Samoborsko Gorje

Látványos túra, csúcstámadás és menedékházak és városnézés Zágráb szomszédságában

Indulás és érkezés helye: Budapest

Samobor bájos városkája és a város határában kezdődő Samoborsko Gorje a boldog békeidők óta a fővárosi horvát túrázók egyik kedvenc kirándulóhelye. Túránk során a Zágrábtól alig fél órára fekvő csodás középhegység legszebb részeit járjuk körbe borvidékeken, menedékházakon és pazar csúcsokon át. 

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Samobor, Oštrc (752m), Budapest
 

Találkozó 5:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Az M7-esen robogunk át Horvátországba, majd a délelőtti órákban érkezünk meg a Zágráb melletti Samobor városába. A városkán először csak áthaladunk, és a Rude felé vezető úton hagyjuk hátra kisbuszunkat, hogy megkezdjük a túrát. A gyönyörű fekvésű völgyből hol lankásabb, hol meredekebb szakaszokon érünk fel a gerincre, az otthonihoz hasonló erdőségeken illetve a híres szamobori borvidék magasabban fekvő szőlői között. Első megállónk az Ivica Sudnik menedékházban lesz, itt akár meg is ebédelhetünk, leöblítve azt egy ízletes horvát sörrel. Pihenőnk után már nem lesz messze aznapi túránk csúcspontja, a 360 fokos panorámát kínáló Oštrc 752 méter magas csúcsa. A fárasztó csúcstámadás után ismét megpihenhetünk a közvetlenül a csúcs alatt fekvő hüttében, majd a gerincen folytatva utunkat egy hágóba érkezünk meg, ahol természetesen még egy utolsó vendéglátóipari egység fogad majd minket. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. (Túratáv: 14 km, szint: 750 méter)