Bejelentkezés

Albánia

Klasszikus kalandtúra Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

Albánia, mint elmaradott és misztikus úti cél egyre inkább vonzza a felfedezni vágyókat. Tény, hogy Albánia rendkívül változatos utazást ígér, de mint látni fogjuk napjainkban Albánia korántsem annyira elmaradott vagy eldugott, mint gondolnánk. Kalandos nyári utazásunk első állomása az Albán-Alpok hegyláncokkal ölelt varázslatos vidéke, ahol képet kapunk a nem is annyira régmúlt vérbosszúval átszőt életéről és a természeti csodák sokaságáról. Vízeséseket keresünk fel, felkapaszkodunk a legszebb panorámát ígérő hágók egyikére, túráink után pedig élvezhetjük a helyiek legendás vendégszeretetét, finom ételeit és borait is. Utazásunkat az ország déli részén folytatjuk világörökségi városok, fantasztikus tengerpartok és természeti értékek felkeresésével, így reményeink szerint az út végére az Albániáról alkotott általános sztereotípiák többsége le fog dőlni és egy új, nem kevésbé vonzó és misztikus kép fog kirajzolódni erről a csodálatos balkáni országról.
 
Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:
- az Albán-Alpok leszebb túrái,
- Kruja, a "hős" albán város,
- Gjirokaster óvárosa (UNESCO Világörökség),
- a kristálytiszta vízű, szépséges Albán-Riviéra, 
- Berat óvárosa (UNESCO Világörökség), 
- az Osumi-szurdok sziklafalai.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?albania
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

Időpontok

 • 2022. július 30
  → augusztus 07.
 • 1. nap Podgorica, Theth

  Utazás Montenegróba, Podgorica nemzetközi repülőterére ahonnan programunk indul. A reptérről a határátkelés után az Albán-Alpok izgalmas vidékére utazunk. A hosszú utazás után megtartjuk ismerkedési esténket, ha marad kedv és idő kicsit sétálunk Theth apró településén. Szállás: magánszálláson.
 • 2. nap Thethi Nemzeti Park (Theth, Grunasi-vízesés)

  2
  Felfedezzük Theth szórványtelepülését, ami a térség központja: megnézzük a vérbosszú idején használt lakótornyát, túrát teszünk egy közeli vízeséshez és egy meseszép karsztforráshoz is. Visszaérve szállásunkra vacsorázhatunk egy jót, melyeket a legfinomabb helyi borokkal öblíthetünk le az este folyamán. Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 22 km, szint: 350 m le és fel.
 • 3. nap Thethi Nemzeti Park (Pejes-hágó)

  3
  Ma egy hágó a cél, de nem akármilyen! Az Albán-Alpok alighanem legszebb túrája vezet a Pejes- hágóhoz (1710 méter), ami 2000 méteres sziklaóriások ölelnek körül, köztük a közvetlenül a hágó fölé magasodó Harape (2218 méter), de ráláthatunk a hegyvidék legmagasabb csúcsára a Jezercére (2694 méter) is. Kezdetben még a szórványtelepülés házai között gyalogolunk, majd utunk egyre lelkesebben kezd emelkedni az erdőben, hogy végül igazán meredekké váljon a sziklás hágó alatt. Nehéz túra a mai is, de a látványért megéri! Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 20 km, szint 900 m le és fel.
 • 4. nap Theth, Kruja, Himara

  1
  Reggel összepakolunk és elhagyjuk a hegyvidéki részeket, és több óra fárasztó utazás után érkezünk majd meg Albánia egyik leghíresebb városába, az albán nemzeti hős Szkander bég szülőhelyére, Krujába. Rövid sétát teszünk a hangulatos városkában, többek közt megnézzük majd a megszálló török csapatok elleni felkelés és ellenállás egyik egykori központját, a 9.századi erődítmény maradványait is. A "hős" városban tartott rövid városnézésünk és kiadós ebédünk után folytatjuk utunkat, hiszen még közel hasonló távolságot kell ma megtennünk az Albánia déli részén a tengerparton fekvő Himara városáig. Útközben rövid szünetet tartunk a XIX. században emelt erődnél, Porto Palermonál és az 1043 méter magas Llogara-hágón. Az esti órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat, majd keresünk egy tengerparti éttermet az esti lazításhoz az egész napos hosszú utazás után. Érkezés várhatóan az esti órákban. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.
 • 5. nap Himara

  2
  A mai napon az előző napok túrái után lazítással töltjük az Albán Riviérán. Jól kiépített, gyönyörű homokos strandok várják a fürdőzni és pihenni vágyó utazókat. A Dél-Albán Ipirosz-hegység (vagy Ceraunian- hegység) 2000 méteres magasságot is ostromló vonulatai meredeken és egyben látványosan ereszkednek a Jón-tengerhez, a korábban itt kialakult, görög lakosságú falvak strandjait még mindig „díszítik” itt-ott bunkerek. Aki más programra vágyik azokkal egy fakultatív motorcsónakos kiránduláson veszünk részt. Himara-ból indulunk és a kirándulás során felfedezzük a vadregényes part öbleit, szikláit, fürdünk sziklák közrefogta kis homokos partokon. Az estét valamelyik hangulatos tengerparti étteremben lazítva töltjük. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Gjipe-kanyon, Gjirokaster

  2
  Reggeli után kijelentkezünk szállásunkról és a nem messze található Gjipe-kanyonba indulunk. Itt vadregényes környezetben, meredek sziklafalak között túrázunk le a tengerpartra, ahová csak gyalogút vezet, ami megszűri a strandot látogatókat. Pár órát töltünk el a homokos parton, majd visszatérünk kisbuszunkhoz és pár órás utazásra indulunk következő célunkig, Gjirokaster városába. A késő délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.
 • 7. nap Gjirokaster, Berat

  2
  Gjirokaster Albánia legfontosabb műemlékvárosa, ahol egy teljes napig bolyonghatunk a látnivalók között, bárhol megállhatunk egy helyi bisztróban egy kávéra, vagy sörre. A település megismerését érdemes a várral kezdeni, ahonnan pompás kilátás is nyílik a város ódon házaira, aminek Gjirokaster a világörökségi védelmet köszönheti. A több múzeumház közül a korábbi albán diktátor Enver Hoxha szülőházaként számon tartottat mindenképpen érdemes felkeresni. Enver Hoxha nevéhez sok szörnyűség tapad, ő romboltatta le többek között az albán városok régi magját, de szülővárosának – a vallási épületek kivételével – megkegyelmezett. Délután pedig átköltözünk Albánia talán leghangulatosabb városába, Beratba. Pár órás utazást követően a kora esti órákban érkezünk meg, időben, hogy egy kellemes vacsora után megcsodálhassuk az óváros felett lenyugvó nap fényeit. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.
 • 8. nap Berat (Osumi-kanyon)

  2
  A délelőtt folyamán felfedezhetjük Albánia legszebb városának titkait, délután pedig aki szeretné, fakultatív programként újabb kalandok részese lehet a közeli Osumi-szurdokban. A városkában maradók gyalogosan kereshetik fel a város régi, zegzugos negyedeit, köztük a remek kilátást is kínáló fellegvárt. Az Osumi-folyó partjáról meredeken kúsznak fel a fehérre meszelt, házak ablaksorai, amik között időnként egy-egy dzsámi minaretje, vagy templom tornya ad tájékozódási pontot. A nap végére nem lesz kétségünk afelől, miért ejt rabul egyre több utazót az UNESCO világörökségként is számontartott várost. Aktívabb utastársainkkal pedig a délután folyamán Albánia egyik legszebb szurdokát nézzük meg, amelyet Osumi-folyó alakította ki Berattól bő egy órára délre, ahol a vízállástól függően rafting vagy szurdoktúrára indulunk, mely egész napunkat ki fogja tölteni. Bármelyik lehetőség is valósul meg, a természet vad szépsége mindenképpen emlékezetes kirándulást ígér. Szállás Beratban, szállóban, ellátás reggeli.
 • 9. nap Berat

  A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi repülőgép indulásához igazodva elhagyjuk Beratot és a tiranai nemzetközi repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan hazaindulunk. Élményekkel gazdagodva hagyjuk el a Sasok földjét.
Az oldalon látható képeket Dr. Kozári Karina túravezetőnk és Tóth Zoltán utasunk készítették.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt busszal végig a program során,
- a szállást magánszálláson 3 éjszakára Thethben, 2-3-4 ágyas szobákban, 3 reggelivel,
- a szállást magánszálláson 2 éjszakára Himarában, 2-3-4 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- a szállást magánszálláson 1 éjszakára Gjirokasterben, 2-3-4 ágyas szobákban, 1 reggelivel,
- a szállást apartmanszálláson 2 éjszakára Beratban, 2-3-4 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás közvetlenül a Wizz Air Budapest - Podgorica, Tirana - Budapest járataival érhető el, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a repülőjegyek ára 80.000-100.000 Ft között várható.

Az utazához ajánlott repülési menetrendet a minimális létszám elérése után tesszük közzé.

 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.
 
Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a fenti járat aktuális menetrendjéhez igazodóan.

Utazás

Repülővel utazunk először Montenegróba, ahol már várni fog ránk bérelt, légkondicionált kisbuszunk melyet egy helyi sofőr vezet, és amely végig visz majd minket az utunkon egészen a tiranai reptérig.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások általában közepesen nehezek, de lelkesedéssel és kellő kitartással bárki által teljesíthetők. A Pejes-hágó látványos, de megerőltető, folyamatosan emelkedő, néhol meredek, keskeny ösvényen vezet fel.

Szállás

Utazásunk során különböző szállás típusokat veszünk igénybe. Szállásaink apartmanban vagy szállókon lesznek. A szobák vagy apartmanok mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törölközővel ellátott fürdőszobával. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, így nem szükségek hálózsákot hozni magunkkal. Törölközőt nem mindenhol kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két vagy három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon nem mindig van wi-fi.

Ország

Albánia: Shqipëria, azaz sasok földje, ezt jelenti 29 ezer km2  kiterjedésű ország neve. Az ország keleti fele hegyvidék, míg a tengerhez közelebb eső területein síkságok húzódnak, ez alól az ország déli részén húzódó parti hegylánc a kivétel: ennek tövében terül el az Albán Riviéra. Az ország legmagasabb pontja ugyanaz, mint Macedóniának: a Korab. A legszebb, legelzártabb hegyvidékek északon az Albán-Alpok vidékén húzódnak. A Balkánon szinte egyedülállóan az ország lakóinak 95%-a albán, míg a kisebbségek – főleg görögök – csak a lakosság 5%-át adják. (Utunk során fogunk görögök lakta vidéken tartózkodni.) Ugyanakkor az albán az egyik legmegosztottabb nép is a térségben, délen toszkok, míg északon gegek laknak. A két csoport mind kulturálisan, mind nyelvileg különböznek egymástól, az ország hivatalos nyelve a toszk nyelvre épül. A megosztottság a vallásban is megmutatkozik, a gegek nyugati, míg a toszkok a keleti kereszténység hívei, de sok muszlim is él az országban, toszkok és gegek vegyesen. A kommunista időkben minden más európai országnál jobban üldözték a vallásokat, ennek eredményeként ma is igen sok az ateista. Az illírektől származó, egyedi nyelvet beszélő albánoknak igen hosszú történelme van, ám a múlt század eseményei határozták meg leginkább az ország mai helyzetét: Enver Hoxha önellátásra berendezkedő, a külvilágtól teljesen elzárt diktatúrája nyomorba döntötte az országot, ahol a rendszerváltás csak 1991-ben történt meg, ráadásul a 90-es évek végén hosszú ideig központi irányítás nélküli anarchia uralkodott az országban. Fontos megjegyezni, hogy az albánok két barát nemzetet tartanak számon: az olaszt és a magyart. Ezt mi „szégyelljük” valami miatt, talán nem divat ilyen szegény országnak barátja lenni, de Albániában utcákat és tereket neveznek el magyar személyekről. Albánia kontinensünk egyik legszegényebb, de egyben leggyorsabban fejlődő országa. Fogunk nyomort látni, de Albánia ma már egy élhető európai ország, városainak arculatát korántsem a szegénység határozza meg. Jellemzőek a rendezett és szépen gondozott tiszta parkok, az úthálózat is rohamosan fejlődik.

Időjárás

A Balkán területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken jó esetben napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, ám záporok, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és kevésbé magas részeken kánikulára, 30 fok feletti hőmérsékletre kell számítani.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem olyan rosszak, mint a hírük. A legtöbb helyen iható a csapvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az utazásunk során mindegyik szállásunkon bőséges reggelit fogunk kapni. Egyebekben utazásunk önellátó. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Albánia hivatalos fizetőeszköze az albán lek, itthon nem váltható, ezért ide is eurot érdemes hozni. Bankautomaták nem mindenhol fogadnak el külföldi kártyákat, így készpénz javasolt. A bankkártyás fizetés Albániában nem olyan népszerű, így sok helyen nem is lehet. Ha van otthon elfekvő szerb dinár, boszniai konvertibilis márka vagy horvát kuna, akkor az is kerüljön az úti-pénztárcába. Sajnos az az elképzelés, hogy a Balkán, pláne Albánia nagyon olcsó hely, nem igaz. Az árak mindenhol a hazaiakhoz hasonló, a szolgáltatások egy kicsivel olcsóbbak, de nem sokkal. Ennek fényében a napi költőpénz mértéke egy balatoni nyaraláséhoz hasonló, a belépőjegyek általában 3-10 euro között mozognak.

Tájékoztató árak a fakultatív programokról:
Tengeri motorcsónakos kirándulás: 30-35 euró
Osumi-kanyon rafting vagy kanyoning: 50-60 euró

Vám

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, a beutazás napjától számított 3 hónapig érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be Albániába.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 9.990 Ft/fő 
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 15.390 Ft/fő 

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 12.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 9.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.