény vezet le egy sziklában tátongó lyukhoz, melyen át a felcsapó hullámok szabályos időközönként 10-15 méter magas, gejzírhez hasonló vízoszlopban törnek a magasba! Következő megállónk a sziget egyik legjobb sznorkelező helyének számító Honolua Bay. Az öbölben különösen tiszta a víz, s nagyon gazdag az állatvilága, színes halak sokasága vár, s jó eséllyel tengeri teknőst is láthatunk. A búvárszemüveget ma semmiképp ne felejtsük otthon! A sznorkelezés után Lahaina városába utazunk. A sziget korábbi fővárosa amolyan Szentendre szerű hangulatos kisváros, színesre festett, öregebb házakkal, ahol a tengerparti sétányon korzózva éttermek, szuvenirüzletek, művészeti galériák, fagyizók sokasága fogad. A városka főterén áll egy óriásira nőtt, rendkívül látványos banyan-fa, amit természetesen mi is megtekintünk. Lahainában lesz arra is időnk, hogy megkóstoljuk a helyi specialitásokat: a Hard Rock Cafétól a Bubba Gump Shrimp étteremig rendkívül széles a választék. Ma időben próbálunk visszatérni szállásunkra, mivel holnap ismét egy programokban nagyon gazdag nap következik! Szállás: szálló.

10

 
Maui: "Road to Hana", Pipiwai-ösvény, Wai'anapanapa State Park
 

A "Road to Hana", azaz a sziget északi partvonalán, Hana kisvárosáig vezető autóút szintén Maui kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik. A partvidékre lélegzetelállító kilátást nyújtó panoráma útvonal 617 kanyarral megtűzdelve kanyarog a sziget északi, buja növényzettel benőtt oldalán, 56 egysávos hídon kelünk át, alattunk-felettünk meredek sziklafalak, az út mentén szebbnél-szebb vízesések sokasága, trópusi növényzet, színes virágok, néhány hangulatos kisváros... Reggel érdemes korán útra kelnünk, mert itt 15 mérföld/óra átlagsebességnél gyorsabban nem igazán lehet haladni! A kirándulók többségével ellentétben mi egyenesen Hanáig hajtunk, majd szép sorban, visszafelé csorogva vesszük sorra a fő látnivalókat, a tömeget így elkerülve. Első megállónk az Ohe'o Gulch nevezetű sziklamedencéknél lesz, ahol egy hegyipatak több sziklamedencét kialakítva, kisebb-nagyobb vízeséseket formálva éri el az óceán vulkanikus partvonalát. Ha a vízállás lehetővé teszi, itt akár fürdőzni is lehet a sziklamedencékben! Előbb azonban vár ránk Maui másik legkedveltebb túrája, a Pipiwai-ösvény! A Waimoku-vízeséshez tartunk, ahova rendkívül változatos tájon át visz az utunk: a patak folyását követve kisebb-nagyobb vízesések mellett, fenséges mangó-fák alatt haladunk, érintünk egy óriásira nőtt banyan-fát, majd egy hatalmas, különleges bambusz rengeteg következik. A bambuszerdőt elhagyva egy katlanba jutunk, ahol immár trópusi növényzet között tűnik fel előttünk a 120 méteres magasságból lezúduló Waimoku-vízesés. A már ismerős útvonalon túrázunk vissza kocsinkhoz, majd a Wai'anapanapa State Park következik. Az itt található fekete láva strand a buja zöld növényzettel körbevéve mindenkit lenyűgöz. Strandolhatunk, de egy kisébb túrára is indulhatunk a tagolt vulkanikus partvonal mentén. Innen hazafelé tartva megállunk még néhány szép vízesésnél, majd az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra e tartalmas nap után. Szállás: szálló.
Pipiwai túra, táv: 6,5 km, szintkülönbség: 265 m fel/le, menetidő: 3 óra.

11

 
Maui: Molokini-kráter, Makena Beach
 

Utolsó Mauin töltött napunkon a pihenésé és a strandolásé a főszerep. A délelőtt folyamán szabadprogram van: a szállásunkhoz közeli tengerparton lazulhatunk, de aki valami igazán különlegesre élményre vágyik, azokkal lehetőségünk lesz egy fakulatív kirándulás keretében a világ egyik legjobb sznorkelező helyén merülni, a Molokini-kráternél. Az óceánból félig kiemelkedő félhold alakú sziget tulajdonképpen egy vízzel borított vulkáni kaldera, ahol mesés víz alatti élővilág fogad. Délelőtt legjobbak a fények, s ilyenkor általában nyugodtabb a tenger is. Ez a program kora délután ér véget. Délután az első esti napnyugtanézésből már ismerős Makena Beach-re igyekszünk, ahol kedvünkre strandolhatunk, hullámfürdőzhetünk az újabb napnyugtát bevárva. Ez a partszakasz annyira különleges, hogy ide érdemes visszatérni! Búcsúvacsoránkat egy kellemes tengerparti étteremben költjük el, ahol átbeszélhetjük hawaii utazásunk legszebb élményeit. Szállás: szálló.

12/+1

 
Mauai: Kahului / Kauai
 

Azon utasaink, akik csak az alapprogramon vesznek részt, a választott repülési útvonal függvényében ma megkezdik hazautazásukat.

Akik a hosszabbításra is jönnek, azokkal a mai napon elhagyjuk a Mauit, hogy a Hawaii-szigetek legvadregényesebb tagján, Kauain folytassuk túránkat.  A Kert-szigetnek is nevezett Kauai kétségtelenül a túrázók Paradicsoma. Látványos, és nem éppen könnyű túraútvonalak sokasága hálózza be a Waimea-kanyon környékét és az elhíresült Na Pali partvonalat, így mi is igazán élménydús és aktív napoknak nézünk elébe! Miután átrepültünk Kauai szigetére, először is elfoglaljuk szállásunkat, ahol az elkövetkező 5 éjszakát töltjük majd. Várhatóan késő délután, kora este érkezünk csak meg szállásunkra, így a mai napon már csak egy esti sétára futja a környéken. Szállás: szálló.

13/+2

 
Kauai: Waimea-kanyon, Kalalau-kilátó, Pihea-ösvény
 

Miután az előző napokon alapvetően csak strandoltunk, s alaposabban kipihenhettük magunkat, a mai nap ismét a túrázásról szól. Reggeli után kb. egy órás autózással érjük el a Waimea-kanyont, mely hasonlít a Grand Canyonra, és kétségtelenül a Hawaii-szigetvilág egyik leglátványosabb természeti képződménye. Rövid sétát teszünk az egyik legszebb kilátópontnál, de a kanyonba vezető túrát a későbbi napokra tartogatjuk. Rövid autózással most a Kalalau-kilátóba igyekszünk, ahol felülről csodálhatjuk meg Kauai szigetének leghíresebb  tengerpartját, a Na Pali partszakaszt. A zöld növényzet borította meredek sziklabordákat több hollywoodi filmben (Jurassic park, King Kong) is megörökítették. A Puu O Kila kilátóból indul Pihea-ösvény, amely egy kilátópontra vezet. Négy km hosszú gyaloglás vár ránk, számtalan megtorpanásra és fényképezésre késztető kilátóponttal. Innen nem vezet út partra, a Na Pali partot a tenger felől holnap felezzük majd fel! A Pihea-csúcson megpihentünk egy kicsit, majd visszatérünk túránk kiindulópontjához. A délutánt a keleti part egyik szörfösök által különösen kedvelt öblében, a Kealia Beach-en töltjük, ahol az öböl egyik hullámoktól védett szegletében mi is bátran megmártózhatunk az óceánban, vagy a partról csodálhatjuk a szörfösök mutatványait. Szállás: szálló.
Pihea-ösvény túra, táv: 4 km, szintkülönbség: 50 m fel/le, menetidő: 2 óra.

14/+3

 
Kauai: Kalalau-trail, Hanakapiai-vízesés
 

Reggel ismét autózunk egy órát, hogy aztán Kauai északi partján a Hawaii-szigetek talán legszebb, de mindenképpen leghíresebb túrájára induljunk. A Kalalau-túra a Na Pali partvonal mentén halad, a teljes útvonal bejárásához 2-4 nap és speciális engedély szükségeltetik, ám az útvonal első, ugyancsak látványos szakaszát mi is bejárhatjuk egy egésznapos túra keretében. Az előző nap felűlről megtekintett, zölddel borított, meredek, néhol pengeéles sziklaformációkat most más szemszögből, alulról csodálhatjuk meg. A Ke'e Beach-től a Hanakapiai Beach-re mintegy másfél óra alatt jutunk el a partvonal mentén kanyargó, csúszós ösvényen. A strandon jókat lehet hullámfürdőzni, de az óceánba beúszni tilos, mert az erős tengeri áramlatok rendkívül veszélyesek! Az óceánban fürdés helyett inkább a Hanakapiai-vízesések felé vesszük mi is az irányt, amely további két órás túrát jelent a buja növényzettel benőtt, vadregényes tájban, a patak folyását követve. A vízeséshez érve elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiákat, s  megmártózhatunk a vízesés lábánál található hűs vízű medencékben is. Visszafelé ugyanezen az útvonalon haladunk. Túránkat igyekszünk úgy időzíteni, hogy a napnyugta egyedülálló fényeit a Kalalau-túra egyik szép kilátópontjáról élvezhessük. Sötétedés után, a kora esti órákban utazunk vissza szállásunkra. Szállás: szálló.
Kalalau trek a Na Pali parton, táv: 13 km oda-vissza, szintkülönbség: 550 m le, 550 m fel, menetidő: 6-7 óra.

15/+4

 
Kauai: Poipu Beach Park, Waimea canyon trail, Waipoo Falls
 

Ma délelőtt a sziget déli, naposabb szegletébe, a Poipu Beach Park fálmafákkal övezett strandjára utazunk, ahol a védett öbölben biztonsággal  megmártózhatunk az óceán hullámaiban. Érdemes hozni a sznorkel felszerelésünket, mert itt is színes víz alatti világ fogad. A parton gyakran láthatunk hawaii barátfókákat melegedni, néhány méternél jobban nem szabad megközelíteni őket, erre lelkes önkéntesek figyelmeztetnek is a kifeszített kordonokkal, táblákkal. Miután feltöltődtünk fénnyel, az előző napokról már ismerős Waimea-kanyon felé vesszük az irányt. Akkor több kilátópontról is megcsodáltuk már a színes kanyon meredek sziklalfalait és a mélybe zuhanó vízeséseket, most azonban testközelből is átélhetjük mindezt! A Pu'uhinahina kilátóból indulunk a szemközt látható Waipo'o vízesésekhez. Mintegy 30-40 perc túrázás és 2,5 km megtétele után már ott is állhatunk az alattunk mélybe szakadó vízesés tetején. A legtöbb túrázó csak idáig jön és itt visszafordul, mi azonban lekapjuk a bakancsunkat, átkelünk a patakon, és szebbnél szebb kilátókat érintve túrázunk tovább a kanyon sziklapárkánya mentén. Csak helikopterek köröznek fölöttünk, földi halandó errefelé ritkán jár. Az ösvényünk hamarosan sűrű erdőségekbe kanyarodik, ahol meg sem lepődnénk, ha egyszerre csak egy kíváncsi tekintetű dinó bukkanna fel, amely valahogy itt felejtődött a Jurassic Park forgatása közben... A Koke'e Nemzeti Park látogatóközpontjánál térünk vissza a civilizációba, ahonnan visszaautózunk szállásunkra. Szerencsés esetben a kanyon pereméről tudjuk elcsípni a napnyugta utolsó fényeit, mai pompás túranapunk megkoronázásaként. Szállás: szálló.
Waimea-kanyon trail, táv: 9 km, szintkülönbség: 450 m le, 450 m fel, menetidő: 5-6 óra.

16/+5

 
Kauai: Wailua-vízesések, Wailau-folyó, Hanalei-öböl
 

Utolsó napunk nagy része leginkább a pihenésről szól, de ismét van lehetőség az aktív kikapcsolódásra is. Előbb a környék egyik legszebb vízesését, a Wailua Falls-t keressük fel, majd a Wailua-öbölben strandolhatunk kedvünkre. Aki azonban több aktivitásra vágyik, azokkal egy négy-öt órás fakultatív kajaktúrára indulhatunk a Wailua folyón. A Hawaii szigetvilág egyetlen hajózható folyója 20 km hosszú, s az egyik oldalágban egy nagyszerű kajaktúra tehető, kis kirándulással egybekötve. Víz fölé benyúló fák és nádasok mentén evezünk egy csendes kis öbölbe, ahol partra szállva gyalogosan indulunk a sűrű dzsungelben a Secret Falls, azaz a Titkos Vízesések felé. A vízesés alatt egy medencében megmártózhatunk, majd visszatúrázva a kajakjainkhoz tehetünk egy kis kitérőt a folyó egy másik, vadregényes mellékágába is. Miután kieveztük magunkat, mi is bekapcsolódhatunk a strandolásba a Wailua-öbölben, majd Hanalei felé vesszük az irányt. Színes házaival a városka hangulata Lahainát idézi, de ez a kisváros csendesebb, emberközelibb. Utolsó vacsoránkat központ hangulatos étterméiben, vagy "Food truck"jai mellett költhetjük el, s vétek lenne kihagyni desszertnek a macadamia diós shake-et. Levezetésként sétálhatunk még egyet a Hanalei-öböl mentén, majd visszautazunk szállásunkra. Szállás: szálló.

17/+6

 
Kauai: Kapa'a
 

Reggel csomagolunk, majd a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hosszú utazásunk Magyarországra.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés