Dalmácia, Hercegovina

Tenger, hegy és egy kis Mosztár...

Út ára tartalmazza

- az utazást légkondícionált autóbusszal,
- a szállást panzióban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát, 
- az étkezést.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek. A biokovoi túra komolyabb kihívást jelent nehezebb talajjal és meredek kaptatókkal.

Szállás

Az utazás során szállásunk egyszerű, tiszta panzióban lesz Međugorje környékén. A szálláson vagy annak közvetlen közelében lesz mód étkezésre, de közös főzőhelyiség nincs. A szobák általában 2 ágyas fürdőszobásak, (előfordul két külön ágy és francia ágy egyaránt), de előfordulhatnak 3 vagy 4 ágyas fürdőszobás szobák is (néhány szoba esetén közös fürdőszoba is előfordulhat). Ágyneműt kapunk, Wifi van. Fűtés nincs, aki esetleg fázós annak célszerű hálózsákot hozni (ágynemű van).

Terület

Bosznia-Hercegovina mind természetföldrajzi, mind társadalomföldrajzi szempontból rendkívül színes ország. Az ország északon alföldi jellegű, majd dél felé fokozatosan emelkednek az egyre magasabb, végül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot is meghaladó mészkőláncok. A hegyvidéket néhol jelentősebb kiterjedésű, lapos aljú, mezőgazdasági termelésre is alkalmas völgyek, úgynevezett poljek tagolják. Az éghajlat ennek megfelelően szintén igen változatos: míg északon kontinentális, addig délen mediterrán klíma uralkodik, amit helyenként a hegyvidéki klímájú területek szakítanak meg. A vízfelületek, mélykék tavak és türkizkék folyók éppúgy jellemzőek, mint a döbbenetesen kietlen és száraz vidékek. Nem kevésbé színes az ország történelme és lakóinak összetétele sem. Bosznia-Hercegovina mindig nagy birodalmak határterülete volt, ami egyrészt állandó – a közelmúltban is jelentkező – konfliktusok forrása, másrészt európai mértékkel mérve rendkívül színes társadalmi összetételt eredményezett. Mindez a mai napig meglátszik a városok képén. Ma az ország lakóinak közel fele muzulmán bosnyák, harmada ortodox szerb, ötöde katolikus horvát.  

FIGYELEM! Bosznia-Hercegovina közbiztonsága ma már jobb, mint az európai átlag. Az elmúlt évtizedben befejeződött háború azonban olyan nyomot hagyott az országban, amit nem lehet néhány év alatt felszámolni: a gyalogsági taposóaknákat. Utunk során kerüljük azokat a helyeket, amik veszélyesek lehetnek, ennek ellenére kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a közelünkben gyanús, adott esetben veszélyes területek is lehetnek. (Például az utazás során tartott megállók, pihenők alkalmával.) Ezért kiemelten fontos, hogy a túravezető által adott instrukciókat, figyelmeztetéseket mindenki betartsa, hogy a legkisebb esélyét se adjunk egy balesetnek. Dalmácia az Adriai-tenger mentén húzódó színes történelmű, horvátok lakta terület. A magas hegyvidék hirtelen alacsonyodik le az erősen tagolt, sziklás tengerpartra, ahol itáliai hatást tükröző városok sorakoznak.

Időjárás

Dalmáciában és Hercegovinában (itt töltjük utunk nagyobb részét) mediterrán hatás uralkodik, jellemző a meleg és száraz idő. Mivel azonban a terület domborzata tagolt, rövidebb esők előfordulhatnak.

Felszerelés

Egy hátizsák, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot tehetsz, illetve réteges túraöltözet, meleg váltásruha, polárdzseki, esőkabát  (esetleg esőnadrág és túrabakancs), váltás cipő, kulacs.
 
A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiéniai viszonyok nem rosszak, a vezetékes víz iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Nem érdemes sok élelmiszert magaddal hoznod (az első napra hozz szendvicseket), mivel a helyszínen minden beszerezhető és nem drágább, mint Magyarországon. Ha vásárolsz, érdemes azt Bosznia-Hercegovinában megtenni (erre lesz mód jól felszerelt szupermarketekben), mivel Horvátország jóval drágább.

Pénz-ügy

Utunk során két országban is kell készpénzt használnunk. Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze a konvertibilis márka, ami hazánkban gyakorlatilag nem váltható. A legtöbb helyen, étteremben, ajándékárusnál, boltban elfogadják az eurot, de ennek elfogadása vagy váltása nem kötelező rájuk nézve, így vásárlás vagy fogyasztás előtt tisztázni kell, hogy milyen fizetési módokat fogadnak el. Sok helyen, de nem mindenhol fogadnak el bankkártyákat. Érdemes euroban tartani a pénzt, mivel a konvertibilis márkát Bosznia-Hercegovinán kívül sehol nem váltják vissza. 1 euro = 1.94 konvertibilis márka.

Horvátország hivatalos fizetőeszköze a kuna. Horvátországban az euro elfogadása nem olyan elterjedt, mint Bosznia-Hercegovinában. Kunát már itthon is érdemes váltani. Pénzváltásra csak korlátozottan van mód, de bankautomaták szegélyezik utunkat, tehát helyi készpénzhez hozzá lehet jutni. Jellemző árak Bosznia-Hercegovinában: Kávé 0,5-1 Euro, gyorsételek 2-4 Euro, sör 1-2 Euro, éttermi vacsora 7-15 Euro/fő.

Belépők általában összesen napi 5-6 Euro. 
A horvát árak nyugat európaiak, egy átlagos ebéd vagy vacsora 80-100 kuna.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 2.250 Ft/fő
Top: 2.950 Ft/fő
Top extra: 4.700 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés