Tibet, Nepál

Buddhista kolostorok a világ tetején, látogatás az Everest északi alaptáborába

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást Nepálban taxival, vagy bérelt kisbusszal,
- a szállást 6 éjszakára Kathmanduban szállodában, reggelivel,
- a szállást 4 éjszakára Lhászában és Shigatsében szállodában, reggelivel,
- a szállást 1-1 éjszakára Shregarban és Kerong mellett egyszerű szállóban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára egyszerű vendégházban, vagy telepített sátortáborban Rongbuk mellett, reggelivel,
- a városnézéseket a Kathmandu-völgyben,
- a különféle tibeti engedélyeket és tibeti belépőket,
- az utazást Tibet területén autóbusszal, 
- az Everest alaptábor engedélyét,
- a transzfert a tibeti határról Kathmanduba terepjárókkal,
- a tibeti és nepáli helyi vezetők díját,
- az ismerkeési esten egy welcome dronket,
- a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, 
- a nepáli (25 USD) és a tibeti vízumot (90 USD),
- a nepáli belépőket,
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítás árát.

Étkezés a reggelik kivételével önellátó.
A tibeti kolostorokban általában fizetni kell, ha fényképezni szeretnénk, a részvételi díj ennek költségét nem tartalmazza!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 285 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Katmandu – Budapest útvonalon egy átszállással)  220.000 – 280.000 Ft között alakult illetékekkel együtt.
 
A Katmandu - Lhasza szakasz ára: 140.000 Ft.
A tibeti repülőjegyet utazási csomagban vesszük, nepáli partnerirodánktól, így azt csak irodánkon keresztül tudod megvásárolni!
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára: 10 USD / taxi / alkalom.

Utazás

saját, bérelt autóbusszal Nepálban és Tibetben, terepjárókkal a tibeti határ és Kathmandu között.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nepál-Tibet programunk alapvetően buszos körutazás, városnézésekkel, kolostorlátogatásokkal. Az Everest alaptáborba vezető egyetlen, 4-5 órás túránk nem nehéz, átlagos kondícióval teljesíthető, a nagy tengerszint feletti magasság azonban a magashegyi betegség enyhébb tüneteinek jelentkezését eredményezheti. A szervezet akklimatizációja után (egyéntől függően ez pár napig is eltarthat) ezek várhatóan elmúlnak. Javasolt gyógyszer a magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére: Humazolamid, Aspirin. Keringési zavarral küzdő, tüdő vagy szív problémákban szenvedőknek nem javasoljuk, hogy a területre látogassanak. Kérd ki háziorvosod véleményét! A tibeti buszban vészhelyzet esetére lesz nálunk palackozott oxigén!

Szállás

Kathmanduban és a tibeti nagyvárosokban (Lhasza, Shigtse) a szállásunk kényelmes szállodákban lesz, 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával. Itt általában melegvíz szolgáltatásra is biztonsággal számíthatunk. Tibet vidéki részén már szerényebb körülményekre kell készülnünk, elsősorban a helyi infrastruktúra elmaradottsága miatt. Egyszerűbb szállodákban, vendégházakban szállunk meg, ezek általában saját fürdőszobával, meleg víz szolgáltatással rendelkeznek. Kivétel ez alól az Everest alaptáborhoz közeli Rongbuk vendégháza. Rongbuk mellett nagyon egyszerű vendégházban, esetlegesen a közeli sátortáborban lesz a szállásunk, ágyak itt is vannak, de a mosdási lehetőség korlátozott! A tibeti vidéken mindenképp fel kell készülni az illemhelyek szintén rendkívül egyszerű viszonyaira! Áramszünetek mind Nepálban, mind Tibetben gyakran előfordulhatnak!

Terület

Tibeti túránk minden résztvevőtől bizonyos fokó alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A nagyvárosokban általában kényelmes szállodákat, gazdag választékot kínáló éttermeket találunk, a vidék egyes térségeinek infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Ez néha rendkívül egyszerű szállásokat takar, különösen igaz ez Shegar és az Everest alaptábor esetén, az utak ezen a környéken esetenként poros, rázós földutat jelentenek, ahol a legjobb állapotú busz vagy terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk. A tibeti Nyalam és a nepáli Barabise közötti útszakaszon esetlegesen előforduló földcsuszamlások miatt számítanunk kell arra is, hogy az útszakasz egy részét kénytelenek leszünk akár gyalogosan megtenni, hogy átjuthassunk a nepáli oldalra, ami teherhordók bérlését is szükségessé teheti! Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! Időeltolódás: Nepál + 3 óra 45 perc, Tibet + 6 óra Budapesthez képest.(azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Nepálban 15.45, Tibetben 18 óra a pontos idő.)

Időjárás

Mivel Tibet nagy része 3000 méter fölött fekszik, meglehetősen nyers, zord éghajlat uralja. Mindazonáltal két régió éghajlata egyértelműen elkülöníthető egymástól: az egyik a Yarlung Tsangpo völgyétől északra és nyugatra, valamint a Kun Lun és Altun Shan hegységtől délre elterülő vidék, ami Tibet területének közel 80%-át alkotja; a másik a Yarlung Tsangpo és szomszédos völgyei, Lhasát is beleértve, melyek jóval alacsonyabban fekszenek és ahol a tibeti népesség nagy része összpontosul. Az első régió nagyrészt lakatlan és száraz, rendkívül kemény és hideg telek jellemzik; az eső és a hóvihar még nyáron is jellemző. A másik térség, a Yarlung Tsangpo völgye, melyet túránk elsődlegesen érint, egészen más éghajlattal rendelkezik. Szeptember végén, a Himalája déli vidékeit érintő nyári monszun után sok napsütés és kék ég a jellemző, a csapadék ilyenkor ritka. A nappali hőmérséklet a kellemes 15-20 C tartományban mozog, az éjszakák azonban már hűvösebbek, 5-10 C környékére is lehűlhet a levegő, az Everest és Tingri környéken fagyra is számítanunk kell, ezért a jó hálózsák nagyon fontos kiegészítő felszerelés! Ritkán lesz szükség rá, mindösszesen 2-3 alkalommal, de akkor mindenképpen! Nepálban jóval melegebb időjárásra számíthatunk, sok napsütésre, nappal 25-30 C körüli hőmérséklettel. A délutáni órákban heves záporok azonban bármikor előfordulhatnak.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy utazótáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a vidéki szállásokon nem jellemző a fűtés, éjszakára alaposan lehűlhet a levegő, különösen igaz ez a Rongbuk-i szállásra 5000 méteren és Shegar, Tingri környékén, így jó, ha a komfort fokozat a 0 fok alatti tartományba nyúlik). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltócipőnek kényelmes sportcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, kesztyű, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, Labello, UV-szűrős napszemüveg. Mindenképpen legyen nálatok legalább két hosszúnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. Mivel Tibetben a vidéki részeken a tisztálkodási lehetőségek meglehetősen korlátozottak, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Nepálba és Kínába történő utazás esetén nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, H-1097 Budapest, IX. ker. Albert Flórián út 3/A., Telefonos információ: 8h00-9h00 és 14h00-16h00 között, Telefon: (06-1) 476-1364, vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Néhány alapvető orvosságot mindenképpen érdemes magaddal hoznod: láz- és fájdalomcsillapító, megfázás és hasmenés elleni gyógyszerek, görcsoldó, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli. A jelentős tengerszint feletti magasság következtében a magashegyi betegség enyhe tünetei előfordulhatnak (tompa fejfájás, hányinger, álmatlanság), ezekre főleg az Everest alaptáborba induló túranapon, illetve közvetlenül Tibetbe történő érkezésünk után számíthatunk. A szervezet akklimatizációja után (egyéntől függően ez pár napig is eltarthat) ezek várhatóan elmúlnak. Javasolt gyógyszer a magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére: Humazolamid, Aspirin. Keringési zavarral küzdő, tüdő vagy szív problémákban szenvedőknek nem javasoljuk, hogy a területre látogassanak. Kérd ki háziorvosod véleményét! A terepjárókban vészhelyzet esetére lesz nálunk palackozott oxigén!

Élelem

A reggeli kivételével utazásunk önellátó. Kathmanduban, Lhaszában és a nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a tibeti konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Helyi vezetőnk azonban mindent megtesz, hogy a már bejáratott, európaiak számára is biztonsággal fogyasztható ételeket kínáló éttermekbe kalauzoljon el bennünket.

Pénz-ügy

Elsősorban amerikai dollár (2006. után kiadott bankjegyek!) vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit a helyszínen, Kathmanduban ill. Lhásaban tudunk helyi fizetőeszközre átváltani. Nepál fizetőeszköze a nepáli rúpia. 1 nepáli rúpia (NPR) = kb. 2,66 Forint. Hozzávetőleges váltási árfolyamok: 1 USD = kb. 100-105 NPR, 1 Euro = kb. 110-120 NPR. Tibet (Kína) fizetőeszköze a Yüan, váltása Lhászaban lehetséges. 1 kínai yüan (CNY) = kb. 42 Forint. Árfolyamok: 1 USD = kb. 6,76 Yüan, 1 Euro = kb. 7,73 Yüan. Javasoljuk, hogy kis címletű bankjegyek is legyenek nálatok! Költőpénznek napi 20-30 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. A kolostorokban általában fizetni kell, ha fényképezni szeretnénk, ennek összege nagyon eltérő lehet, általában 20-30 Yüan. Mind Nepálban, mind Tibetben bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre 50 dollárt.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):
- Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
- Swayambunath, Kathmandu: 200 NPR
- Boudnath-sztupa, Kathmandu: 250 NPR
- Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR
- Bhaktapur: 1100 NRP

- Nepáli vízum: 25 USD (15 napos vízum)
- Tibeti vízum: 90 USD / fő
- borravaló helyi vezetőknek, sofőröknek: 60 USD / fő
A kolostorokban általában fizetni kell, ha fényképezni szeretnénk, a részvételi díj ennek költségét nem tartalmazza!

Vám

A nepáli vízumot a kathmandui repülőtéren lehet beszerezni. Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 25 USD (15 napos), 40 USD (30 napos), 100 USD (90 napos). Szükséges hozzá egy igazolványkép!

A tibeti vízumot nepáli partnerirodánk intézi, ennek költsége a helyszínen fizetendő, de az előzetes ügyintézéshez szükség van az útlevél személyes adatokat tartalmazó oldalának tisztán olvasható fénymásolatára, valamint foglalkozás megnevezésére. Ezeket az utazás előtt legalább két hónappal el kell küldenünk nepáli partnerirodánknak! Fontos, hogy a megadott adatok 100%ban egyezzenek, mivel a legapróbb eltérés az útlevél adatai és a csoportos vízum adatai között a tibeti beutazás megtagadását eredményezheti a kínai hatóságok részéről! A tibeti csoportos vízum intézéséhez a következő adatok szükségesek: az útlevélben szereplő teljes név, születési dátum, útlevélszám, az útlevél érvényességi ideje, foglalkozás, nemzetiség. Ezek hiányában, vagy esetleges pontatlan megadásával a Tibetbe történő belépést a kínai hatóságok megtagadják! Ezen adatokat jelentkezéskor szükséges pontosan megadni, kérjük hozd magaddal az útleveled megfelelő oldalának fénymásolatát! ( A különféle egyéb engedélyek, belépők elkészítéséhez javasoljuk, hogy minimum 4 db igazolványkép, az útlevélről készített fénymásolat legyen nálatok! )

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő kategóriával együtt, ami kiterjed magashegyi túrázásra is. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 - 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 27.360 Ft/fő.

 Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés