Zejmár-szakadék, Geravy-fennsík és Dobsinai-jégbarlang

Könnyed, bevezető szurdoktúra és jeges hűsölés egy nap alatt

Indulás és érkezés helye: Budapest (felszállási lehetőség Miskolcon)
Ezen a nyári napon egy könnyed, de annál látványosabb körtúrát teszünk a Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdokába és ellátogatunk a Dobsinai-jégbarlangba.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. május 26.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
2018. május 24.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Dobsina, Zejmár-szakadék
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Néhány órás utazással érünk a lélegzetelállítóan szép Dobsinai jégbarlanghoz, mely Szlovákia legkiterjedtebb jégbarlangja, egyben Európa első villanyvilágítással felszerelt barlangja is (1887). Belső tere nem mindennapi látványt nyújt: a kő boltozatok alatt hatalmas összefüggő jégtömegek húzódnak, melyeket - ebben a környezetben - a nyár elején kb. egy centiméteres zúzmara borít. A barlang terebélyes jégtömegét az alján húzódó összefüggő talajjég, gazdag jégesések, jég-sztalagmitok és jégoszlopok alkotják. Délután a Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdokához, a Zejmarská roklinahoz (Zejmár-szakadék) utazunk. Ez a rövid, de csodaszép szurdok kitűnő bevezetés azoknak, akik eddig még nem próbálták a szurdoktúrákat, s azoknak is jó választás, akik még nem jártak a híres Szlovák Paradicsomban. A fenyvesekkel borított hegyek karéjában megbújó Imrikfalvi-víztározótól indulunk szurdoktúránkra, megmászva az 1000 méteres magasságban elterülő ligetes Geravy fennsíkot, majd a meseszép Malé Zajfy völgyön át érünk vissza a tóhoz, a felduzzasztott Gölnic csodálatos partja mellett. A túra hossza: 10,5 km. A túra időtartama: 3,5 - 4 óra. Szintkülönbség: 480 m fel és le A jégbarlangban a látogatható rész hosszúsága 515 m. Odajutás: 1 km gyaloglással, szint 150 m fel és ugyanennyi le. Látogatás időtartama: 30 perc. A barlanglátogatás pontos ideje a nyitvatartási idő függvényében a programon belül változhat.

A fotókat készítette: Gutter Krisztián
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés