Uganda

Kiscsoportos kalandozás a hegyi gorillák földjén

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet, 
- a szállást 9 éjszakára (a szállások java bútorozott szafari sátrakban, bungalowban),
- az esetek nagyobb részében az étkezést (lásd a részletes programleírásban!),
- az utazást a Murchison Fallshoz, a Kibale Nemzeti Parkba, a Queen Elizabeth Nemzeti Parkba, a Bwindi Impenetrable, majd a Lake Mburo Nemzeti Parkba, majd vissza Kampalába,
- a hajóutat a Níluson a Murchison Parkban és a Kazinga-csatornán,
- a vízesés túrát a Murchison Falls-hoz,
- a Bigodi mocsárjárást,
- a sétaszafarit a Lake Mburo NP-ban
- a belépőket a nemzeti parkokba (Murchison, Queen, Bwindi és Lake Mburo NP)
- a nemzeit parkok (Murchison, Queen és Bwindi NP) engedélyeit, 
- a sofőrök és a helyi vezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repjegyeket és a reptéri illetéket,
- az ugandai vízum (50 USD) árát,
- a borravalókat,
- a fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát. 

Az út alapára nem tartalmazza a Gorilla és Chimpánz tracking engedélyeket, melyek jelenleg, az út meghirdetésekor 220 000 Ft-ba kerülnek. Az engedélyek korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. Lefoglalásuk csak a teljes összeg befizetésével lehetséges és miután az engedélyt megkaptuk, változtatás nem lehetséges rajtuk (nem átruházható, időpont nem változtatható, stb.). Az engedélyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni. Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor az engedélyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

A gorilla tracking igazi kuriózumnak számít, ezért az engedélyeket hamar elkapkodják a világ minden részéről érkező turisták. Mi a jelentkezők létszámától és a jelentkezés időpontjától függően tudunk engedélyeket igényelni. Négy különböző pontból kiindulva lehet Bwindi-ben trackingre menni. Előfordulhat, hogy az eredeti programban feltűntetett Buhomában nem lesz elég engedély. Ezért változás történhet abban az értelemben, hogy a csapat egy része másik faluból indul a gorilla lesre. Ha változás merülne fel, mindenképpen tájékoztatunk benneteket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 280 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Entebbe - Budapest útvonalon: 180.000 - 230.000 Ft illetékkel.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.
 
Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

szafari kisbusz lenyitható tetővel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-7 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programban kisbuszos szafarizásról van szó. A Bwindi Nemzeti Parkban a gorilla tracking jó fizikai állóképességet kíván, de könnyen teljesíthető, ha valaki rendszeres túrázáshoz van szokva. A gorilla trackingre csak kíváló egészségi állapotban mehetünk, ezzel elkerülve az emberszabásúak megfertőzését. Akár egy egyszerű influenza is a kihalásukhoz vezethetne.

Szállás

Általában egyszerű, két-háromágyas szállóban, faházban, szafari sátrakban alszunk. Szállásaink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. A helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A telepített sátorszállásokon bútorozott sátrak állnak rendelkezésre, ezekben fel lehet állni, szúnyoghálóval ellátott ágyakban alszunk itt –tehát nem európai túrasátrakat kell elképzelni, amibe csak befekszik az ember. A zuhany, illetve a WC külön helyezkedik el.

Ország

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Ugandában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Kampalában, Murchison Falls-nál, Queen Elizabeth Parkokban kellemesen meleg idő várható, sok napsütéssel, napközben 25-28 Celsius fok, hajnalban 13-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel.Túránk a nagy esős időszak után lesz és ilyenkor aligha számíthatunk csapadékra a szavannás tájakon, inkább Kibale-ban, vagy délen Bwindi részeken, de ennek is kicsi a valószínűsége. Viszont az időjárás ezeken a területeken pár fokkal hidegebb, mint az ország többi részében, napközben és éjszaka is.

Felszerelés

Javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, könnyű nyári hálózsák (vagy hálózsák huzat), de mivel az összes szálláson biztosítva lesznek az ágyneműk, így ez nem létszükség, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, polár pulcsi, elemlámpa (fejlámpa), akkumlátor a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó és szúnyogriasztó. Mivel Bwindi 2000 méter felett fekszik, ezért ezek a területek lehetnek hűvösebbek akár napközben is, így mindenképpen javasolt egy meleg polár pulóver és hosszú nadrág is. A túrához: lehetőleg vízálló túrabakancs, vagy edzőcipő (amiben nem töröd ki a bokád), vagy vízálló túraszandál, egészségügyi ragtapasz kellhet. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban/cipőben gyere, mert a gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!  Tehát a javasolt kiegészítők: Nagyhátizsák 50 liter, kishátizsák 25-30 liter, bicska, fejlámpa, magas faktor számú napvédő krém, meleg zokni, esőkabát (fontos a gorilla tracking-hez), polár pulcsi min. 1 db, kényelmes bakancs vagy félcipő, napszemüveg.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni. Ugandában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Ezt a budapesti oltóközpontban tudod beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal! Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot ( Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

A 2000 méter fölötti régiókban a malária nem jellemző, az alacsonyabban fekvő térségekben azonban előfordulhat. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben szúnyogriasztót használni (melynek hatóanyagtartalma magas, 30% feletti DEET tartalmú), este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

Az étkezés a szállásainkon fog történni előre megrendelés alapján. Ahol van rá lehetőség, hogy más helyen együnk, mint a szállás, ott az étkezést nem tartalmazza az ár. A kisebb városokban, falvakban elfogadható kínálatú kisboltot és éttermet szintén találunk, ahol vehetünk alapanyagokat az ebédcsomagjainkhoz Bwindiben.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az ugandai shilling (USH). USD-t érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz ugandai shillingre váltani. 1USD = kb.3700 USH (2018. májusi adat). Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el, MASTER Card-t nagyon korlátozott számban lehet alkalmazni. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló esetén) természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Egyéb kiadásokra, mint emléktárgyak, ajándékok érdemes még pénzt váltani, illetve a helyben fizetendő költségekre, mint a belépőkre, fakultatív programokra. Általánosságban jellemző, hogy étteremben hagyunk borravalót, illetve majd az ugandai sofőrünknek munkáját a szafari után díjazzuk! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2011. utáni bankjegyekben legyen! 

Helyszínen fizetendő költségek: (a honlapon a 2018 első félévi árak szerepelnek, ami annyit jelent, hogy ezek nőhetnek 2019-ben. Ezért ezek az árak csak tájékoztató jellegűek):  
- Ugandai vízum: 50 USD /fő   
- Borravalók a sofőröknek, helyi vezetőknek: kb.20-25 USD / fő   
- Naplemente hajózás a Níluson: 30 USD/fő 
- Sóstó túra: 10 USD/fő  
- Oroszlán projekt megtekintése a kutatóval: 100 USD/fő  
- Hajókázás az Mburo-tavon: 15 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére az Ugandába való beutazás vízumigényes. 2018. április hónaptól az ugandai vízumot kizárólag egy angolnyelvű online rendszeren keresztül lehet igényelni. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug 

A vízum igényléshez szükség van az alábbi dokumentumok feltöltésére: 

1. az útleveled bio data, azaz fényképpel és adatokkal ellátott oldalára
2. egy fényképre a sárgaláz oltást igazoló oltásikönyv megfelelő oldaláról
3. egy 4*5 cm méretű útlevélképre

Fontos, hogy a feltöltött dokumentumok mérete: 5-250 kilobyte között legyen, formátumuk pedig lehet: pdf vagy jpeg! 
A vízumigénylés ára 50 dollár + 3% pótilleték, aminek fizetését szintén az online rendszeren belül kell intézni. 
Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még egy évig érvényesnek kell lennie. 
Belépéskor kérik a sárgaláz oltást igazoló oltási könyvet, kérjük, hogy ezt hozd magaddal! 

Igény esetén, felár ellenében, a vízumügyintézést mi is elvállaljuk neked! 

Csomag

Legyen egy nagy (max. 50 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Szafari buszaink korlátozott csomagtere miatt mind térfogatban, mind súlyban a lehető legkevesebb felszerelést hozzuk magunkkal, mert a szafari busznak a nyitható teteje miatt nem lehetséges a csomagok tetőn való elhelyezése. Így a hátsó csomagtérbe be nem férő dolgokat csak az ülésünk alatt tudjuk tárolni, ami a saját utazásunkat, buszból való ki és be szállásunkat fogja megnehezíteni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 8.340 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 12.660 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 34.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 27.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés