Mexikó, Guatemala

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást taxikkal és bérelt autóbusszal, éjszakai busszal, a megjelölt helyeken hajóval, 
- 11 éjszakát szállókban és panziókban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket a programban jelöltek szerint,
- a Chichen Itza kirándulást belépő nélkül,
- a Coba kirándulást belépő nélkül,
- a Palenque kirándulást belépő nélkül,
- az Agua Azul kirándulást belépő nélkül,
- a Canón Sumidero kirándulást belépők nélkül,
- a Pacaya-vulkán túrát,
- az anitugai városnézés során a tuc-tuc taxit,
- hajókirándulást az Atitlán-tavon,
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- Mexikóban és Guatemalában a repülőtéri transzfereket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- az étkezést,
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van),
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Budapest - Cancun és a Guatemalaváros - Budapest repülőjegyek várható ára illetékekkel együtt 280.000 - 330.000 Ft. Általában egy vagy két átszállás szükséges viszonylatonként. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Cancún reptér és a Tulum-i szállás között: 70-90 USD/taxi vagy 10-15 USD busszal, Antigua és Guatemalaváros reptér között: 12-15 USD/fő (shuttle), 35-40 USD/kocsi (taxi).

Elképzelhető, hogy csoportunk az USA-n keresztül repül, mert így kedvezőbb áron találunk repülőjegyet. Ehhez azonban magyar állampolgároknak az új (bordó) útlevél mellett regisztrálniuk is kell. A régi útlevéllel rendelkezőknek vízumot vagy új útlevelet kell igényelniük.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem kell különösebb nehézséggel számolnunk, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek a túrák. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a szállók, panziók 2 ágyas, saját fürdőszobával, angol WC-vel, hideg/meleg vizes zuhannyal, tiszta törölközővel felszerelt szobák. Városi szállodáinkban 24 órás portaszolgálat vár, a városi szállásokon WIFI-kapcsolatot is találunk. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes házakban eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. Alapvetően két fős szobákban szállunk meg, ritkán előfordulhat 3 fős szoba is.Egy éjszakát éjszakai buszjáraton töltünk.

Terület

Mexikóról sok rosszat hallunk a hírekből, de mi alapvetően a turizmus által jobban érintett, biztonságosabb területen fogunk mozogni. Mexikó fejlett és modern ország, azonban a szegénység még mindig jelentős rétegeket érint. Guatemalában az európai normákhoz képest szegényebb, egyszerűbb viszonyokkal találkozunk. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Tömegeket érint a reménytelen szegénység, így a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Mivel Európán kívül vagyunk, ezért fel kell készülni a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt nem annyira motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Ezért szervezés szempontjából is sok minden megtörténhet, természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

A hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Ezért javasolt a meleg ruházat, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!Chiapas-tartományban, San Cristóbal de las Casas városában esetenként éjszaka akár +5-8 Celsius fokra is lehűlhet a hőmérséklet, ezért a meleg ruházat mellett javasolt egy vékonyabb sapka-sál, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, zsebkés, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség Tulumban, San Cristóbal de las Casasban és Panajachelben is lesz.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal, mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX., Gyáli u. 2-6. 8a, Nagyvárad térnél, tel.: (1)-215-07-56, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h, vagy a XIII. kerület, Váci út 70-ben nyitva: hétköznap 10.00 – 20.00, szombat 10.00 – 16.00: http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352 A malária esélye a trópusi részeken, esőerdei romoknál megnövekszik, a megelőzésre szolgáló gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - mindenképpen konzultálj szakorvossal, az oltóközpontban részletes tájékoztatást nyújtanak malária ügyében is! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj!

Élelem

Nem érdemes itthonról ételeket hoznod. Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Gyümölcslevekhez, friss, trópusi gyümölcsökhöz szinte mindenhol hozzá lehet és érdemes jutni

Pénz-ügy

Mexikóban a mexikói Peso (1 MXN ~ 15 HUF) a fizetőeszköz. Mexikóban az USD-t és az EURO-t egyaránt beváltják Peso-ra. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz hasonló árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 350-500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 200-250 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak (2018-ból):
Mexikó:
- Tulum belépő: 70 Peso
- Sian Kaan rezervátum, fakultatív egész napos túra: 100 USD
- Chichen Itza belépő: 242 Peso
- Chichen Itza cenote + ebéd: 200 Peso
- Coba: belépő: 70 Peso
- Coba: biciklibérlés: 50 Peso
- Palenque, Palenque romok belépő: 102 Peso
- Canon de Sumidero, belépő: 32 Peso
- San Juan de Chamula, templom belépő: 20 Peso
- San Juan de Chamula, falubelépő: 15 Peso
- Agua Azul belépő: 40 Peso
- határátlépési illeték: 500 Peso

Internet árak (1 óra): 0,75 - 7 USD
hozzávetőleges főétel ár: kifőzdében, közepes étteremben: 45-50 Peso (20 – 160, egyes helyeken akár 180-200 Peso között)

Guatemala:
A Quetzal (1 Quetzal GTQ ~ 35 HUF) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni és inkább kis, 5-10-20-as címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Van azonban, ahol nem használható, így Quetzal-t mindenképpen váltani kell, ami városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz képest Guatemalában olcsóbb árakkal találkozunk.

Tájékoztató árak (2018-ból):
- Panajachel, fakultatív program a Cerro d'Oro vulkán mászása, helyi vezetővel: 40 USD
- Antigua, Pacaya-vulkán belépő: Q50

- Antigua, Pacaya-vulkán lóbérlet egy irányban: Q100

- Guatemalai határátlépési illeték: Q10

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges holminkat az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.010 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 15.050 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés