Grúzia

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Ezen az úton mindenki garantáltan megtalálhatja mindazt, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel.  Változatos programunk látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek is, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok, zarándokhelyek, barlangvárosok szerepelnek ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások és borvidékek meglátogatása is. Utunk során elmélyedhetünk a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Kiemelt látnivalók az utazás során:

Grúzia
- Tbiliszi
- Mtskheta templomegyüttes (UNESCO világörökség)
- Fekete-tenger
- Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO világörökség)
- a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei
- Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Kutaiszi, Zugdidi, Svaneti, Mestia
 

Érkezés Kutaiszi repülőterére, ahonnan bérelt buszunkkal rögtön továbbindulunk a Kaukázus hegyei közé. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, és beérünk a hegyek közé. Továbbhaladva érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít kultúrája. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestiába, Svaneti tartomány fővárosába kora délután érkezünk meg. Szállás két éjszakára Mestiában, vendégszálláson, helyi családnál a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe. Szállás: magánszálláson, ellátás: vacsora.

2

 
Mestia
 

Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Reggel busszal közelítjük meg délelőtti túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Ebédre visszatérünk Mestiába. Délután lehetőség van fakultatív program keretében bérelt dzsipekkel eljutni egészen Ushguli faluig, mely Európa legmagasabban, 2100 méteren fekvő, állandóan lakott települése. Már a faluig vezető út is meseszép hegyoldalakon visz keresztül, de amikor meglátjuk a falut a sok toronnyal, háttérben egy gleccserrel, akkor elfeledjük mindazt a nehézséget, amivel idáig jutottunk a földúton. A falu hangulata olyan, mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 200 m fel, 200 m le, táv: 12 km oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

3

 
Mestia, Kutaiszi
 

Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokban, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben éltek a helyiek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat, és megmásztunk egy svan tornyot indulunk ki a hegyek közül Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet Kutaisziben, melynek hangulata élő piacával, 70es évek házaival visszarepít minket a szovjet időkbe, megnézhetjük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Kutaiszi, Martvili kanyon, Prométheusz barlang, Kutaiszi
 

A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegü, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt gyalogosan, majd csónakokon fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Kutaiszi, Gori, Uplistsikhe, Tbiliszi
 

Reggeli után indulunk Tbiliszibe, de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Folytatjuk utunkat Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahová délután érkezünk meg. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy szállóban, rövid városnézésre indulunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Ismerkedő sétánk során megtekintjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba katedrálist, megkóstoljuk a helyi konyha remekeit, ismerkedhetünk a barátságos helyiekkel. Szállás Tbilisziben, szállóban, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.

6

 
Tbiliszi, Mtskheta, Ananuri, Jvari-hágó, Kazbegi
 

A mai napon Tbilisziből északnak vesszük az irányt, és a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Észak felé haladva az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Ezen az úton sem maradunk látnivalók nélkül. Első megállónk az i.e. V. században alapított Mtskheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, amely Tbiliszitől 28 km-re fekszik, két folyó találkozásánál. Ez az ősi város 800 éven keresztül a grúz birodalom fővárosa is volt. Mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténységének spirituális fővárosa. Tulajdonképpen egy múzeumvárost láthatunk, mely az UNESCO világörökség része. Itt a város katedrálisa és a Jvari templom a fő látványosságok, melyek klasszikus példái a grúz tetragonális templomépítészetnek. A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház a Grúz Ortodox Egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. A 327-ben alapított Jvari-kolostor pedig az ország legszentebb helye, melyet 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Folytatva utunkat megállunk a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. S természetesen megállunk a Jvari-hágónál is, 2379 méter magasan, ahonnan egy lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol helyi családoknál szállunk meg két éjszakára, a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ahol két éjszakát töltünk, ellátás: vacsora.

7

 
Kazbegi
 

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor túránk során megpillanthatjuk Grúzia legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Ha jó az idő, és jó erőben vagyunk, feltúrázhatunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik, így 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem szeretne gyalogolni, bérelhet a felfelé vezető útra terepjárót. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Késő este bérelt buszunkkal megkezdjük utunkat a kutaiszi repülőtérre, hogy repülőjáratunk indulásának függvényében megkezdjük utazásunkat Budapestre. Szállás Kazbegiben, magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

8

 
Kazbegi, Kutaiszi, hazautazás
 

A mai napon kora hajnalban megérkezünk a kutaiszi repülőterére, ahonnan a repülőgép indulásának függvényében hazautazunk.

Az oldalon látható képeket Bodon Pál, és Csonka Gábor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés