Törökország: Kaçkar-hegység

Észak-Törökország legszebb túrái és kulturális látnivalói a vadregényes Kaçkar-hegységben és Trabzon környékén

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást a program szerint bérelt, légkondicionált kisbusszal,
- 5 éjszaka szállást színvonalas szállodákban, panziókban két ágyas szobákban,
- 2 éjszaka szállást magashegyi kempingben (sátor, matracok, mobil zuhanyzó, konyhai felszerelések, stb.)
- 7 reggelit, valamint 3-3 ebédet és vacsorát a trekking túra alatt,
- a teherhordó öszvérek használatának díját,
- a belépőket a Sümela kolostorhoz,
- a helyi, angolul beszélő túravezetőt,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek, valamint az illetékek árát,
- a fakultatív programok költségeit és a biztosítást,
- a programleírásban nem szereplő étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Legutóbbi utunk során a repülőjegyek ára nagyságrendileg 150.000.- forint volt személyenként.

Utazás

Törökországon belül légkondicionált kisbusszal utazunk, melyet egy helyi sofőr vezet majd.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok többsége egy aktív, hétköznapian sportos erőnléttel bárki által teljesíthetők. A túráink során fel kell készülni a sokszor nehéz terepre, a patakokon való átkelésre és a szeszélyes időjárásra is. A 3937 méteres Kaçkar-hegyre történő túránkon, illetve a 3200 méteres hágón való átkeléskor a nagy magasság miatt szükségünk lesz a fokozott kitartásra, elszántságra és jó minőségű, hiánytalan túrafelszerelésekre is. Mivel táborhelyünk 2900 méter környékén lesz, ezért a magashegyi betegség nagyon enyhe tünetei (kisebb fejfájás, étvágytalanság, rossz közérzet) szinte bárkinél jelentkezhetnek, de ezeket egy-két gyógyszerrel és sok folyadék fogyasztásával gyorsan tudjuk majd orvosolni. 

Szállás

5 éjszakát szállodákban és panziókban fogunk aludni, két ágyas, fürdőszobás, kényelmes és tiszta szobákkal. A magashegyi trekking alatt 2 éjszakát töltünk el egy táborban, amely 2900 méter magasan fekszik. A sátortáborban kapunk sátrakat és matracokat, csupán hálózsákjainkat kell hozni magunkkal. A trekkingtúra alatt teljes ellátást kap a csapatunk.

Terület

Az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tenger által körülvett Törökország kisebb része Európa, nagyobb része pedig Ázsia területén fekszik. A két részt a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros, no meg az általuk közrezárt Márvány-tenger választja el egymástól. Törökország nyugati vidékei lenyűgöző természeti értékekkel büszkélkedhet. A peremhegységekkel körülzárt Anatóliai-magasföld az ország közepén terül el számos vulkáni maradványt magán hordozva. Ez a középső, lefolyástalan terület igazi természeti csodákat rejteget. Kappadókia, a szurdokok, a vörösen izzó tornyok és kúpok vidéke. A több millió évvel ezelőtt aktívan pöfékelő vulkánok nagy mennyiségű hamuval és lávával terítették be a vidéket, majd a vulkáni tevékenység befejeztével az erózió vette át a felszínformáló szerepet. Az erős szelek, homokviharok és esőzések különös ’tündérkéményeket’ faragtak ki, és ma is formálják őket még érdekesebbé és hihetetlenebbé. Ezekért a formákért jó részben a nyugati terület legnagyobb, igen impozáns vulkánja, az Erciyas Dagi felelős. Ezen a belső területen számos kisebb-nagyobb tó található, amelyek vize nem éppen ihatóan édes. A legnagyobb a szabálytalan alakú, szélfújta mélyedésben elhelyezkedő Tuz-tó (Tuz Gölü). A só borította partvidéke olyan, mint egy hatalmas jégmező a forró, száraz Anatólia közepén. A felföld szélén, a Fekete-tenger partjára meredeken szakad le a délről magasodó Észak-Anatóliai-hegység, sziklás riviéra-hangulatot adva a tengerpartnak. Az ország európai területe csapadékban gazdag, a nyár meleg, és a téli hónapok hidegek. A belső, anatóliai területek nyara száraz és forró, tele ugyancsak száraz, de viszonylag hideg. Az Égei- és Földközi-tenger partvidékén enyhe, csapadékos tél és száraz, meleg, tipikusan mediterrán nyár jellemző. Legcsapadékosabb a Fekete-tenger vidéke a délről húzódó magas hegységnek köszönhetően. 

Ország

Nagyon kedves, barátságos ország, kifejezetten kedvelik a magyarokat, rokon népként tekintenek ránk. Természetesen itt is ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt, mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... A beszélt nyelv a török, ezek mellett a németet és az angolt elég jól megértik, de a bazárban már nem is szükséges nyelvismeret, minden megoldódik. :) Törökország modern, iszlám ország, ahol a vallásnak megfelelően néhol nekünk is alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz. Az európai nyári viselet (rövidnadrág, póló, stb.) már mindenhol elfogadott, de a vallási célú helyek (mecsetek) látogatásakor nekünk is kezet-lábat takaró öltözéket és fejfedőt kell viselnünk. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák és telefonok akkumulátorait fel tudjuk tölteni. Törökország nagyon gyors ütemben fejlődik. Utak épülnek, házak, lakótelepek nőnek ki a földből szemvillanás alatt. Előfordulhat rajtunk kívülálló okok miatt, hogy nem tudunk megfelelő tempóban, a tervezettnek megfelelően haladni. Az esetleges késésekre érdemes felkészülni.

Időjárás

A Kaçkar-hegység és szűk környéke egész Törökország egyik legcsapadékosabb vidéke, ahol az éves csapadékmennyiség sokszor eléri az 1500-2000 mm-t is. Bár az augusztus az egyik legszárazabb hónap, bármikor előfordulhatnak nagyobb esők, záporok, zivatarok. Napközben a tengerpart közelében 25-28 fok, míg a hegyekben 15 fok környékén várható. Szép idő esetén még 3000 méteren is napozhatunk egy szál pólóban, míg pár perccel később akár el is eredhet az eső.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a változékony időjárás, így jó minőségű vízálló öltözetet és egy jól bejáratott túrabakancsot mindenképp csomagoljunk hátizsákunkba! 

Az utazásra érkezhetsz kényelmes nagy hátizsákkal, vagy valamilyen sporttáskával, de kérjük a kisbuszok csomagtartójának helykihasználása miatt gurulós bőröndöt ne hozz erre az útra.

A 3 napos magashegyi túránk alatt a felszerelésünk nagy részét, így a hálózsákokat is teherhordó öszvérek fogják vinni, nekünk csupán a legszükségesebbeket (esőkabát, víz, élelem, fényképező, stb.) kell vinnünk a kis hátizsákunkban.

Egyéb szükséges felszerelések: az általad preferált, kényelmes, több rétegű túraruházat, ezeken felül pedig valamilyen fejfedő, jó minőségű esőkabát (poncsó), napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Legalább 5 C fokos komfortfokozatú hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá ritkán csökken), fejlámpa, svájci bicska, kulacs, napszemüveg, rovarriasztó, naptej, nedves törlőkendő, papucs. A nagy szintek leküzdése miatt aki szokott használni, annak jól jöhetnek a túrabotok is. A bakancs mellett legyen nálunk kényelmes sportcipő, esetleg egy szandál az utazásokhoz, városnézésekhez.

Bár iszlám országba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt palackozott vízzel (!) alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Törökországba utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Élelem

Az utazáson mindenhol kapunk reggeliket, a magashegyi túránk alatt pedig csomagolt ebédet és meleg vacsorákat is. Ezeket leszámítva az árak a magyarországihoz hasonlóak, esetenként alacsonyabbak, de sok esetben van lehetőségünk alkudni. Ha nem vagy speciális diétán, csak annyi élelmiszert hozz, amennyi a repülőútra elegendő! Természetesen az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az esetlegesen apadó készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A török konyha nálunk is jól ismert (kebab-félék, baklavák, stb.) és nem ismert elemei mindenhol fellelhetőek, és a magyarországi árhoz képest olcsók. Szintén olcsó a déligyümölcs, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

A fizetőeszköz a török líra (1 TRY/TL = kb. 35-40 Ft). Itthon nem érdemes lírát váltani a kedvezőtlen váltási arány miatt, így eurót (EUR) vagy amerikai dollárt (USD) érdemes hozni az utazásra, melyet érkezésünk után tudunk majd beváltani. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de nem gyakori, banki pénzfelvételre azonban a kártyák teljesen jól használhatóak.

Vám

Törökországba nem kell vízum, csupán egy érvényes útlevél. Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

Beutazási szabályok: 2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.  
2021. március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül. Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik. A regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 13.680 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 13.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu 


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés