Svéd Lappföld télen

Sarki fény vadászat a messzi északon

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.
A Svédország legészakibb részébe, az érintetlen Lappföldre tartó utazásunk az Abisko Nemzeti Park természeti csodáit mutatja be, mindezek megismerése közben pedig nagyon jó esély nyílik a sarki fény, vagyis az aurora borealis jelenség megcsodálására is. Megismerkedünk a husky kutyák életével és utazhatunk az általuk húzott szánokon is, felkapaszkodunk egy 1000 méter fölé magasodó csúcsra a remek panorámáért, majd egy hamisítatlan sarkvidéki túrára indulunk a varázslatos téli tajga világában. A túra során átélhetjük a Lappföld semmihez se fogható hangulatát, hiszen időnk nagy részét a természetben töltjük az Abisko környéki hegyvidék pazar panorámájával végigkísérve. A vadon kellős közepén, faházakban töltött éjszakánk után fogunk rádöbbenni, hogy az igazi élmények nem egy wellness hotelben, hanem a természettel összhangban és ahhoz közel fognak érni minket. Ha te is így gondolod, akkor ezt az utazást pont neked találtuk ki!

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:

- kutyaszánozás a Lappföldön
- pazar kilátás a Nuolja (1164 m) csúcsáról
- az Abisko Nemzeti Park csodálatos hegyvidéke
- túrázás a végtelen tajgán
- Abiskojaurestugorna hangulatos faházai a nemzeti park kellős közepén
- motorosszán túra
- a nagy eséllyel megjelenő aurora borealis fényjelenség
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. február 06. -
2020. február 10.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Kiruna
 

Érkezés Kirunába, Svédország lappföldi részének legnagyobb városába, várhatóan a késő esti órákban. Szállás: hostelben, 4 ágyas szobákban.

2

 
Kiruna, Abisko
 

A reggeli órákban vonatra szállunk és a kicsit több mint 1 órára fekvő Abisko városkája felé vesszük az irányt. Abisko földrajzi fekvéséből adódóan egy időjárási anomália jótékony hatását élvezve svéd lappföld talán legjobb klímájú települése. A sarkvidéki hideg természetesen itt is dermesztő, ám az Abiskót körülvevő hegyek miatt a téli hónapokban az átlagnál jóval többször derültek az éjszakát, ez pedig kifejezetten kedvez a sarki fény vadászatokhoz, melyekért egyre nagyobb számban érkeznek lelkes turisták Svédország legészakibb csücskébe. Rövid utazás után szállásunkra megyünk, ebédelünk egyet, délután pedig először meglátogatunk egy helyi Husky farmot, majd kutyaszánozunk egyet a környéken. Az este folyamán aztán kezdetét veszi a sarki fény vadászat, hiszen fakultatív programként lehetőség lesz kisbuszokra szállni, hogy helyi túravezetőink segítségével a környéken legszebb sarki fény észlelő helyszíneit keressük fel az éjszakába nyúló kiránduláson. Szállás: turistaszálláson, 3 hálószobás kabinokban, 2-4 ágyas szobákban, reggelivel.

3

 
Abisko, Nuolja (1164 m), Björkliden
 

Mai napunkon egy hosszabb túrára indulunk Abiskóból. A város feletti Aurora Sky Stationhöz felvonókkal megyünk fel, innen pedig egy rövid túra után meghódítjuk az 1164 méteres Nuolja csúcsot, ahonnan csodálatos panoráma fogad minket a környező tájról. Björklinden településéről aztán már a lemenő nap utolsó sugaraival együtt vonatozunk vissza alig negyed óra alatt Abiskóba. Az előző este már megismert sarki fény vadászat ezen a napon is folytatódhat, akár a város melletti Torneträsk tó jegéről is. Túratáv: 6 km, szint: 200 méter fel, 800 méter le, menetidő: 4-5 óra.

4

 
Abisko, Abiskojaure
 

Lappföldi utunk csúcspontja következik, hiszen a mai napon egy igazi életre szóló élményben lehet részünk. Abiskóból indulva ugyanis a világhírű Királyok Útja, vagyis Kungsleden túraútvonalát követve 15 km-t fogunk túrázni a sarkköri tajga érintetlen vidékén, az Abisko Nemzeti Park területén. Az alig 77 km2-es nemzeti park az egyik legrégebbi alapítású Svédországban, hiszen már 1909 óta élvez védettséget. Az Abisko és Abiskojaure közti 15 km-es etap az egész Kungsleden első szakasza, igaz leginkább nyáron nagy itt a forgalom, amikor a túra egészet, vagy csak épp a klasszikus első 6-7 napját teljesíteni kívánó túrázók ellepik Abiskót. Az Abisko Nemzeti Park 1500 méter körüli hegyei tekintélyt parancsolóan állnak körülötted az egész túrán. Nem is inkább magasságukkal, hanem különleges formájú, havas csúcsaikkal jelképezik a legyőzhetetlen természetet, hiszen lehet itt -35 C fok és brutális hóvihar is akár, a masszív gránithegyek ugyanúgy fognak itt állni. A végtelen tajga kopár lombhullató tagjainak egységét egy-két vörösfenyő töri csak meg, melyek között egy kis szerencsével jávorszarvas családokat is lehet látni. Végül is ez az amit keresünk, a sarkvidéki tél döbbenetes csöndje, ahol a hó ropogásán kívül csak a néha elrobogó hószánok zaját kell hallgatnod. Túránk utolsó szakaszán átgyaloglunk a Abiskojaure befagyott taván, majd várhatóan jól átfagyva érkezünk meg a helyi természetjáró szövetség által kezelt Abiskojaurestugorna faházaihoz. A hangulatos házacskákban emeletes ágyak, jól befűtött kályhák és praktikus konyha vár majd ránk, így a délután további részét főzőcskézéssel, beszélgetésekkel és teázással töltjük. A bátrabbak persze kimenetnek a helyiek által gyakran használt szaunához is, megmártózva utána a tóból hozott jéghideg vízben. Ezen az éjszakán ismét jó eséllyel élvezhetjük a fényszennyezéstől mentes, csillagoktól pislákoló égbolton az aurora borealis szemkápráztató jelenségét. Szállás: faházakban, 6 ágyas szobákban. Túratáv: 15 km, szint: 250 méter, menetidő: 4-5 óra.

5

 
Abiskojaure, Abisko, Kiruna, Budapest
 

Korai kelés után gyorsan még begyújtunk a kályhákba, átmelegedünk a reggeli alatt, majd ezúttal motoros szánokba ülve térünk vissza Abiskóba. Az előző nap legyalogolt 15 km-es távot kevesebb, mint 1 óra alatt fogjuk megtenni, a szánokban ülve így jól fog jönni a vastag takaró, illetve a síszemüveg is. Szállásunkra visszatérve összepakoljuk az itt hagyott cuccainkat, majd kisbuszok segítségével egy óra múlva már Kiruna repterén leszünk. Várhatóan a kora délutáni órákban elhagyjuk a sarkköri vidéket és Budapest felé vesszük az irányt, ahová nagy valószínűséggel a késő esti órákban fogunk megérkezni.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés