Tokaj-Hegyalja

Evezés a Bodrog árterén és egy rejtett tengerszem Megyer-hegyen

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás: tokaji apartmanház

Változás! Találkozó és indulás: szombat reggel 7:30, XI. ker. Szent Gellért tér, a Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). 
Mikropoliszos túrasorozatunk következő állomásaként evezünk, borozunk, és természeti értékek tömege gyönyörködteti szemünket. Mindez a nagyhírű Bodrogzug varázslatos, vadregényes árterén válik valóra. A védett terület olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem Brazília wetland-jein. A csatornák, holtágak, mint valóságos vízi utak kanyarognak, üde lombú fák kísérik őket, a lágy szélben a rétek magas füvei lengedeznek. A bedőlt, korhadó rönkökön békák, mocsári teknősök napoznak, és fel-felröppen egy gém, vagy más, elegáns madár. Néhol átevezhetünk egy rét fölött, a növények alulról simítják a kenut. Mi is kiszállhatunk a térdig-derékig érő vízbe. A természet neszei törik meg csak a csendet. A tökéletesség ölén egyetlen dolog édesítheti még tovább életünket: a szamorodni. Az ártér a Tisza és a Bodrog között elterülő, több ezer hektáros terület. Nyáron, szárazság idején a szomszédos falvakból kihajtják a teheneket a rétre, a halászok a leapadt csatornákban varsáikat ellenőrzik. De tavasszal, mikor lezúdul a hegyekből az ár, a területet elönti a víz. Ilyenkor a természet önmaga lehet. Szemtanúi lehetünk, milyen lehetett valaha az Alföld, és a folyók széles övezete. Az ár levonulása után a gátak között a víz sokáig megmarad. Különleges feltételek uralkodnak itt, amihez élet minden formája a hosszú idők alatt már hozzászokott. A sekély vízbe halak tömege úszik ki ívni, de békák sokasága is itt ragasztja a felszín alatti levelekre kocsonyás petefüzérét. Kócsagok, karcsú gázlómadarak terített asztalt találnak itt. A nyugalom és a természet gazdagsága lehetővé teszi, hogy ritka fajok is fészkelnek a rejtett nádasokban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. május 19. -
2018. május 20.
A jelentkezés lezárult
2018. május 17.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Tokaj, Bodrogzug-ártér
 

Változás! Az eredetileg meghirdetetthez képest az indulás helye és időpontja módosult. Találkozó és indulás: szombaton reggel 7:30 órakor, a XI. ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Néhány órás buszozás után megérkezünk Tokajba. Elfoglaljuk Bodrog parti szállásunkat, majd strandruhát öltünk, felvesszük a kenukat és evezőket. Néhány instrukció és bíztató szó kíséretében vízre szállunk. Ismerkedünk a hajózással, és bemelegítésként a folyón elmegyünk a gátig. Itt átlépjük a hétköznapok kapuját, és beevezünk a béke birodalmába. Nézelődünk, figyeljük a hangokat és illatokat, lassan csordogálunk. Követjük a csatornák tekervényes útját, és ha megfelelő a tempónk, elérhetünk egy falut, Zalkodot. Kenuinkat a szélső házak mellett hagyva besétálhatunk egy üdítőért a helyi műintézménybe. Délután visszafordulunk. Útközben sokszor megállunk, hátradőlve megpihenünk, élvezve a Nap sugarait, gyönyörködve a békés tájban. Keresünk optimális mélységű szakaszt, ahol lehet hűsölni, néhány tempót úszni. Este melegebb ruhát öltünk, és Tokajban egy étteremben élvezhetjük a helyi halételeket (harcsapaprikás túrós csuszával, normál- és korhely halászlé, stb.). Ezt követően fakultatív program keretében borkóstolásra indulunk. A részvételi szándékot kérjük jelentkezéskor jelezni!) A kulináris élvezetek mellett olyan információkkal fogunk gazdagodni, amivel bátran villoghatunk vetélkedőkben is. Hány literes a gönci hordó? Mi a puttony? Mi az aszú, hogyan készül az aszútészta? Miből lesz a fordítás, és miben különbözik ez a máslástól? A sok-sok borkészítési eljárás bizony kemény munkára hív: mindet meg kell kóstolnunk. A hazaút fáradalmaira és a holnapra is gondolva butykosainkat teletöltetjük, és csendben hazatérünk. Hazatérve egy rövid kitekintésre lesétálhatunk a folyópartra. Ilyenkor egészen más arcát mutatja a táj. Itt a sötét még sötétebb, mint otthon, jobban látszanak a csillagok is. Érzékeink ráállnak a hangokra, tekintetünket a feketeségbe fúrva legfeljebb árnyakat látunk. A csend is más, mint nappal. A hűvös, tiszta levegő páradús, együtt lélegzünk a természettel.

2

 
Tokaj, Megyer-hegyi tengerszem, Budapest
 

Reggeli után összepakolunk és Tokajtól elindulunk Sárospatak irányába, majd kicsit elhagyva azt letérünk a főútról és kisbuszunkat egy parkolóban hagyjuk. Nagyjából 1 órás túra vár ránk, ami alatt egy könnyed szintet megtéve érünk el a Megyer-hegy (324 m) gyomrában rejlő természeti csodához. A nevével ellentétben a mesterséges tó egy egykori bánya területén alakult ki: a 15. századtól kezdve bányásztak már itt malomkőnek való riolittufát, később pedig a hatalmas, ember alkotta árkokat a csapadékvíz töltötte fel, így megszületett a zempléni régió egyik legérdekesebb természeti képződménye. Kellemes túránk alatt bejárjuk a kis tó megszebb zugjait, majd még délelőtt visszatérünk a buszunkhoz és megindulunk Budapest fel. Érkezés a kora délutáni órákban. Túratáv: 8 km, szint: 150 méter, menetidő: 3-4 óra.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés