2076 m - Schneeberg átkelés

Szurdokvölgyön át a csúcsra, s túl azon...

Egynapos programunk alkalmával a Magyarországhoz egyik legközelebb eső magashegység, a Keleti Mészkő-Alpok impozáns tagjával fogunk megismerkedni. A Weichtal-szurdok vadregényes sziklafalai között indul túránk, láncokkal, vaslépcsőkkel biztosított, izgalmas útvonalon kapaszkodunk fel a Kienthaler-menedékháziig, ahol kicsit megpihenhetünk, majd túránk utolsó szakaszán az erdőövezetet elhagyva kapaszkodunk fel a Schneeberg 2076 m magas csúcsára. S, hogy ne ismételjük magunkat, lefelé a Fadensteig szintén izgalmas útvonalát választjuk, s a hegy másik oldalán eredszkedünk le az Edelweiss-menedékházig. Itt már várnak ránk a behűtött sörök, vagy az igazi tiroli almás rétes, hogy új erőre kapva ereszkedjünk tovább Losenheim apró településére, ahol buszunk már vár minket. A Keleti-Alpok ezen impozáns képviselőjének vonzerejéhez hozzájárulnak a barátságos, vendégszerető helyiek, a tiszta, majdnem érintetlen természeti környezet, és persze nem utolsósorban a hütték, melyek finom ételeikkel és italaikkal csábítják pihenésre a megfáradt hegymászókat és túrázókat.

Egynapos túránk remek alkalom, hogy a nyári komolyabb mászások, csúcstúrák előtt teszteld magad, állóképességedet, s kicsit formába lendülj! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Weichtalklamm, Schneeberg (2076 m), Budapest
 

Indulás Budapestről reggel 5:30 órakor. Találkozás 5.15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Körülbelül 4-5 órás utazást követően érkezünk a Schneeberg déli oldalában húzódó, rendkívül látványos Weichtal-szurdok bejáratához (563 m), ahonnan mai túránk indul. Meredek sziklafalakkal határolt, néhol rendkívül keskenyre összeszűkülő szurdok mélyén, a patakmeder mentén kapaszkodunk egyre feljebb, ahol haladásunkat láncokkal és vaslétrákkal biztosított szakaszok segítik. Jó két óra kapaszkodás után a Jakobsquelle-forrásánál érünk ki a völgyből, innen meredek erdei ösvényen folytatjuk utunkat a Kienthaler-menedékházig (1380 m). Itt megpihenünk, majd tovább folytatjuk a kapaszkodást, s ha az időjárás megengedi, meg sem állunk a Schneeberg csúcsáig, a Klosterwappen 2076 méteres magasságban égbe meredő hatalmas csúcskeresztjéig. Visszaúton új útvonalat választunk, s a másik oldalon, a Fadensteig útvonalon ereszekedünk le az Edelweiss-menedékházhoz. Itt megpihenünk, várnak ránk a ház specialitásai és a hideg sörök, vagy Almdudler, majd folytatjuk ereszkedésünket Losenheim településre (871 m), ahol már vár ránk az autóbuszunk. Friss élményekkel feltöltődve indulunk vissza Budapestre, ahova késő este érkezünk. (Menetidő: 9-10 óra, szintkülönbség: 1600 méter fel / 1205 m le)

Az oldalon látható képeket Kundermann Balázs és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés