Albánia

Kiscsoportos kalandtúra Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?albania
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia
Albánia, mint elmaradott és misztikus úti cél egyre inkább vonzza a felfedezni vágyókat. Tény, hogy Albánia rendkívül változatos utazást ígér, de mint látni fogjuk napjainkban Albánia korántsem annyira elmaradott vagy eldugott, mint gondolnánk. Kalandos nyári utazásunk első állomása az Albán-Alpok hegyláncokkal ölelt varázslatos vidéke, ahol képet kapunk a nem is annyira régmúlt vérbosszúval átszőtt életéről és a természeti csodák sokaságáról. Vízeséseket keresünk fel, felkapaszkodunk a legszebb panorámát ígérő hágókra, túráink után pedig élvezhetjük a helyiek legendás vendégszeretetét, finom ételeit és borait is. Utazásunkat az ország déli részén folytatjuk világörökségi városok, fantasztikus tengerpartok és természeti értékek felkeresésével, így reményeink szerint az út végére az Albániáról alkotott általános sztereotípiák többsége le fog dőlni és egy új, nem kevésbé vonzó és misztikus kép fog kirajzolódni erről a csodálatos balkáni országról.

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:
- az Albán-Alpok leszebb túrái,
- Kruja, a "hős" albán város,
- Gjirokaster óvárosa (UNESCO Világörökség),
- a kristálytiszta vízű, szépséges Albán-Riviéra, 
- Berat óvárosa (UNESCO Világörökség), 
- az Osumi-szurdok sziklafalai.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. szeptember 17. -
2021. szeptember 26.
A jelentkezés lezárult
2021. szeptember 15.
1

 
Budapest, Zlatibor
 

Találkozás reggel 7:45 órakor a XI. ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 8:00 órakor. Célunk Szerbia délnyugati részén fekvő Zlatibor hegység üdülőközpontja, Kraljeva Voda. A délutáni órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat, majd felfedezzük kisvárost, amely mindennel rendelkezik, ami a pihenéshez szükséges: hangulatos belváros éttermek, körben gyönyörű hegyek, finom ételek, italok. Itt kipihenjük az idevezető út fáradalmait és rákészülünk a következő napra. Szállás: szállóban.

2

 
Zlatibor, Theth
 

Kényelmes reggeli után folytatjuk utunkat Albánia felé, ahová a határra a délelőtti órákban érkezünk, majd a határátkelést követően megkezdjük a behatolást az Albán- Alpok sejtelmes birodalmába. A fenséges hegyek közé zárt világ sokáig megőrizte hagyományait és szokásvilágát, köztük a vérbosszú intézményét is. A természeti szépségeket és a kulturális örökséget ma már két nemzeti park is őrzi az „elátkozott hegyvidéken”. Érkezés a délutáni órákban. Szállás: Thethben magánszálláson, ellátás reggeli.

3

 
Thethi Nemzeti Park (Theth, Grunasi-vízesés)
 

Felfedezzük Theth szórványtelepülését, ami a térség központja: megnézzük a vérbosszú idején használt lakótornyát, túrát teszünk egy közeli vízeséshez és egy meseszép karsztforráshoz is. Visszaérve szállásunkra aztán már várni fog ránk több fogásból álló vacsoránk, melyeket a legfinomabb helyi borokkal öblíthetünk le az este folyamán. Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 22 km, szint: 350 m le és fel.

4

 
Thethi Nemzeti Park (Pejes-hágó)
 

Ma ismét egy hágó a cél, de nem akármilyen! Az Albán-Alpok alighanem legszebb túrája vezet a Pejes-hágóhoz (1710 méter), ami 2000 méteres sziklaóriások ölelnek körül, köztük a közvetlenül a hágó fölé magasodó Harape (2218 méter), de ráláthatunk a hegyvidék legmagasabb csúcsára a Jezercére (2694 méter) is. Kezdetben még a szórványtelepülés házai között gyaloglunk, majd utunk egyre lelkesebben kezd emelkedni az erdőben, hogy végül igazán meredekké váljon a sziklás hágó alatt. Nehéz túra a mai is, de a látványért megéri! Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 20 km, szint 900 m le és fel.

5

 
Theth, Kruja, Himara
 

Reggel összepakolunk és elhagyjuk a hegyvidéki részeket, és több óra fárasztó utazás után érkezünk majd meg Albánia egyik leghíresebb városába, az albán nemzeti hős Szkander bég szülőhelyére, Krujába. Rövid sétát teszünk a hangulatos városkában, többek közt megnézzük majd a megszálló török csapatok elleni felkelés és ellenállás egyik egykori központját, a 9.századi erődítmény maradványait is. A "hős" városban tartott rövid városnézésünk és kiadós ebédünk után folytatjuk utunkat, hiszen még közel hasonló távolságot kell ma megtennünk az Albánia déli részén a tengerparton fekvő Himara városig. Útközben rövid szünetet tartunk a XIX. században emelt erődnél, Porto Palermonál és az 1043 méter magas Llogara-hágón. Az esti órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat, majd keresünk egy tengerparti éttermet az esti lazításhoz az egész napos hosszú utazás után. Érkezés várhatóan az esti órákban. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

6

 
Himara
 

A mai napon az előző napok túrái után lazítással töltjük az Albán Riviérán. Jól kiépített, gyönyörű homokos strandok várják a fürdőzni és pihenni vágyó utazókat. A Dél-Albán Ipirosz-hegység (vagy Ceraunian- hegység) 2000 méteres magasságot is ostromló vonulatai meredeken és egyben látványosan ereszkednek a Jón-tengerhez, a korábban itt kialakult, görög lakosságú falvak strandjait még mindig „díszítik” itt-ott bunkerek. Aki más programra vágyik azokkal egy fakultatív motorcsónakos kiránduláson veszünk részt. Himara-ból indulunk és a kirándulás során felfedezzük a vadregényes part öbleit, szikláit, fürdünk sziklák közrefogta kis homokos partokon. Az estét valamelyik hangulatos tengerparti étteremben lazítva töltjük. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

7

 
Gjipe-kanyon, Gjirokaster
 

Kényelmes késői reggeli után kijelentkezünk szállásunkról és a nem messze található Gjipe-kanyonba indulunk. Itt vadregényes környezetben, meredek sziklafalak között túrázunk le a tengerpartra, ahová csak gyalogút vezet, ami megszűri a strandot látogatókat. Pár órát töltünk el a homokos parton, majd visszatérünk kisbuszunkhoz és pár órás utazásra indulunk következő célunkig, Gjirokaster városába. A késő délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

8

 
Gjirokaster, Berat
 

Gjirokaster Albánia legfontosabb műemlékvárosa, ahol egy teljes napig bolyonghatunk a látnivalók között, bárhol megállhatunk egy helyi bisztróban egy kávéra, vagy sörre. A település megismerését érdemes a várral kezdeni, ahonnan pompás kilátás is nyílik a város ódon házaira, aminek Gjirokaster a világörökségi védelmet köszönheti. A több múzeumház közül a korábbi albán diktátor Enver Hoxha szülőházaként számon tartottat mindenképpen érdemes felkeresni. Enver Hoxha nevéhez sok szörnyűség tapad, ő romboltatta le többek között az albán városok régi magját, de szülővárosának – a vallási épületek kivételével – megkegyelmezett. Délután pedig átköltözünk Albánia talán leghangulatosabb városába, Beratba. Pár órás utazást követően a kora esti órákban érkezünk meg, időben, hogy egy kellemes vacsora után megcsodálhassuk az óváros felett lenyugvó nap fényeit. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

9

 
Berat (Osumi-kanyon)
 

A délelőtt folyamán felfedezhetjük Albánia legszebb városának titkait, délután pedig aki szeretné, fakultatív programként újabb kalandok részese lehet a közeli Osumi-szurdokban. A városkában maradók gyalogosan kereshetik fel a város régi, zegzugos negyedeit, köztük a remek kilátást is kínáló fellegvárt. Az Osumi-folyó partjáról meredeken kúsznak fel a fehérre meszelt, házak ablaksorai, amik között időnként egy-egy dzsámi minaretje, vagy templom tornya ad tájékozódási pontot. A nap végére nem lesz kétségünk afelől, miért ejt rabul egyre több utazót az UNESCO világörökségként is számon tartott várost. Aktívabb utastársainkkal pedig a délután folyamán Albánia egyik legszebb szurdokát nézzük meg, amelyet Osumi-folyó alakította ki Berattól bő egy órára délre, ahol a vízállástól függően rafting vagy szurdoktúrára indulunk, mely egész napunkat ki fogja tölteni. Bármelyik lehetőség is valósul meg, a természet vad szépsége mindenképpen emlékezetes kirándulást ígér. Szállás Beratban, szállóban, ellátás reggeli.

10

 
Berat, Budapest
 

Korán reggel búcsút intünk a Sasok földjének, majd megkezdjük egész napos hazautunkat Magyarországra. Érkezésünk várhatóan a késő esti órákban.

Az oldalon látható képeket Dr. Kozári Karina túravezetőnk és Tóth Zoltán utasunk készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés