Zejmár-szakadék, Piecky-szurdok

Szurdoktúrák a Szlovák Paradicsomban

Indulás és érkezés helye: Budapest
Túra egy klasszikus és egy kevésbé ismert szurdokvölgyben a Szlovák Paradicsomban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. június 16. -
2018. június 17.
A jelentkezés lezárult
2018. június 14.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Piecky-szurdok
 

Találkozó 7:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Szlovák Paradicsomba érkezve első túránk a Piecky-szurdokba vezet. Először a mederben haladunk, itt-ott doronglétra-hidakon egyensúlyozgatva, majd a Velky vodopad 50 lépcsőfokos, csaknem függőleges vaslépcsője láttán újra kellemes bizsergés fut át ereinken. Kezdődik! S valóban. A mind jobban összeszűkülő szurdokban kaotikus fatörzs halmokon kell átmásznunk, doronglétra-hidak garmada, sziklafaltálcák, láncos falak és újabb vaslétrák gondoskodnak az igazi változatosságról. A túra felső szakasza itt is egy gyönyörűséges bükkerdőbe torkollik, majd egy erdei útra kiérve sokáig szintben haladva egy hirtelen meredélyen leereszkedve jutunk vissza Pila faluba. Menetidő: 6 óra, táv: 13 kilométer, szintkülönbség: 450 méter. 

2

 
Zejmár-szakadék, Budapest
 

Reggel átbuszozunk a Szlovák Paradicsom legrövidebb szurdokához, a Zejmarská roklinahoz (Zejmár-szakadék). A fenyvesekkel borított hegyek karéjában megbújó Imrikfalvi-víztározótól indulunk szurdoktúránkra, s közel egy óra alatt  az 1000 méteres magasságban elterülő ligetes Geravy fennsíkon álló menedékházhoz érünk. Rövid pihenő után egy szép ösvényen visszatérünk a közeli faluban hagyott kisbuszunkhoz. Hazaindulunk, Budapestre a délutáni órákban érkezünk. Menetidő: 1 óra, táv: 1 kilométer, szintkülönbség: 200 méter.

A fotókat készítette: Gutter Krisztián
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés