Grönland

A jeges zöld sziget

Út ára tartalmazza

- a sátrazás árát, (további szálláslehetőséget lásd a Szállás résznél lejebb.)
- a hajójegyet Ilulissat és a Disko-sziget között oda-vissza és Ilulissat és Oqaatsut között egy irányban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket és a repülőtéri illetékeket,
- a biztosítást,
- az étkezést,
- a belépőket
- a fakultatív programokat. (Kutyaszánbérlés, programlehetőségek Ilulissatban)

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Budapestről Gröndlandra nem lehet biztosított átszállással repülni, ezért várhatóan szükség van tranzitszállásra legalább az odafelé úton Koppenhágában. A tranzitszállás árát és az itt fellépő költségeket (pl.: taxi) a részvételi díj nem tartalmazza.

Várhatóan két repülőjegyre lesz szükségünk:
Budapest - Koppenhága - Budapest repülőjegy tájékoztató ára illetékekkel együtt: 40.000 - 90.000 Ft.
Koppenhága - Kangerlussuaq - Ilulissat - Kangerlussuaq - Koppenhága repülőjegy tájékoztató ára illetékekkel együtt: 300.000 - 400.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 

Utazás

repülővel, hajóval és gyalog.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túrák önmagukban nem megterhelőek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Ha szoktál időnként túrázni, vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Grönlandi utazásunk során kétféle szálláslehetőség közül választhatunk. Az alapárban a sátras szálláslehetőség tartozik, de felár ellenében lehetőség van épített szálláson aludni.

Sátrazás:
Kempingezni saját sátorban és felszereléssel fogunk. Grönlandon bevett szokás a sátrazás, de az európai értelemben vett kemping fogalom nem ismert. A kempingek általában nagyon szép helyeken fekszenek, de felszereltségük minimális. Az egyes települések jelölnek ki sátrazóhelyeket, de azokat nem kötelező igénybevenni, így a lenti lista a várható táborhelyeink jellemzését tartalmazza, de ettől a túra során eltérhetünk. Mindezekből az is következik, hogy a települések fel vannak arra készülve, hogy a környéken táborozók alapvető igényeit kiszolgálják - pl.: természetes, hogy van nyilvános WC, nem ritka, hogy egy kávézóban amúgy zuhanyozni is lehet stb.
Kangerlussuaq: Közvetlenül a reptér mellett található kemping részben a repülőtér infrastruktúráját használja. WC, vezetékes ivóvíz, bolt, étterem a helyszínen vagy sétatávolságon belül lesz. (1 éj)
Ilulissat: A település szélén álítjuk fel táborunkat, a kempingnek infrastruktúrája gyakorlatilag nincs. Mosdóba, zuhanyozni a kb 15-20 perc sétatávolságra lévő hostelba fogunk elmenni. (3 éj)
Qeqertarsuaq: A kemping a településtől 30 perc sétára pazar természeti környezetben fekszik. Ivóvíz patakból, WC, tűzrakóhely. Zuhanyozni a városban lehet.
Az utazás folyamán egy éjszakát Ilulissatban épített szálláson töltünk a csoport másik felével együtt.

Épített szállás:

Az épített szállások általában hostelek, ritkább esetben magánházak. Tiszta, pici, minimális bútorzattal rendelkező 2-4 ágyas (időnként emeletes ágyas) szobákra számíthatunk. Fűtés és melegvíz mindenhol van. A vizesblokk általában a folyosón található. A hostelekben közös kis konyha és étkező található. Grönlandon nem mindenhol van csatornázás vagy központi vízhálózat így előfordulhatnak elsőre szokatlan megoldások a vizesblokkban. Amennyiben élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, azt jelentkezéskor jelezzétek ügyfélszolgálatunkon. Épített szállásfelár 150.000 Ft.

Terület

Grönland a világ legnagyobb szigete, s habár földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, közigazgatásilag dán fennhatóság alatt áll. Területe hazánkénak több mint hússzorosa, azonban alig 60.000 ember lakja. A tengerpari településeket leszámítva szinte lakatlan. Az ország csupán hatoda jégmentes, a belsejét 2-3000 méter vastag jégtakaró borítja, ami folyamatosan mozgásban van a tenger felé. A nyári évszakban nagy mennyiségű jég zuhan a tengerbe, ezek a hegyek délnyugati irányba vándorolva akár New York magasságáig is eljuthatnak. Egy ilyennek ütközve süllyedt el anno a Titanic is. A lakosok zöme (88%) eszkimó (inuit), valamint kisebbségként a dán betelepülők leszármazottai. Az emberek többsége dánul és inuit nyelven beszél, de a turisták által látogatott helyeken az angolt is megértik. Grönland a tundra éghajlati övbe tartozik, növényzete szegényes, az állatvilágból a jegesmedve, sarki róka, farkas, pézsmatulok, fókafélék, narvál és cetfajok képviseltetik magukat. Utazásunk célpontja a sziget nyugati felének közepén található Disko-öböl és Disko-sziget, melyek nagyjából 350 kilométerre északra helyezkednek el az Északi-sarkkörtől.

Időjárás

A terület éghajlata arktikus. Az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban sem haladja meg a 10-15 fokot. Azonban mivel Grönland nagyon száraz országnak számít, az alacsony hőmérséklet az alacsony relatív páratartalom miatt nem érződik annyira hidegnek. Utazásunk célpontjának, a Disko-öböl környékének időjárását egy déli tengeráramlás határozza meg, így az ottani hőmérséklet kicsit magasabb az átlagnál, nyáron akár a 15 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Az észak-keleti szelek száraz hideg levegőt hozhatnak az Északi Sark felől. Mivel többször kerülünk jégfolyamok, jégmező vagy jéghegyek közelébe, a relatív hőérzet ilyenkor mindig hirtelen leesik. A ruházatot majd ezeknek megfelelően kell kialakítani.

Felszerelés

Grönlandra változatos felszereléssel kell hogy utazzunk. Készülni kell napsütésre, ködös napokra és hűvös estékre is, ezért nagyon fontos a réteges öltözködés. A kényelmes hátizsák és túrázós kis hátizsák mellett a következők lehetnek fontosak: jól záródó és kényelmes túracipő vagy bakancs, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, vastagabb víz és szélálló kabát, sapka, kesztyű, ingek, pólók, polár pulóver(ek), meleg zoknik, napszemüveg (!!), naptej, zsebkés, fejkendő. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Elengedhetetlen a bepróbált sátor és a meleg hálózsák, melynek komfortfokozata -5 és 0 fok közé esik. Mivel a szálláshoz nem jár ellátás, érdemes saját mini konyhát is bekészíteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A WHO ajánlása szerint a Hepatitis B és a veszettség elleni védőoltások javallottak az országba lépőknek. A higiénés körülmények európai színvonalúak. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Fontos a magas faktorszámú naptej is.

Élelem

Az ország elszigeteltségéből adódóan viszonylag drágán szerezhetőek be az élelmiszerek, de mindenhol lesz lehetőség friss kenyeret és hűtést nem igénylő élelmiszereket vásárolni, valamint számos étterem kínál helyi és kontinentális specialitásokat is.

Pénz-ügy

Az ország fizetőeszköze a Dán korona (DKK), amiből egy kb. 40 forintba kerül. A nagyobb helyeken tudunk kártyával fizetni, emellett készpénz (Dán korona vagy Euro ) kivitelét javasoljuk. Grönland a drága országok közé tartozik, hiszen itt szinte semmi nem terem meg, mindent a tengeren túlról kell behozni. A boltok és éttermek árai jóval a magyaroké felett vannak: egy főétel kb. 150 korona, egy ital 30-40 koronába kerül. Költőpénznek napi 3-600 koronát javaslunk, de ez vérmérséklettől függően erősen változhat.

Fakultatív programlehetőségek: lásd a 7. napi program részletesen.

Vám

Magyar állampolgárok vízum nélkül, érvényes útlevéllel utazhatnak az országba. Arra azért érdemes ügyelni, hogy úti okmányunk az ország elhagyása után még 6 hónapig érvényes legyen.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre. 

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 7.865 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 11.825 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 17.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés