Omán, Egyesült Arab Emírségek

Kalandutazás és páratlan vendégszeretet az ősi és modern Arábiában, lélegzetelállító vádikon, mesés sivatagokon és hipermodern metropoliszokon keresztül

Omán nemcsak a magyar utazók és turisták körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő Szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán "fejlődési" útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: "Minden, ami nem Dubai!". S Ománnak pont ez az erőssége! Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi outdoor programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vizű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát. A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el ezt érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit.

Az Egyesült Arab Emírségek elsősorban Dubai lélegzetelállító luxusáról, pompájáról és fejlettségéről ismert a földkerekség minden pontján. Ki ne hallott volna a világ legmagasabb épületéről, a világ első hétcsillagos szállodájáról, a világ legnagyobb bevásárlóközpontjáról, a hatalmas sivatagi sípályáról és a még megszámlálhatatlan "leg"-ről? Dubai azonban csak egyike az országot alkotó hét emírségnek. Utazásunkat Dubaiban kezdjük, ahol betekintést nyerhetünk Mohammad bin al-Rashid al-Maktoum sejk két évtizeddel ezelőtt megálmodott és mára valóra váltott városába. Itt minden a legjobb, legújabb és legnagyobb formájában látható, átélhető és kapható. Városnézésünk során mi is ezekből fogunk szemezgetni. Arábiai körutazásunk zárásaként pedig az államalapító Zayed sejk szülővárosát, a hatalmas datolyapálma ligeteiről is ismert Al-Ain városát nézzük meg, majd az ország fővárosába, Abu Dhabi-ba látogatunk el, ahol a rendkívül impozáns és gyönyörű, hófehér színű nagymecsetet nézzük meg. Nem mellesleg e mecset padlóját borítja a világ legnagyobb szőnyege is.

Két ország, hasonló kultúrkör, közel azonos gazdasági fejlettség, de hatalmas különbségek a kivitelben. Fedezd fel velünk egy csodálatos kora tavaszi utazás keretében a mesés és gazdag Arábia két ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

A március 15-i ünnepnek köszönhetően 8 napos programunkhoz most mindössze 4 nap szabadság szükséges!

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Dubai lélegzetelállítóan modern városa: Burj Khalifa, Burj al-Arab, Madinat Jumeirah;
- Al-Ain hatalmas datolyaligete;
- Abu Dhabi impozáns nagymecsete;
- Mascat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
- Bait al-Afreet: csobbanás a hatalmas, zöldeskék színű vizű mészkőmedencében;
- Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
- Wahiba-dűnék: vadkempingezés az aranyszínű-vöröses homokdűnéken, "milliárd csillagos" hotelben;
- Jebel Shams és a Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában;
- Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és fürdések vadregényes vádik türkizkék vizében;
- Al-Hamra, Misfat: hangulatos hegyi falvak: 
- Ibra: az arab bazárok nyüzsgése és forgataga;
- Nakhal, Bahla, Jabrin, Nizwa: impozáns agyagerődök a hegyekben
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. március 11. -
2017. március 18.
2017. március 11. -
2017. március 19.
A jelentkezés lezárult
Fontos! A 2017 márciusi utunk az első szervezett utunk a két országba. A programot a lehető leggondosabban, minden részletre kiterjedően dolgoztuk ki. Az út túravezetője a közel-keleti régió és az iszlám világ kutatója, aki már számos alkalommal járt a térség országaiban - köztük Ománban és az Egyesült Arab Emírségekben is -, így ismeri a helyeik mentalitását és tisztában van a vallási-kulturális sajátosságokkal. Bár mindkét országban jól kiépített és szervezett a turizmus infrastruktúrája, mi saját járművel fogunk közlekedni. Ennek legfőbb előnye, hogy - természetesen a program időbeli korlátain belül - kedvünkre megállhatunk fotószünetekre, utunkat pedig rugalmas módon alakíthatjuk a változó helyi viszonyok figyelembevételével. Amennyiben ilyen feltételek mellett is részt szeretnél venni utunkon, tarts velünk, hogy együtt fedezhessük fel a mesés Arábia természeti és kulturális kincseit!
1

 
Dubai
 

Érkezés Dubaiba. Repülőgépünk érkezésének függvényében megtehetjük első ismerkedésünket a várossal, de a város nevezetességeinek felfedezése már holnapra marad. Szállás: szálló.

2

 
Dubai, Sharjah (Egyesült Arab Emírségek)
 

A mai nap arról szól, hogy felfedezzük a Közel-Kelet legmodernebb városának látnivalóit. Első megállónk máris egy "leg" lesz: a világ legmagasabb épülete, a 818 méter magas Burj Khalifa. A gyorslift pillanatok alatt felrepít a 124. emeletre, ahonnan lélegzetelállító panoráma vár ránk. Láthatjuk a hatalmas felhőkarcolók által szegélyezett 2x7 sávos Sejk Zayed sugárutat, a Pálma-szigetet és a Világ-szigeteket. Miután beteltünk az egyáltalán nem mindennapi látvánnyal, körbesétáljuk a Burj Khalifa tövőben lévő Dubai-szökőkutat, mely szintén nem nélkülözi a kápráztatás minden elemét. Ezt követően a Dubai Creek mellett található Al-Fahidi történelmi negyedbe és a Dubai múzeumba látogatunk, hogy betekintést nyerhessünk a történelmi múltba, miként vált egy átlagos arab halászfaluból a világ egyik legmodernebb sivatagi metropoliszává a város. A Dubai Creek menti kikötői élet szemrevételezését követően a szomszédos emírségbe, Sharjah-ba utazunk, hogy ott megtekintsük az Iszlám Civilizáció Múzeumát, ahol egy színvonalas tárlaton keresztül ismerhetjük meg az iszlám világot és vallás. Gyors ebédet követően ismét autóba szállunk. Úti célpontunk a rendkívül hangulatos Madinat Jumeirah negyed, melyet egy tradicionális arab falu mintájára építette ki. Innen már kacsintgat ránk a világ első hétcsillagos szállodája, a Burj al-Arab. Napunk zárásaként le is megyünk a homokos tengerpartra, hogy egy fürdés keretében kipihenjük a repülőút és a hosszú napunk fáradalmait és onnan élvezhessük a naplemente fényeiben tündöklő híres vitorlaszálló látványát. Szállásunkra térve megvacsorázunk és összekészülődünk a másnapi korai indulásra. (Amennyiben időnk és a közlekedési viszonyok engedik, a Madinat Jumeirah után ellátogatunk a dubai "Manhattan-be", a felhőkarcolóktól hemzsegő luxusnegyedbe, a Dubai Marina-ba.) Szállás: szálló.

3

 
Dubai, Nakhal-erőd, Mascat (Omán)
 

A kora reggeli órákban elhagyjuk Dubait, s átkelünk az Ománi Szultanátusba, ahol a tengerpart mentén, hangulatos kisvárosokon keresztül utazunk Mascat felé. A kora délutáni órákban, mielőtt megérkeznénk a fővárosba, teszünk egy kitérőt a Hajar-hegység északi völgyeiben fekvő impozáns Nakhal-erődhöz. A környékbeli forrásvizeknek köszönhetően a vár körül hatalmas datolyapálma-liget terül el. Felmászva az 1834-ben épült várra, csodaszép kilátás fogad minket a környező hegyekre, falura és a datolyapálma-ligetre. Az erőd után megkeressük a Ath Thowra hévízforrást, mely egy vádi sziklafalából kibújva a falajnak nevezett csatornákon keresztül jut el az öntözött területekre. Elhagyva a Nakhal-erődöt és környékét folytatjuk utunkat Mascat-ba. A monumentális nagymecset megtekintését követően elfoglaljuk szállásunkat a Mutrah-negyedben. Este megvacsorázunk és sétálunk egyet tengerparti sétányon. Szállás: szálló

4

 
Mascat, Bait al-Afreet (Sinkhole Park), Wadi Shab, Ras al-Jinz
 

A reggeli utáni órákat Mascat felfedezésére szánjuk. (Aki kedvet érez magában, felkelhet egy csodaszép napfelkeltére az Indiai-óceán partján.) Sétálunk egyet a corniche-on, ellátogatunk a nyüzsgő Mutrah bazárba és a halpiacra. A Mutrah-negyedből autóval Mascat régi városközpontjába megyünk, ahol egy fotószünetet tartunk a szultán színes palotájánál. A fővárost magunk mögött hagyva délnek vesszük az irányt. Első megállónk a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformáció lesz. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vizű tó található. A bátrabbak akár meg is mártózhatnak az ismeretlen mélységű természetes medencében. Ezután Omán talán legismertebb és legvarázslotsabb vádijához (időszakos vízfolyás), a Wadi Shab-hoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson elsőként teszünk egy rövid csónakos utazást kirándulásunk kiindulópontjáig. A szárazföldön folytatjuk utunkat apró falvak és a falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel két órás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban, sőt akár egy vízalatti barlangba is bemerészkedhetünk. Az első ománi vádiélményeink után visszamegyünk autónkhoz és az ország, s egyben az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al-Jinz-be utazunk. Itt található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezi, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végigkísérhetjük ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből másnap hajnalban kikelnek a kis teknősbébik. Szállás: felszerelt kempingben saját sátorban; ellátás: félpanzió

5

 
Ras al-Jinz, Sur, Wadi Bani Khalid (Muqal-barlang), Wahiba-dűnék
 

Hajnalban, akiknek kedve van hozzá, visszalátogathatnak a teknősfarmra, ahol az este lerakott tojásokból kikelnek az apró teknősbébik, s végigkísérhetik első útjukat a fövenyen át az óceán vizéig. Reggelit követően a természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városába utazunk, amely a híres dhow hajók készítésének egy fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk a hajókészítő üzemekhez. Surból a Bani Khalid vádihoz utazunk, mely Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt ebben az oázisban kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vizű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A fürdés mellett meglátogathatjuk a denevérek-lakta Muqal-barlangot is. Visszatérve autónkhoz az UNESCO Világörökség részét is képező aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez utazunk. Itt utunk egyik legnagyobb kalandja vár ránk: vadkempingezés a homokdűnéken a "milliárd csillagos hotelben". Ezt az élményt még a dubai Burj al-Arab sem tudná nekünk megadni! Végignézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, majd a csillagos égbolt alatt élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát. Szállás: saját sátorban vadkempingezés

6

 
Wahiba-dűnék, Ibra, Nizwa, Al-Hamra, Misfat, Jebel Shams
 

Hajnalban kelünk, hogy - az előző esti napnyugta után - teljes egészében végigcsodálhassunk egy sivatagi napfelkeltét is - akár sátrunk elhúzott "ajtaján" keresztül, hálózsákunk melegében maradva. Sétálunk egyet még a dűnéken, megfigyelve, hogyan változik a sivatag homokjának színe a nap erejének változásával. A magunk által készített reggelit követően elhagyjuk a sivatagot és a még távoli Hajar-hegység felé vesszük az irányt. Visszatérve a főútra első megállónkat Ibra városában tartjuk, ahol ellátogatunk a híres bazárba és hagyjuk magunkat kicsit elsodorni az igazi keleti bazári forgataggal. Miután végigjártuk a különböző érdekesebbnél-érdekesebb portékákat árusító boltokat folytatjuk utunkat. A Hajar-hegység déli lábánál fekvő, folyóparti Nizwa városába utazunk. Nizwa városa, vagy ahogy sokszor nevezik "Az Iszlám Gyöngye" Omán egyik legnépszerűbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítésével és az ország legrégibb bazárával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. A bazár különlegessége, hogy itt élő állatok kereskedelme is zajlik a szokásos mindennapi portékát értékesítése mellett. Elhagyva ezt a festői várost, megkezdjük emelkedésünket a Hajar-hegység lejtőin. Mielőtt megérkeznénk szállásunkra, Omán két leghangulatosabb hegyi falvát barangoljuk be. Al-Hamra többszintes agyagtéglából épített házaiból álló falvai a középkori Arábiába repít vissza minket. A Hajar-hegység szívét jelentő, mesébe illő fekvésű Misfat faluban a betekintést nyerhetünk a helyiek mindennapjaiba. Elhagyva a két falut a Hajar-hegység legmagasabb pontját jelentő Shams-hegy (Nap-hegy) mellett fekvő táborunkba utazunk. Este, vacsora mellett, a hegység csendjében elevenítjük fel tartalmas napunk legszebb pillanatait. Szállás: kiépített kempingben, saját sátorban; ellátás: félpanzió

7

 
Jebel Shams, Wadi Ghul, Bahla, Jabrin-erőd, Al-Ain (Egyesült Arab Emírségek)
 

A délelőtt folyamán az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Ghul lélegzetelállító sziklavilágát járjuk be. A 3 009 méter magas Shams-hegy Omán legmagasabb pontja. Bár maga a csúcs nem tartogat sok érdekességet, az alatta lévő helyenként több mint 1000 méteres szédítő mélység már annál inkább. Sátorbontást és reggelit követően itt fogunk tenni egy rövid panorámatúrát. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített As-Sab falucska lesz. Ugyanezen az útvonalon térünk vissza autónkhoz, mellyel leereszkedünk a Hajar- hegység lábához. Utolsó ománi programunk keretében Bahla városába utazunk, melyet a helyi legendák szerint egy dzsinn őrzi... Az itt lévő monumentális erőd 1987 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Bahla még híres kerámiáiról, így mi is ellátogatunk egy kerámiakészítő manufaktúrába. A várostól nem messze fekszik Omán magasodik a XVII. századi Jabrin erőd, mely fontos központja volt asztrológiának, orvoslásnak és az iszlám jognak. A vár tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a datolyapálmafákkal és a Hajar-hegység vonulataival díszített tájra. A díszesen festett mennyezetű lakó- és vendégfogadó termek megtekintésétkövetően nekiindulunk több órás autózásunknak. Határátlépést követően, az esti órákban érkezünk meg az Egyesült Arab Emírségek alapítójának, Zayed sejknek szülővárosába, Al-Ain-ba. A város neve forrást jelent, utalva az itt fakadó életet adó vízre, melynek köszönhetően hatalmas datolyapálma-liget foglal helyet a városban. Szállás: szálló 
Fontos! A Wadi Ghul túránk fizikailag nem megerőltető (oda-vissza 7 km, valamint 200 m szintemelkedés fel és le), de stabil mozgáskoordinációt és szédülésmentességet kíván. Aki nem meri bevállalni a kirándulást, az a tábor környékén töltheti el az időt.

8

 
Al-Ain, Abu Dhabi, Dubai
 

Reggeli után sétálunk egyet a datolyapálma-ligetben, megnézzük az államalapító egykori palotáját, valamint ellátogatunk az Al-Ain egyik különleges helyére, a tevepiacra, aminek segítségével az arab kultúra egy újabb szeletével ismerkedhetünk meg. Innen az ország tengerparti fővárosába, a rendkívül modern, Abu Dhabiba utazunk, ahová pár órás autózást követően érkezünk meg. Elsőként az Emírségek legnagyobb mecsetéhez a monumentális Sejk Zayed Nagymecsethez utazunk. A hófehér falú, 41 000 hívő befogadására is képes imahely teljesen elkápráztatja az odalátogatót. S ha a márvánnyal, drágakövekkel, gyémánttal és arannyal díszített mecset önmagában nem lenne elég, az imatermében található a világ legnagyobb kézzel készített szőnyege. A medált jelképező szőnyeget 2 éven át, 1200 ember szőtte, 5 700 négyzetméter alapterületű és összesen 2 milliárd 268 csomót tartalmaz! Káprázatos teljesítmény! A hatalmas méreteket és az elképesztő látványt azonban fokozzuk a grandiózus Emirates Palace megtekintésével. Ami a Burj Khalifa Dubai-nak, az az Emirates Palace a fővárosnak. Az amúgy szállodaként üzemelő palotában minden a fényűzésről, luxusról és pompáról szól. Ebédet követően sétálunk még egy utolsót a corniche-on, ellátogatunk egy múzeumba, ahol az ország olajkor előtti történelmét mutatja be, valamint megtekintjük a dhowkikötőt és a mellette lévő halpiacot. Ezt követően Dubaiba autózunk. Egy hotel depószobájában rendbe szedjük magunkat és összerendezzük felszerelésünket a hazautazásra. A repülőgépünk indulásának függvényében a repülőtérre utazunk, leadjuk autónkat és hazaindulunk.

A fotókat Cseh Zsombor készítette, a www.wikipedia.com, www.tripadvisor.com oldalakról, az emírségekbeli és ománi turisztikai cégek, valamint idegenforgalmi hatóságok honlapjairól, és a két országgal foglalkozó blogokról származnak.