Bosznia-Hercegovina

Aktív kalandok Bosznia-Hercegovina elfeledett hegyvidékein.

Bosznia-Hercegovina fiatal országa amilyen közel van hazánkhoz, annyira keveset tudunk róla. Pedig Mosztár, Međugorje és más történelmi városok mellett elképesztő természeti látnivalókat és igazi extrém kalandokat találhatnak az idelátogatók, így nyári aktív programunkat ezért úgy állítottuk össze, hogy ízelítőt kapjunk a központi hegyvidék legszebb részeiből. Első napunkon rögtön ellátogatunk Bosznia-Hercegovina legmagasabban fekvő településére, a hegyek között fekvő Lukomir varázslatos falucskájába, ahol megnézhetjük a háborítatlan vidéki életet és élvezhetjük a hamisítatlan bosnyák vendégszeretetet, túránk során pedig érintjük a döbbenetes szépségű Rakitnica-kanyont is. A bemelegítés után két napos, izgalmas csúcstúrára indulunk a Maglić csúcsára, ám nem szokványos módon, hiszen saját sátrainkban töltünk majd el egy felejthetetlen éjszakát a Montenegróban fekvő Trnovačko-tó partján. Túránk végén egy egész napunk lesz felfedezni a Balkán talán legizgalmasabb fővárosát, a teljesen újjászülető Szarajevót, de egy izgalmas rafting keretében akár megismerkedhetünk a Neretva zúgóival is. Igazi balkáni élménykavalkád vár rád, tarts hát velünk júliusban!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. július 01. -
2020. július 05.
A jelentkezés lezárult
2020. június 07.
1

 
Szarajevó, Bjelašnica, Obalj (1896 m), Lukomir
 

Érkezés várhatóan a kora reggeli órákban Szarajevóba. A reptérről kisbuszunkkal máris a Szarajevóhoz közeli Bjelašnica hegyvidék érintetlen vidékére utazunk. Célunk Umoljani apró települése lesz, ahonnan megkezdjük majd aznapi túránkat. Kopár, mégis gyönyörű hegyek között haladunk a Lukomir felé vezető turistaúton, ahol is egy idő után jelzetlen ösvényre tévedünk helyi vezetőnk segítségével. Itt aztán keményebb kaptatók következnek, mindaddig, amíg fel nem érünk a környék legszebb panorámáját kínáló Obalj csúcsára. A csúcstámadás után rövid úton jutunk le a hegyek között megbúvó aprócska Lukomirt falujába. Lukomir azért vált híressé, mert 1495 méteres tengerszint feletti magasságával Bosznia-Hercegovina legmagasabban fekvő települése és egy élő skanzen is egyben, lakói pedig a téli hónapok kivételével várják az erre tévedő turistákat amellett, hogy legtöbben mezőgazdasággal és állattartással foglalkoznak. Egy helyi étteremben fogyasztjuk majd el igazi bosnyák ebédünket, majd az ebéd után Lukomir mellett tehetünk még pár kisebb túrát, hiszen a település alatt 800 méter mélyen terül el a döbbenetes Rakitnica-kanyon, illetve pazar panoráma tárul elénk a szomszédos Visočica-hegységre is. Visszafelé úton már egy másik ösvényt választva, a Rakitnica-kanyon felső részének szélén haladva jutunk vissza Umoljaniba, ám utunkat még végig követi majd a környék elképesztő látványa. Túránk végén egy hangulatos hegyvidéki panzióban alszunk meg Umoljaniban, ahol első este természetesen megismerkedünk egymással, illetve a helyi jellegzetes ételekkel és finom bosnyák sörökkel. Túratáv: 16 km, szint: 800 méter, menetidő: 6-7 óra. Szállás: szállóban.

2

 
Szarajevó, Tjentište, Prijevor, Trnovačko-tó (1517 m)
 

Korai ébredés után gyorsan összepakolunk, majd egy jó 3 órás vadregényes utazás vár ránk a Sutjeska Nemzeti Park csodálatos kulisszái közé. Útközben Bosznia-Hercegovina gyönyörű hegyvidékeit szeljük át, majd a távolban egyszer csak már feltűnik az ország legmagasabb csúcsa, a 2386 méteres Maglić. Utazásunk utolsó szakasza egy kátyús erdei úton vezet majd Prijevorig, innen veszi majd kezdetét első napi, nem túl megerőltető túránk. Kemping felszerelésünket és két napi elemózsiánkat bekészítve indulunk el a Trnovačko-tó felé, majd alig 1 órás túrázás után elhagyjuk Bosznia-Hercegovinát, és a zöldhatáron átlépünk Montenegró területére. Innen aztán már csak egy erős kaptató vár ránk, hogy megérkezzünk az 1517 méteren fekvő varázslatos tóig. Montenegró egyik legszebb magashegyi tava igazi paradicsom a kempingezőknek, így egy arra alkalmas helyen közel a tóhoz mi is felállítjuk sátrainkat, majd főzőcskézéssel, fürdéssel, vagy épp helyi alkoholos italok mérsékelt fogyasztásával üthetjük el időnket. A naplemente fényeit már a tó partján ülve élvezhetjük, miközben az utolsó napsugarak vörösre festik a fölöttünk magasodó Maglić mészkő óriását. Időben lefekszünk, mert következő nap hajnalán már a csúcs felé fogunk tartani. Szállás: kempingben, saját sátorban. Ellátás: reggeli Umoljaniban. Túratáv: 6,5 km, menetidő: 3 óra, szintkülönbség: 150 méter fel, 300 méter le.

3

 
Trnovačko-tó (1517 m), Maglić (2386 m), Prijevor, Szarajevó
 

Kemény napunk lesz, így szokás szerint korán kezdünk. Hajnali reggeli és gázfőzős kávé után a csúcstámadáshoz szükséges cuccokkal elindulunk a Maglić tömbje felé. Először megkerüljük a tavat, majd egy meredek, csúszós, kellemetlen törmeléklejtőn másfél-két órás kaptató után érünk fel a hegycsúcsunk felé vezető gerincre. Az izzasztő emelkedőn cserébe egyre inkább kirajzolódik az alattunk elterülő Trnovačko-tó szív alakja. Már első nagyobb pihenőnknél csodálatos panoráma vár ránk, hiszen belátjuk majd a montenegrói határvidék legszebb hegyeit, de szép idő esetén ellátunk majd egészen a Durmitor tömbjéig is. A túraösvény innentől már megszelídül, így kisebb-nagyobb emelkedők és csodálatos kilátások után érkezünk meg a Maglić alatti utolsó szakaszra. Itt elrakjuk túrabotjainkat, hiszen egy kb. 20 méteres szakaszon kezünket is használni kell a sziklás részen, ám innen már csak pár perc séta, hogy mi is Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsán álljunk. Pihenő, piknik és rengeteg fotó után aztán visszaindulunk a Trnovačko-tó felé, ahová a kora délutáni órákban érkezünk majd meg. Rövid pakolás és ebédszünet után aztán visszaindulunk Prijevor parkolóáig, és elbúcsúzunk ettől a varázslatos vidéktől. Kisbuszunk már várni fog ránk, amivel aztán ismét egy 3 órás transzfer vár ránk Szarajevóig. Este már a fővárosban koccinthatunk sikeres csúcstámadásunk után. Szállás: szállóban. Túratáv: 23-25 km, szint: 1250 méter fel, 1000 méter le, menetidő: 8-10 óra.

4

 
Szarajevó, Konjic, rafting a Neretván, Szarajevó
 

A mai nap szabadprogram, bejárhatjuk a Balkán egyik legizgalmasabb fővárosát, Szarajevót. Akik még egy kis adrenalinra vágynak, azokkal reggeli után 1 órás transzfer Konjicba, ahol a mai napon egy fakultatív vizes programmal zárjuk majd le utazásunkat, hiszen a várost átszelő Neretva folyó csodálatos lehetőséget biztosít egy izgalmas raftingra. Lepakolás után egy újabb transzfer vár ránk ezúttal a hegyek közé, amíg elérkezünk a rafting túra kiindulópontjára. A szükséges felszerelés felvétele után átbeszéljük a rafting legfontosabb szabályait, hogy kezdők is bátran és biztonságban élvezhessék a mai napot. Közel 6 órán keresztül tart majd túránk, ezalatt 25 km-t fogunk evezni és lecsorogni a Neretván, mindezt zúgók, vízesések és gyönyörű hegyek között. Dél körül megállunk majd, hogy helyi vezetőinkkel grillezzünk egyet, eközben persze sziklákról is ugrálhatunk a várhatóan kellemesen hűvös Neretvába. Egész napos fakultatív programunk után valamikor a késő délutáni órákban érkezünk majd vissza szarajevói szállásunkra. Itt folytatódhat ismerkedésünk a bosnyák gasztronómiával a búcsúvacsora keretében. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Szarajevó
 

Kora reggel transzfer a reptérre, majd hazarepülés. 

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés