Weichtal-szurdok, Medve-szurdok, Hochlantsch (1720 m)

Látványos szurdoktúrák az Alpokban - opcionális csúcsmászással.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást menedékházban, matrac szálláson,
- a reggelit a menedékházban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a Medve-szurdok belépő árát, (kb. 3-4 Euro).

Az étkezés a reggeli kivételével önellátó!

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

20-28 fő.

Túra nehézsége

Szurdoktúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, sportos erőnlétet és szédülésmentességet feltételez. Mivel a túraútvonalak néhol meredek ösvények mentén vagy létrákon, hidakon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció elengedhetetlen. Napi 5-6 ( csúcsmászás esetén 7-8 órás ) túrázásra kell számítani, a szintkülönbség 850-1240 méter közötti.

Szállás

A jól megszokott Weichtalhaust 2013-ban lebontották, majd teljesen újat építettek, ami idén megnyílt. Így 2016-ban újra itt, a régi helyszínen, a megszokott matracszállás jelleggel, de már egy teljesen új épületben lesz a szállásunk. Saját hálózsák szükséges!

Weichtalhaus

Terület

A Grazer Hausberge az Alpok Graz-tól északra elterülő középhegységinek nevezett, ám a Magyarországon megszokottnál magasabb hegysége. A csúcsa a Hochlantsch 1720 méterig emelkedik. Változatossága miatt kedvelt hely a kirándulók és a klettersteig (via-ferrata) mászók körében. A Hochlantsch lejtőjén induló Teichalm és Sommeralm vidékek együttesen alkotják az Alpok legnagyobb kiterjedésű alpesi legelőjét.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. A kora nyári és kora őszi időszakban éppúgy előfordulhat eső, zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság, a völgyek zártsága és az éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A szurdokokban található vízmennyiség szintén az aktuális, illetve a korábbi napok időjárása szerint változik.

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk). A matrac szálláson saját hálózsák kötelező! Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, ami lehetőleg vízálló! További felszerelés: kamásli, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak valamint a túrabotnak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Mindkét túra során érintünk egy-egy forrást, illetve a menedékházakat, de ajánlott a kulacsodat feltölteni, hisz órákig túrázunk és a folyadék-lelőhelyek eloszlása nem egyenletes. Egy-két alapvető orvosságot is érdemes magaddal hoznod: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Élelem

A két napra célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. Szállásunkon reggelit kapunk, az egyéb útba eső menedékházakban az étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sültkolbász 4-6 euro körüli áron kapható.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 8-10.000,- Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Belépő a Medve-szurdokba: kb. 3-4 Euro/fő.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a napi túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk. A nagy csomagot csak a szállásra megérkezve tudjuk a buszból kivenni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 450 Ft/fő/nap
Top: 590 Ft/fő/nap
Top extra: 940 Ft/fő/nap
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: összege a részvételi díj 3,5%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés