Tádzsikisztán, Üzbegisztán

Kalandozás Közép-Ázsiában a Selyemút mentén. Hosszabbítási lehetőség: Aral-tó.

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)

Ázsia szívébe látogatunk. Tádzsikisztánból, a térség legkisebb, hegyek uralta országából indulunk, kirándulunk a Fan hegyek ötezres csúcsai, mély völgyei, kristálytiszta vizű tengerszemei között. Ezután Taskent, Üzbegisztánnak, a Selyemút országának fővárosa után meglátogatjuk az egykori Selyemút mesés városait, hajdani karavánutak nyomát követve hatolunk mind mélyebbre a Kizil Kum sivatagba. Útközben a mesés és titokzatos kelet városainak mindmáig lenyűgöző építészeti emlékeit nézzük meg, majd a mecsetek és erődfalak között a közép ázsiai bazárok forgatagába vetjük magunkat.


Hosszabbítási lehetőségként meglátogathatjuk a földrész talán legdrámaibb ökológiai katasztrófájának helyszínét, az Aral-tavat. Itt a sivatagban sétálva felmászhatunk a víztől több kilométer távolságra, homokban megfeneklett halászhajókra, majd megfürödhetünk a tóban, még mielőtt teljesen eltűnne, és amíg megcsodálhatjuk látványát.

 

Kiemelt látnivalók az utazás során:

 

Tádzsikisztán:

- Dusanbe – Közép Ázsia legfiatalabb fővárosa

- Fan hegyek


Üzbegisztán:

- Taskent – a poszt szovjet főváros

- Kizil Kum sivatag

- Bukhara történelmi központja (UNESCO világörökség) 

- mecsetek, bazárok

- Szamarkand (UNESCO világörökség) 

- Itchan-Kala – Khíva történelmi óvárosa (UNESCO világörökség) 

- Aral tó – Közép Ázsia ökológiai katasztrófája

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Az Aral-tavi kiegészítő program felára 89.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor két nappal tovább tart az utazásod, azaz számodra a teljes program 2013. június 1-én indul indul Dusanbéban és 2013. június 17-án kezded meg a hazautazásodat Nukusból Taskent irányába. Várható érkezés Budapestre másnap, június 18-án!
1

 
Dusanbe
 

Programunk Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban kezdődik. Elfoglaljuk szállásunkat, és ha időnk engedi, még egy esti sétára indulunk a városban. Szállás egyszerű szállodában.

2

 
Dusanbe
 

Városnézés. Dusanbe egy útkereszteződés mentén alakult, ahol hétfőnként piacot tartottak. Az itt épült várost a szovjethatalom nevezte ki a Tádzsik Köztársaság fővárosának. Jelenleg az árnyas fasoroknak, parkoknak, hangulatos utcáknak köszönhetően Közép-Ázsia talán legszebb fővárosa. Megnézzük a Haji Yakoub mecsetet, Barkat piacot, Bezkhod Nemzeti múzeumot. Szállás egyszerű szállodában.

3

 
Dusanbe, Penjikent
 

A mai napon továbbindulunk az üzbég – tádzsik határ közelében fekvő Penjikentbe. Behatolunk a Fan hegyek közé, átkelünk egy 6 kilométer hosszú alagúton, miközben északi irányban haladunk a mély völgyek szabdalta hegyek között. Penjikentet, ezt az ősi sogd várost az V. században alapították, de a VIII. században hódítók lerombolták. Mi a Zeravshan folyó partján fekvő modern kisvárosban foglaljuk el szállásunkat az esti órákban, miután majd 6 órás utazás során tesszük meg a 250 kilométer hosszú utat. Szállás egyszerű szállodában.

4

 
Fan hegyek
 

Penjikent a Szamarkand – Dusanbe úton fekszik a Pamírtól délnyugatra. Innen szinte karnyújtásnyira találhatóak a Fan hegyek, hatalmas ötezer méter fölé nyúló hegycsúcsok között. Mivel viszonylag nincs messze a tádzsik fővárostól, ez a vidék népszerű hétvégi kirándulóhely a helyiek között. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy lépten-nyomon kirándulókba ütköznénk, mivel a hegység hatalmas kiterjedésének köszönhetően nehéz olyan helyet találni, ahol turistákba ütköznénk. Ez a vidék számtalan lehetőséget kínál kirándulásra, trekkingelésre, hegymászásra, amit az elkövetkező két napban ki fogunk használni. A mai napon kisbusszal Artush falun keresztül érjük el az 5489 méter magas Cimtarga (a Fan hegyek legmagasabb pontja) csúcshoz vezető alaptábort. Innen gyalogosan továbbhaladva érjük el a hegyek között megbúvó tengerszemek egyikét, ahonnan közvetlen közelből láthatjuk a fölénk magasodó hóval borított hatalmas ötezres csúcsokat. Késő délután érünk vissza kisbuszunkhoz, majd visszatérünk szállásunkra Penjikentbe. Szállás egyszerű szállodában.

5

 
Fan hegyek
 

A mai napon ismét kisbusszal indulunk, de ezúttal a Fan hegyek nyugati szélére, Rashnar Poyon faluba, majd a Marguzor tavakat elérve festői környezetben gyalog folytatjuk utunkat a tavak mellett. A mai napon más szemszögből, valamivel messzebbről, nyugati irányból csodálhatjuk meg az ötezres csúcsokat, és az azokat övező kisebb hegyeket. Itt a környezet kopárabb, mint az előző nap, de kirándulásunk során több falut érintünk, így életképek fotózásával gazdagíthatjuk fényképgyűjteményünket. Késő délután kisbusszal térünk vissza szállásunkra Penjikentbe. Szállás egyszerű szállodában.

6

 
Penjikent, Taskent
 

Reggeli után kisbusszal indulunk tádzsik-üzbég határra. Több órás hosszú utazást követően gyalog kelünk át a határon, majd az itt várakozó taxikkal a kb. egy órányira fekvő Takentbe utazunk. Majdnem egész napos utazás során során tesszük meg Penjinkent-ből a 400 kilométeres hosszú utat, és az esti órákban foglaljuk el szállásunkat Taskentben. Szállás egyszerű szállodában.

7

 
Taskent
 

Taskent a Selyemúttól északra, a kazah határnál, a Tien - San hegység nyugati peremén helyezkedik el. Az üzbég főváros nagy része szocialista nagyvárost idéz hatalmas nyílt terekkel, ahol a városközpont tele van parkokkal és szökőkutakkal. Programunkat a Khast Imon komplexum megtekintésével kezdjük, amely az ország vallási központja, és az ország függetlenségének elnyerése után építettek. Itt megnézhetjük a világ legrégebbi koránját, egy muzulmán egyetemet, újonnan épített mecseteket. Felfedezzük a belvárost, az öreg várost a Chorsu bazár mellett, ahol ízelítőt kaphatunk a közép - ázsiai bazárok forgatagából, kavalkádjából, Ebédre megkóstolhatjuk Közép - Ázsia, és Üzbegisztán nemzeti ételét a plovot, a város leghíresebb plov éttermében. Miután megtekintettük a Történeti Múzeumot, este sétálunk a főtéren, megtekintjük az 1966-os földrengés, és a II. világháború áldozatainak emlékművét. Szállás egyszerű szállodában.

8

 
Taskent, Szamarkand
 

Reggeli után vonattal a mintegy 300 kilométer távolságra fekvő Szamarkandba utazunk. Indulást követően kitapasztalhatjuk az üzbég vasúttársaság szolgáltatásait, barátkozhatunk a helyi emberekkel. A táj egyre kopárabb, ahogy behatolunk  Kizil Kum sivatagba, mely Üzbegisztán területének kétharmadát foglalja el. Szamarkand a hajdani selyemút városai közül talán a leglátványosabb és a legjobb állapotban fennmaradt. Az emberiség egyik legősibb települése, mely az időszámításunk előtt kezdett épülni. Nagy Sándor hódításai között előkelő helyen szerepelt, a selyemút egyik legfontosabb állomása volt a fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál. Az iszlám építészet számtalan csodálatos emlékét láthatjuk itt. Megtekintjük a Amur Timur (Timur Lenk) mauzóleumát, a Regisztán teret, az iszlám világ talán leghíresebb csempedíszével, valamint az egyik medresze homlokzatán a Korán valamennyi előírását semmibe véve szarvasokat kergető oroszlánokkal. Szállás egyszerű szállodában.

9

 
Szamarkand
 

A mai napon megnézzük Timur kedvenc felesége, Bibi által épített, az akkori, a világ legnagyobbjának számító mecsetet, és Bibi mauzóleumát is. A helyi piac pedig elképesztő áruválasztékával, színeivel, nyüzsgésével szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Ebéd után következik Shahr-I-Zindah, „az élő királyok nekropolisza”, a még mindig üzemelő temető, ahol katonai és városi vezetők, továbbá az uralkodó rokonai nyugszanak, s ahol Timur rokonai és udvarának előkelőségei építettek szebbnél szebb mauzóleumokat. Szállás egyszerű szállodában.

10

 
Szamarkand, Buhara
 

Célunk Buhara városa, ahova ismét vonattal utazunk. Délelőtt még egy utolsó séta Szamarkandban, majd kisbusszal kimegyünk a pályaudvarra, hogy ismét igénybe vegyük az üzbég vasúttársaság immár ismerős szolgáltatásait. Az út időtartama kb. 3 óra, így kora délután érkezünk Buharába, ahol szállásunk elfoglalása után megkezdjük ismerkedésünket a várossal. Sétálunk a Lyabi-Hauz téren, felkereshetjük a tértől nem messze található zsidó negyedet is. Este igény esetén meglátogathatjuk a híres buharai fürdőt, a Borzi Kord–ot. Eredetileg ez férfifürdő, de turistacsoportok jó eséllyel lefoglalhatják az egész fürdőt pár órára. Szállás egyszerű szállodában.

11

 
Buhara
 

Ma megnézzük Közép - Ázsia szent városának, a több mint ezer éve fennálló Bukharának egyik szimbólumát, a Kalon minaretet, mely 47 méter magasságával Közép - Ázsia legmagasabbja. Ezen kívül több száz mecset és számos medresz szolgál lenyűgöző látnivalókkal. Itt áll az Ulugbek medresze, amely Közép-Ázsia legrégebbi vallási iskolája, és az Abdul Aziz Khan medresz. Az Ismail Samanid és Chasma Ayub mauzóleumok után elsétálunk azokhoz a különleges árkádokhoz, melyek alatt egykor kereskedők sokasága árusította a legkülönbözőbb portékákat az utazóknak. Szállás egyszerű szállodában.

12

 
Buhara
 

Folytatjuk Buhara felfedezését. Bevetjük magunkat a helyi bazár forgatagába, amely itt is - mint mindenhol Közép - Ázsiában - kihagyhatatlan. Megnézzük a Nadir Divanbegi medreszét, amelyet valaha karavánszerájnak szántak, és Nasszredin Hodzsa szobrát. Ebéd után megtekinthetünk egy szőnyegszövő műhelyt. Kihagyhatatlan látnivaló a város hatalmas falakkal körbevett citadellája, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óvárosra.

13

 
Buhara, Khíva
 

Reggeli után elhagyjuk Buharát és kisbusszal Khívába indulunk a Kizil Kum sivatagon keresztül. A sivatagos pusztaságot átszelve átkelünk az Amu Darja folyón és jó 7 órás utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg célunkhoz. Miután elfoglaltuk szállásunkat, egy rövid ráhangolódó városnézésre indulunk. Khíva annak ellenére, hogy ugyanolyan fontos állomása volt a Selyemútnak, mint Buhara, vagy Szamarkand sosem volt azokhoz hasonlóan fontos kulturális vagy kereskedelmi központ. Ennek ellenére itt található az iszlám világ egyik legegységesebb építészeti együttese. Szállás egyszerű szállodában.

14

 
Khíva
 

Városnézés. Az agyagból épült, nagyjából három kilométer hosszú városfalak között, az Unesco Világörökségének részét képező Ichan-Qala óvárosban csak a mellékutcákban van néhány újabb lakóház, a mecsetek, medreszék és a paloták úgy állnak, ahogy építették őket. Városnézésünk során felmászhatunk az Ichan-Qala erőd falára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város csodálatra méltó épségben megmaradt történelmi magjára: Mohammed Rakhim Khan medresze, a Kalta Minor minaret és a Juma mecset, a tetőt tartó 218 gyönyörűen faragott faoszlopával, továbbá a helyi lakosok zarándokhelyének számító Pakhlavan Makhmud mauzóleuma. A fentieken kívül még számtalan mecset, palota és vallási iskola, medresze szolgál látnivalóval, és idézi fel a város történelmét. Láthatjuk a Tosh-Khovli palotában (magyarul „Kőház”) az egykori kánok háremét, és megnézzük az egykori karavánszerájt. Felmehetünk egy 47 méter magas minaret tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Este érdemes felmenni a nyugati kapu melletti citadellába, ahonnan felejthetetlen látványt nyújt a lemenő nap által megvilágított óváros. Szállás egyszerű szállodában.

15/+0

 
Khíva, Nukus, Taskent / Mujnak
 

Korán reggel indulunk északi irányba, hogy több órás utazást követően érjük el Nukust, Karakalpaksztán fővárosát. Itt először kimegyünk a repülőtérre, és búcsút veszünk hazautazó társainktól, akik Taskentbe repülnek, hogy átszállást követően folytassák útjukat Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre.
Akik a hosszabbítást választották, azokkal bérelt terepjárókkal továbbindulunk az északi irányba a 210 km távolságra található Mujnak városába, ahol megszállunk. Ebben a városban lehet leginkább látni az Aral-tó abszurd tragédiájának nyomait. Valamikor a tó legnagyobb halászkikötője volt, ma pedig valamivel több mint 150 km távolságra fekszik a tó partjától. Évről évre egyre erősebben érezhető az Aral kiszáradásának következményei – egyre forróbb nyarak, hidegebb telek, sokasodó homokviharok. A tó pusztulásával együtt a város is fokozatosan kihal. A valaha gazdag halállománnyal büszkélkedő tó halászflottájának maradványai a víz visszahúzódásának következtében a sivatagban megfeneklett, rozsdásodó hajóroncsok. Szállás a Mujnak városában élő helybeli családok egyikénél.

16/+1

 
Mujnak, Aral-tó, Mujnak, Nukus
 

Bérelt terepjárókkal egész napos kirándulásra indulunk az Aral-tóhoz. A Turáni-alföldön található lefolyástalan sóstó valamikor a föld negyedik legnagyobb tava volt, mára három részre szakadt, elvesztette területének háromnegyedét, és már nem ér el egy folyó sem. A szovjet időszakban elkezdett, a gyapotföldek hozamát növelni szándékozó átgondolatlan öntözésnek és a környéken folytatott rablógazdálkodásnak „köszönhetően” a tó vízellátása egyre csökkent, így a sivatagos környezetben a víz fokozatosan elpárolgott, mely folyamat mind a mai napig tart.  Lefényképezhetjük a csodálatos sivatagi tájat, melyek szépségét korunk egyik legnagyobb ökológiai katasztrófája árnyékolja be. Hosszú utazás után estére térünk vissza Nukusba. Szállás egyszerű szálláson.

17/+2

 
Nukus, Taskent
 

A repülőgép indulásának függvényében délelőtt, vagy kora délután kitaxizunk a repülőtérre, majd kb. 3 órás repülés után érkezünk vissza Taskentbe. Itt átszállunk a hazainduló repülőgépre, de ha annak indulása előtt még van időnk, azt egy rövid taskenti sétával töltjük el, elbúcsúzva Közép Ázsiától, és megkezdjük hazautazásunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés