Nagy-Kócs (1611 m), Prószéki-szurdok

Szlovákia egyik legszebb panorámája, téli gyógyfürdőzés és a környék egyik legizgalmasabb szurdokvölgye

Indulás és érkezés helye: Budapest
A Kis- és Nagy-Fátra, az Alacsony-Tátra, a Liptói-havasok és az Árvai-hegység határolta vidéken magasodik a hazánkban kevésbé ismert Kócs-hegység, melynek csúcsáról az imént felsorolt hegyvidékek csodálatos körpanorámája tárul elénk. Fárasztó csúcstúránk után lazulunk egyet a környék híres gyógyfürdőinek egyikében, pihenünk egyet hangualtos szállásunkon, majd következő nap a Prószéki-szurdok is megnézzük gyönyörű téli köntösbe bújva. 
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Oláhdubova, Nagy-Kócs (1611 m), Lucski Gyógyfürdő, Tarnóc
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Szlovákia felé vesszük az irányt a sok kirándulásról már ismerős úton Rózsahegy környékéig autózunk. Itt már eltéveszthetetlen mai célunk a Kócs-hegység. Túránk nem hosszú, de a kaptató kitartást igényel. Gyönyörű lucfenyvesek között emelkedünk egy szép rétig, ahol megpihenünk a csúcshódítás előtt. Az ösvény utolsó szakasza már törpefenyők között kanyarog a sziklás csúcsra, ahol a jól megérdemelt, meseszép kilátás vár minket. Amikor beteltünk a látvánnyal kényelmesen visszaindulunk kisbuszunkhoz, ám napunk itt még nem ér véget. Elbuszozunk Lucski településésre, itt pedig egészen az esti zárásig élvezzük a 33-35 fokos medencék és szaunák jótékony hatását. Szállásunk egy hangulatos apartmanban lesz Tarnóc városában, ahol pedig egy késői közös vacsorával zárjuk majd napunkat. Táv: 10 km, szint: 950 m fel/le.

2

 
Tarnóc, Prószéki-szurdok, Budapest
 

Reggelink után néhány perces buszozás után már a közeli Prószéken leszünk, a környék egyik híres szurdokvölgyének bejáratánál. A Prószéki-szurdok a Kócs-hegység keleti felének egyik legszebb természeti képződménye, ahol a víz eróziós munkájának köszönhetően vízesések és szűk sziklafalakkal határolt részek váltják egymást. Előrehaladásunkat néhol létrák és kötelek biztosítják majd, így még téli időben is biztonságban tudunk eltúrázni a szurdokvölgy végéig. Túránk végén ugyanazon az úton jutunk vissza kisbuszunkhoz, ahonnan nagyjából 5 óra alatt már ismét Budapesten leszünk, várhatóan a kora délutáni órákban. Táv: 5 km, szint: 200 m fel/le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés