India (Holi - a színek fesztiválja)

A kontrasztok hihetetlen világa - a Holi ünnepség színpompás forgataga alatt!

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást a program során végig bérelt (nem menetrend szerinti) busszal,
- az utazásokat a napi programok során autóriksával, taxival, metróval, és egyéb tömegközlekedéssel,
- az elefántháton közlekedést az amberi erődhöz felfelé (gyalogosan is lehetséges), 
- az esti és hajnali hajókázást Varanasiban,
- a szállásokat 8 éjszakára saját fürdőszobás szállókban, 
- a szállásokat 3 éjszakára saját fürdőszobás magánszállásokon,  
- a helyi vezetők díját,
- az esetleges teherhordók díját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket, 
- a belépőket, a borravalókat (40USD/fő), és a fakultatív programok árát, 
- a biztosítást, és az esetleges védőoltásokat,
- az indiai vízum árát,
- az étkezéseket.

Vízum információkat lásd a vám címszó alatt.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 280 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Budapestről menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal; Indiában busszal, taxival, riksával.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető városnézésekről szól utazásunk. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a városi sétákkal.

Szállás

Utunk során hangulatos szállókban szállunk meg, egy helyen pedig magánszállásokon alszunk. A szállók szobái mind rendelkeznek saját,  meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szállók szobái két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A magánszállás szobái mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A magánszállásokon előfordulhat három ágyas szoba is! Ágynemű természetesen lesz, de törülközőt a magánszálláson nem kapunk. Szállásainkon szinte mindenhol ingyenes van wi-fi.

Terület

Indiát a romlatlan természet, a vendégszeretet, de a gazdasági, társadalmi környezet elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelelő az utak állapota, a közművek gyakori hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, ezért előfordulhat egyes programok módosulása, elmaradása, illetve új programok felvétele. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus látnivalókért cserébe  a miénktől eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitást tolerálni tudják! Öltözködés tekintetében a nyári ruházat –  rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb. – helyenként elfogadott, az ország belsejében illetve a vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges! A templomokba vagy magánházakba belépés előtt a cipőnket le kell venni. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk, bal kézzel eszünk vagy bal kezünkkel valakinek a fejét – akár gyerekét is - érintjük! Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy ázsiai adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, a helyenként egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, vonatok menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Utazásunk időpontja az északkeleti monszunszél okozta száraz évszakra esik, ezért jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és átlagosan magas, de kellemes hőmérséklettel. Napközben 28-32 Celsius fok várható, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 Celsius fok alá. Komolyabb esőzésekre tehát nem kell számítani, de egy-egy intenzív zápor előfordulhat.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, a városokba kis hátizsák, oldaltáska, nyári lábbeli vagy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, hosszú szoknya vagy nadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, lecsatolható szárú túranadrág, elemlámpa (fejlámpa), fényképezőgép, kullancs- és szúnyogriasztó.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol, itt is előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetőek, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak –  az egyébként mindenütt kapható és olcsó –  palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások – Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria – beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Az általunk meglátogatott területeken ebben az évszakban nem fordul elő malária, de mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között. Fontos, hogy a malária számos változatára mind másféle hatóanyagok nyújtanak védelmet. A hazánkban kapható gyógyszerek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek erre a célra. A mellékhatások tekintetében érdemes elgondolkodni az Ausztriából rendelhető gyógyszereken. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételt hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1000 Ft alatt lehet ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az indiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak, és egészségügyi szempontból biztonságosak.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Indiában a rúpia (1 INR = kb. 4,12 Ft), de néhány helyen fizethetünk dollárral is. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD), az angol font (GBP) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de automatánál használhatóak készpénz felvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos. India olcsó ország. Ajánlott költőpénz kb. 150 000 Ft, valamint kb. 100 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlagszámítás, van, aki ehhez képest többet, van, aki kevesebbet költ egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató belépő árak (a honlapon az előző út 2019-es belépőjegyek adatai szerepelnek, ami annyit jelent, hogy ezek a belépőjegy árak nőhetnek még az év végéig. Ezért ezek az árak csak tájékoztató jellegűek), 

Delhi Vörös Erőd: 600 INR
Delhi Jama Masjid fotójegy: 300 INR
Jama Masjid minaret: 200 INR
Humayun síremlék: 600 INR
Qutub Minar: 600 INR
Jaipur kombinált belépőjegy: 1100 INR
Jaipur City Palace & Museum: 900 INR
Jargarh erőd: 300 INR
Taj Mahal: 1300 INR
Agra Erőd: 600 INR
Akbar Mauzóleuma: 200 INR
Baby Taj: 300 INR
Mehtab Bagh: 300 INR
Sarnath: 300 INR
Egyéb belépők szent helyekre, múzeumokba, mecsetekbe: általában 100-300 INR

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. 2015. augusztusától elektronikus vízumot lehet igényelni a következő oldalon keresztül, egyénileg:
https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html
Ügyelni kell a fomanyomtatvány pontos kitöltésére! Az online vízum ára 82,35 dollár (kb. 23.000 Ft), az oldalon dombornyomott kártyával lehet fizetni. A vízum 3-7 munkanap alatt készül el. Az úthoz egyszeri belépésre jogosító turista vízum szükséges.

Indiában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása India egész területén tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.  
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.010 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 15.050 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 14.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés