Indonézia: Bali, Nusa Penida, Komodo

Újabb kalandok Balin, csodálatos partok Nusa Penidán és hajókirándulás Komodón

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazásokat saját, bérelt buszokkal,
- a reggeliket végig az út során, 1 ebédet és 1 vacsorát a hajón,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.
- a transzfereket a hajókikötő és a szállások között,
- az átkelést motorcsónakkal Nusa Penida szigetére és vissza,
- az másfél napos kirándulást kisbusszal Nusa Penida szigetén,
- 3 éjszakára szállást Ubudban szállóban, saját fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszakára szállást Denpassarban (Tuban) szállóban, saját fürdőszobás szobákban,
- 2 éjszaka szállást Nusa Penidán szállóban, saját fürdőszobás szobákban,
- 2 éjszaka szállást Labuanbajoban, szállókban, reggelivel,
- 2 napos hajókirándulást (1 éjszaka szállást hajón) a Komodo Nemzeti Parkban, teljes ellátással,
- a hajókirándulásunk során a bérelt hajókat, a benzint és a helyi vezetők díját,
- a csomagszobát az utolsó estére.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát, 
- a reptéri illetékeket, 
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- a biztosítást, 
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az USD ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Menetrendszerinti nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Indonéziában helyben bérelt buszokkal, komppal, taxikkal és gyalog közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők.

Szállás

Utunk során szállókban, két ágyas szobákban szállunk meg, melyek saját hideg-meleg vizes, angol WC-vel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. Ágyneműt mindenhol biztosítanak.
A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállásokon gekók látványától ne ijedjünk meg, nagyon hasznosak ezek a kis gyíkok, mert ők fognak megvédeni a bogaraktól és szúnyogoktól. Jellegzetes hangjuktól a füldugó véd minket, ami az esetlegesen horkoló utastársunkkal való kiegyensúlyozott viszony és a nyugodt éjszakák záloga is egyben.

Terület

Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Bali: Balit csodás trópusi természeti adottságai és látványos szent templomai miatt az Istenek szigetének tartják. A sziget legmagasabb pontja a Gunung Agung nevű tűzhányó, amely 3142 méter magas, de több kisebb vulkán és mesébe illő tó található itt. A sziget partvonalán strandok sorakoznak, míg belsejében a rizsteraszok terpeszkednek a vulkánok lábainál. A Békés megye méretű Balin 4,2 millió ember él (annyian, mint 12 Békés megyében), a nemzeti többségtől eltérően 84%-uk hindu. A hindu templomokat általában csak a kertből tudjuk megnézni, de így is fantasztikusak.

Jáva: Indonézia központi szigete, mind gazdasági, mind kulturális szempontból, vezető szerepe a történelemben soha nem kérdőjeleződött meg, itt található az ország fővárosa, az ország 10 legnépesebb városából 8 jávai. 150 millió ember lakja, ami Indonézia összlakosságának a fele, ezzel Földünk legnépesebb szigete. Népsűrűsége 1110 fő/km2, összehasonlításképpen Debrecen városáé 440 fő/km2. A sziget vulkáni tájképeiről (Pl. Merapi, Bromo, Ijen) és ősi templomcsoportjairól (Pl.: Borobudur, Prambanan) híres. Lakói döntően jávaiak, akik muszlim hitűek. 

Indonéziában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Bali: Balit csodás trópusi természeti adottságai és látványos szent templomai miatt az Istenek szigetének tartják. A sziget legmagasabb pontja a Gunung Agung nevű tűzhányó, amely 3142 méter magas, de több kisebb vulkán és mesébe illő tó található itt. A sziget partvonalán strandok sorakoznak, míg belsejében a rizsteraszok terpeszkednek a vulkánok lábainál. A Békés megye méretű Balin 4,2 millió ember él (annyian, mint 12 Békés megyében), a nemzeti többségtől eltérően 84%-uk hindu. A hindu templomokat általában csak a kertből tudjuk megnézni, de így is fantasztikusak

Indonéziában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Indonézia klímája trópusi, azaz forró. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, utóbbi rendkívül csapadékos, novembertől március végéig tart. Mivel utazásunk során tengerparti és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, változékony időjárásra kell készülni. A tengerparton 30 °C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, a vulkánok között ennél hűvösebbre (10-15 °C körül) lehet számítani. Tehát a tengerparton és a városokban melegre, így a nap elleni védelemre kell helyezni a hangsúlyt (napszemüveg, fejfedő, magas faktorszámú naptej), míg a hegyvidékeken a változékonyságara kell felkészülni (hosszú nadrág, pulóver, esőkabát, hálózsák).

Felszerelés

- könnyű ruházat javallott (a hajnli hegyi túrákra szükséges melegebb ruha)
- nagy túrahátizsák (legalább 65 liter), bőrönd vagy sporttáska,
- szandál, túracipő,
- hosszú és rövidnadrág (lehetőleg lecsatolható szárú),
- pólók vagy vékony ingek,
- legalább egy váltás meleg ruha,
- fejfedő,
- svájci bicska,
- zseblámpa vagy fejlámpa,
- gyógyszerek,
- esőkabát,
- napszemüveg, napolaj,
- mini-varrókészlet,
- szúnyogriasztó,
- fülldugó,
- kényelmes kis hátizsák (a napi kirándulásokhoz, túrákhoz)
- hosszbbító/elosztó (ez elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni
- internetezésre általában minden szálláshely közelében lesz lehetőséged
- a hazai mobiltelefonok mindenhol működnek
- a legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is (1 kg = 10.000.- IDR)

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Indonézia olcsó ország, nem kell itthonról élelmiszert vinni! A nagyvárosokban találunk európai jellegű szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb.) így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Sokan kreteket (szegfűszeges cigi) szívnak, amit a nem dohányzó embereknek is érdemes megkóstolniuk. Nasi Goreng: Egytálétel rizsből, zöldségekből, hússal és tojással, néha rákszirommal. Mee Goreng: Sült zöldséges tészta, hasonlít a hazai kínai étkezdékben kaphatóra, de itt még extraként ütnek rá egy sült tojást is és más a fűszerezettsége. Sate Ayam: pálcikákra szúrt és parázs felett izzított húsdarabkák. Ez tyúkhús, de készülhet birkából, disznóból vagy bármilyen más állatból is. Az indonéz illemtan szerint a kanalat a jobb kézben, a villát a balban kell tartanunk, kést nem használnak, mivel az ételeket úgy készítik el, hogy további aprításra már ne legyen szükség.

Pénz-ügy

Indonéziában könnyű milliomossá válni. 1 USD-ért kb. 14.500 IDR-t, 1 Euro-ért kb. 15.500 IDR-t kapunk. Indonéziában forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát az euro vagy dollár. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára kevés helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 120-200.000 HUF-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, fakultatív programok) Természetesen a költőpénz mennyisége sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató jellegű árak!):
- Ulu Watu templomi belépő: 20.000 ID
- Padang padang strand 15.000 IDR
- Majomerdő: 50.000 IDR
- Gunung Kawi: 15.000 IDR
- Tirta Empul: 15.000 IDR
- Pura Ulu Danau Bratan: 30.000 IDR
- További kisebb belépők összesen: 100 000 IDR
- Borravalók összesen: 400 000 IDR
Tehát összesen: 1 525 000 IDR, azaz kb. 115 USD

A fakultatív programok árai a résztvevők számának függvényében is változhat, de általában 30-40 USD/fő-vel kell számolni a Batur vulkántúra és a rafting esetében.

Néhány további szolgáltatás és termék ára:
Ásványvíz (0,5 liter): 10 000 IDR
Ásványvíz (1,5 liter): 15 000 IDR
Sült kukorica: 15 000 IDR
Kávé: 10 000 IDR
Gyömölcsturmix: 20 000 IDR
Sör boltban/étteremben: 30 000 IDR / 50 000 IDR
Coca-Cola: 10 000 IDR
Vacsora az éjszakai piacon: 30 000 IDR – 50 000 IDR
Vacsora elegáns étteremben: 300 000 IDR – 500 000 IDR

Motorbérlés: 60 000 IDR
10 perc becak út: kb. 30 000 IDR
Taxi: minimum 30 000 IDR + 5000 IDR/km.
Masszázs (1 óra): 70 000 – 200 000 IDR
Nyilvános mosdó: 3000 IDR

Vám

Jelenleg magyar állampolgárok számára nincs szükséges a vízumra Indonéziába. A kilépési illeték megszűnt. Az útlevélnek érkezés után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indonéziában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Indonézia területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget. Korallt az országból kivinni szigorúan tilos!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.360 Ft/fő
Air & Cruise Extra 15.960 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:


Storno Basic: 16.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.160 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés